Yiyeceklerin İlginç Tarihsel Hikayeleri

Tadına doyamadığımız; sofralara çok yakıştırdığımız yemeklerin, tatlıların arka planında ilginç hikayeleri olduğunu biliyor muydunuz? Gerek isimleri, gerekse oluşumları açısından lezzetiyle bizi kendine hayran bırakan pek çok yiyeceğin elbette bir geçmişi ve hatta ilgi çekici derecede enteresan hikayeleri mevcut. Gelin bakalım bu enteresan hikayeler sofraların hangi vazgeçilmez yemeklerine aitmiş.

Yiyeceklerin İlginç Tarihsel Hikayeleri

1) Kruvasan

Bir rivayete göre kruvasanın geçmişi, Osmanlı'nın Viyana'yı kuşattığı 1683 tarihine dayanıyor. Hikaye ise şöyle: Kuşatma gece surların altından şehre baskın yapma amacıyla ilerleri, ancak herkesin uyuduğu bu saatlerde fırıncılar sabaha ekmek yetiştirmek için ayaktadırlar. Kuşatmayı fark eden fırıncılar şehrin muhafızlarına haber verirler. Osmanlı- Viyana kuşatmasından sonra fırıncılar bu olayı anmak adına kipferi adı verilen hamurla Osmanlı sancağındaki hilalden esinlenir ve hamuru hilal şeklinde yapmaya başlarlar.

2) Sufle

Suflenin hikayesini hiç duymuş muydunuz? İlgi çekici olduğunu düşünüyoruz!

1918 yılında Joseph Gueyden ve eşi Lea tarafından satın alınan Kern City Fransız Fırını, suflenin temelinin atılmasına neden olmuştur. Fırın işletmeciliğinin yanı sıra tiyatro ile de ilgilenen Joseph Gueyden bu ilgisini suflör olarak aldığı görevler ile devam ettiriyordu.

Bir gün fırında işler istediği gibi gitmedi. Mutfak kronometresi bozulmuş ve fırına atılan kek tam pişmeden çıkmak zorunda kalmıştı. Bu durum karşısında üzülecekken aslında çok lezzetli bir şey keşfettiğini fark etti. Bu keki tiyatroda beraber çalıştığı arkadaşlarına götürdü ve kek herkes tarafından çok sevildi. O zamanlar içi ıslak kek olarak adlandırılan bu kek, kocası öldükten sonra Lea'nın fırını satıp Gueyden anısına ithafen keke "sufle" adını vermesiyle bugüne kadar gelmiştir.

Yiyeceklerin İlginç Tarihsel Hikayeleri
Yiyeceklerin İlginç Tarihsel Hikayeleri

3) Falafel

Bir rivayete göre falafel, Mısırlı Hristiyanların Paskalya dönemi öncesinde Lent veya Büyük Perhiz dedikleri hayvansal ürünlerin tüketilmesinin yasak olduğu zamanlarda et yerine tükettikleri bir alternatif olarak ortaya çıkmıştır. Mısırlı Hristiyanlar olan Kıptiler'in yaşamını sürdüğü İskenderiye; bu dönemde bir ticaret şehri olmasından ötürü falafel Ortadoğu ve Akdeniz'e kadar yayılmıştır. Ayrıca falafel kelimesinin kökü, Arapçada bulunan flfl kökünden gelen ve nohut ezmesi ile yapılan bir içli köfte anlamındaki falafil sözcüğünden esinlenerek ortaya çıkmıştır.

4) Tiramisu

İtalyanca'da "Beni neşelendir" ya da "Beni al" anlamına gelen tiramisu kahve aromalı bir İtalyan tatlısıdır ve kahveye batırılmış kedi dilleri ile yapılır. Tiramisunun kökenine baktığımızda "Le Beccherie"nin sahibi olan Roberto Linguanotto adlı şef tarafından bulunduğu öne sürülür. Tarihsel bazı kaynaklarda tiramisunun afrodizyak etkili olduğu da söylenmiştir. 24 Aralık 1969 yılında ise ilk tiramisunun yapıldığı bilinmektedir. Tiramisu tarifinin Zuppa Inglese adındaki başka katmanlı bir tatlıdan esinlenerek ortaya çıktığı da söylentiler arasında!

Yiyeceklerin İlginç Tarihsel Hikayeleri
Yiyeceklerin İlginç Tarihsel Hikayeleri

5) Patates Kızartması

"French fries" Fransız kızartması olarak geçse de patates kızartmasının kökeninin nereye ait olduğu hala tartışma konusu. Özellikle Belçika ve Fransa arasında bu konu hala tartışılmaktadır. Hikayesi ise şu şekilde: Belçika'da bulunan Meuse nehrinde insanlar hep balık tutar ve bu balıkları kızartarak tüketirlermiş. Kış aylarında çok soğuk olan nehir donduğunda patatesi de kızartarak tüketmeye başlarlar ve patates kızartması bu şekilde ortaya çıkar. Birinci Dünya Savaşı sırasında ise Belçika'daki Amerikan askerler bu patates kızartmalarına hayran kalırlar. Belçika'da sıkça Fransız kelimeler duyduklarından ötürü "Fransız kızartması" derler ve bu şekilde yayılır.

Bugünkü yazımızda damak tadımızın favori yemeklerinden olan bazı lezzetlerin tarihçesine ve pek bilinmeyen enteresan hikayelerine yer verdik. Tadıyla gönüllere taht kurmuş ve yüz yıllar öncesinden günümüze gelen bu lezzetleri her tattığınızda bu yazımızı hatırlamayı ve geçmişe kısa bir yolculuk yapmayı unutmayın :)

BU YAZIYI OKUYANLAR BU YAZILARI DA OKUDU

HERKESTEN ÖNCE HABERDAR OLUN