Bayramda Sevdiklerinize Hazırlayabileceğiniz Lezzetli Tarifler

Sevdiklerimizle bir araya geldiğimiz ve hasret giderdiğimiz bir bayram daha araladı kapımızı. Bayramla birlikte tatlı telaşlar da beraberinde geldi. Hazırlıklar çoktan başladı, alışverişler yapıldı…. Sevdiklerinize güzel sofralar kurmayı sevseniz de, sofralara neler yakışacağını düşünmek bazen zorlayıcı olabiliyor. Bu yazımızda misafirlerinize hazırlayabileceğiniz lezzetli tarifleri sizin için derledik.

 
Bayramda Sevdiklerinize Hazırlayabileceğiniz Lezzetli Tarifler

Pilavlı Patlıcan Kapama

Malzemeler:
3 yemek kaşığı sıvı yağ
250 gram kuzu kuşbaşı eti
1 adet soğan (yemeklik doğranmış)
1 adet yeşil biber (doğranmış)
1 adet domates (büyük boy, küp doğranmış)
1 çay kaşığı tuz
½ çay kaşığı karabiber
1 su bardağı su
1 adet defne yaprağı
1,5 yemek kaşığı sıvı yağ (pilav için)
1,5 yemek kaşığı tereyağı (pilav için)
2 su bardağı baldo pirinç (suda bekletilmiş)
3,5 su bardağı sıcak su
1,5 çay kaşığı tuz
4 adet patlıcan (dilimlenmiş, kızartılmış)
1 avuç maydanoz (kıyılmış)

Hazırlanışı:
Tencerede sıvı yağı kızartın ve kuzu etini suyunu çekene kadar pişirin. Üzerine yeşil biber ve soğan ilave ederek 5 dakika kadar daha kavurmaya devam edin. Baharatları ve domatesi de ilave ederek su ile birlikte buharlaşana kadar pişirin. Tuzlu sudan aldığınız patlıcanları kızartın. Bir pilav tenceresinde yağı kızdırarak pirinçleri ilave edin. Üzerine sıcak su ve tuz ilave edin. Bir kaseye pişen kuzu etinden bir kaşık koyun. Üzerine 4 dilim kızarmış patlıcanı artı işareti olacak şekilde yerleştirin ve pilavı ilave edin. Tabağı ters çevirin ve sıcak olarak servis edin.

Çarşaf Böreği

Malzemeler:
1 su bardağı ılık süt
Yarım su bardağı ılık su
1~2 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
10 gr yaş maya
2 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı toz şeker
3.5 ~ 4 su bardağı un
400 gr beyaz peynir

Yağlamak için
50 gr eritilmiş tereyağı
1 çay bardağı ayçiçeği yağı

Üzeri için
Kalan yağ
1 yumurta sarısı

Hazırlanışı: Mayayı toz şeker ve ılık su ile birlikte eritin. Süt, ayçiçek yağı ve tuzu ilave edin ve unu azar azar koyarak yoğurun. Hamuru 10 dakika kadar daha yoğurduktan sonra 8 parçaya ayırın. Ayırdığınız her parçayı tabak büyüklüğünde açın ve üzerini ayçiçek ve tereyağı ile bolca yağlayarak üst üste yerleştirin. 8 yufkalı grubu ters tutun ve çevirin. İlk koyduğunuz yufkayı masanın ortasına alın. Parmaklarınızla inceltin. Açılan yufkanın uç kısımlarını içe katlayın peynirleri yerleştirin. Rulo halinde sarın ve ortasından başlayarak tepsinize yerleştirin. Yarım saat dinlenmeye alın ve böreğin üzerine yumurta sarısı sürün. 180 derecede 35 dakika kadar pişirin.

Bayramda Sevdiklerinize Hazırlayabileceğiniz Lezzetli Tarifler
Bayramda Sevdiklerinize Hazırlayabileceğiniz Lezzetli Tarifler

Revani

Bir bayram tatlısız düşünülemez! Geleneksel Türk tatlılarından revaniyi misafirleriniz için hazırlayabilirsiniz.

Malzemeler:
4 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvı yağ (200 ml)
1 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı süt (125 ml)
1 adet limon kabuğu
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1,5 su bardağı un
2 su bardağı irmik

Şerbeti için;
4 su bardağı toz şeker
5 su bardağı su (1 lt)
Birkaç damla limon suyu

Hazırlanışı:
Öncelikle revaninin şerbetini hazırlayabilirsiniz. Bir tencerede su ve toz şekeri karıştırdıktan sonra kaynamaya bırakın. Yaklaşık 15 dakika kadar kaynayan şekerli suya limon ekleyin ve 5 dakika süreyle kaynattıktan sonra ocağı kapatın ve şerbeti soğumaya bırakın.
Bundan sonra keki hazırlamaya başlayabilirsiniz. Bir kaba yumurta ve şekeri alın, ardından beyazlaşıp köpük köpük olana kadar sürekli olarak çırpmaya devam edin. Daha sonra üzerine sıvı yağ, süt ve yoğurdu ilave edin ve çırpmayı sürdürün. Ardından irmik, un, kabartma tozu ve vanilyayı ilave ederek tekrar çırpmaya devam edin. Limon kabuğu rendesini de ekledikten sonra mikserle çırpın.
Dikdörtgen bir borcamın her yerini fırça ile yağladıktan sonra hamuru borcama boşaltarak spatula ile hamuru yayalım. Keki önceden 170 derece ısıttığınız fırında 30-35 dakika pişirin ve çıkardıktan sonra soğuyan şerbeti üzerinde gezdirin. Keki 2-3 saat buzdolabında beklettikten sonra dilimleyerek servis edebilirsiniz.

Kuru Patlıcan Dolması

Malzemeler:
30 adet kurutulmuş patlıcan
1,5 su bardağı pirinç (yıkanmış, süzülmüş)
2 adet büyük boy soğan
3 diş sarımsak (ezilmiş)
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı kuru nane
2 çay kaşığı sumak
1/2 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı zeytinyağı
2 su bardağı sıcak su

Kurutulmuş patlıcanları kaynar suya atın ve yumuşadıktan sonra süzün. İç harcı için pilav tenceresinde soğanları kavurun. Domates, biber salçası ve sarımsak ekleyerek kavurmaya devam edin. Süzdüğünüz pirinçleri de ilave edin. Kavurduktan sonra tüm baharatları ekleyin. Sıcak su ve nar ekşisini orta ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Harç soğuduktan sonra kuru patlıcanların içini doldurun. Ağız kısımları üste gelecek şekilde yerleştirin. Tuz, sumak ve sarımsağı karıştırıp zeytinyağı ile dolmanın üstünde gezdirin. Kaynadıktan sonra kısık ateşte yarım saat kadar pişirin. Ilık veya sıcak servis edin.

Bayramda Sevdiklerinize Hazırlayabileceğiniz Lezzetli Tarifler


Bu farklı ve nefis lezzetleri sevdiklerinize sunarak damaklarda unutulmayacak tatlar bırakan bir bayram geçirebilirsiniz. Keyfine ve lezzetine doyamayacağınız mutlu, huzurlu ve sevgi dolu bir bayram dileriz :)

BU YAZIYI OKUYANLAR BU YAZILARI DA OKUDU

HERKESTEN ÖNCE HABERDAR OLUN