Sporseverlerin Mutlaka İzlemesi Gereken 4 Film

Birçoğumuzun çocukluğunda başlayan spor müsabakalarını izleme macerası, hayatlarımıza da her yönden yansıdı. İzlediğimiz maçlarda ya da atletizm mücadelelerinde gördüğümüz sporculara hayran olduk, hatta bunun ötesinde idollerimiz haline getirdik.

Üstelik bunu nesilden nesile aktarmayı da ihmal etmedik. Bir nesil futbolda Maradona’yı, basketbolda Michael Jordan’ı, boksta Muhammed Ali’yi, atletizmde Edwin Moses’ı izledi. Kendilerinden sonra gelen nesile aşıladıkları bu spor tutkusuyla birlikte yeni dönemin kahramanları da ortaya çıktı. Ancak o eski sporcular unutulup gitmedi. Aksine hep örnek alınan, asla unutulmayan oldular.

Hayatlarımızda yer edindiği kadar popüler kültürde de yer edinen sporu ve o efsane sporcuları konu alan 4 güzel filmi sizler için derledik.

Sporseverlerin Mutlaka İzlemesi Gereken 4 Film
Efsane (Miracle) - Sporseverlerin Mutlaka İzlemesi Gereken 4 Film

Efsane (Miracle)

Hiçbir takımın yenilmez olmadığını, sahaya çıktığın arkadaşlarına ve hocana ne kadar güvenirsen o kadar güçleneceğini anlatan bir gerçek hayat hikayesi…

1980 kış olimpiyatları. Buz hokeyinin en iddialı takımı yıllardır olduğu gibi Sovyetler Birliği’dir. Ülkenin spora verdiği disiplin ve yetenekli oyuncuları sayesinde turnuvadaki herkesin favorisi haline gelmişlerdir.

Böyle güçlü bir takımı, birbirlerine duydukları güven sayesinde yenerek altın madalyaya ulaşan koç Herb Brooks (Kurt Russell)’un yönettiği ABD milli takımını anlatan ilham verici bir hikaye…

Kazanma Sanatı (Moneyball)

Beysbol efsanelerinden Billy Beane (Brad Pitt)’in inanç ve kararlılık sayesinde neler başarılabileceğini çok yakından deneyimleyebileceğiniz, otobiyografiden uyarlanma bir hikaye.

'Oakland A' beysbol takımının başında olan Billy Beane, döneminde kısıtlı bütçeyle ne kadar harika bir takım kurulabileceğini ve bu takımla birlikte ligin üst düzey takımlarına karşı mücadele verilebileceğini herkese kanıtladı. Ancak bunu yaparken yıllardır süregelen oyun geleneklerini de yerle bir ediyor. Herkes en başta karşı çıksa da Billy Beane inandığı değerlerden vazgeçmiyor ve kararlılıkla takımı yönetmeye devam ediyor.

Kazanma Sanatı (Moneyball) - Sporseverlerin Mutlaka İzlemesi Gereken 4 Film
Koç Carter (Coach Carter) - Sporseverlerin Mutlaka İzlemesi Gereken 4 Film

Koç Carter (Coach Carter)

Başarılı bir basketbol oyuncusu olan Ken Carter (Samuel L. Jackson), basketbolu bırakması üzerine eski okulu Richmond Lisesi’nden gelen koçluk teklifini kabul eder. Ancak Koç Carter’ın oyuncularına sunduğu bir şart vardır. Herkes basketbol sahasında olduğu kadar derslerinde de başarılı olmak zorundadır. Bu nedenle oyuncularına yıl sonu ortalamalarını 2,3’ün üzerinde tutacaklarına, derslerde hep ön sıralarda oturacaklarına ve her derse kaçırmadan gireceklerine söz verdiklerine dair bir sözleşme imzalatır.

Takım çok iyi ilerlemektedir. Koç Carter’ın savunmaya önem veren basketbol taktikleri her maçta işe yaramaya başlamıştır. Takım kimyası uymuş ve gayet başarılı maçlar oynanır olmuştu. Ta ki öğrencilerin akademik ilerleme raporları Koç Carter’ın eline geçinceye kadar…

Senna

Spor tarihinde iz bırakmış insanlardan bahsederken Brezilyalı efsane Ayrton Senna’ya değinmemek olmaz. 80’lerin ortalarında başladığı Formula 1 kariyerine henüz çok genç bir pilotken birçok başarı sığdırdı. Hem de yalnızca spordaki başarılarıyla değil, gündelik hayatındaki mütevazi hareketleri ve saygılı kişiliği sayesinde de milyonların kalbini kazandı.

Bu başarılı kariyere bir de kültleşmiş rekabet sığdırmaktan geri kalmadı. Alain Prost ile hala sporcuların örnek aldığı hem saygılı hem de dozunda hırsı barındıran bir rekabetleri vardı. Yalnızca dönemlerindeki değil, kendilerinden sonra gelen neredeyse tüm sporculara da örnek olan bir rekabet…

Kısacık kariyerine sığdırdığı başarılarla herkese adını öğreten Ayrton Senna’nın 1994 yılında yarış esnasında geçirdiği bir kaza sonucu sona eren ilham verici hayatını anlatan bu belgesel-filmden alınacak çok fazla ders olduğunu söyleyebiliriz.

Senna - Sporseverlerin Mutlaka İzlemesi Gereken 4 Film

Her birimizin sporla hikayesi başka.… Bazılarımız iş hayatımızda karşılaştığımız zorlukları izlediğimiz sporcuların mücadelesinden aldığımız ilhamlarla yeniyoruz, bazılarımız ise televizyonda veya stadyumda izlediğimiz oyuncuların yerlerine kendimizi koyuyor, hayatımızda yeni hedefler ediniyoruz. Sizler için derlediğimiz filmlerde de kendinizi yansıtan en az bir sahne bulacağınıza eminiz. İyi seyirler.

BU YAZIYI OKUYANLAR BU YAZILARI DA OKUDU

HERKESTEN ÖNCE HABERDAR OLUN