Sıfırdan Enstrüman Çalmaya Nasıl Başlayabilirsiniz?

Sıfırdan Enstrüman Çalmaya Nasıl Başlayabilirsiniz?

Enstrümanlar; bizi büyüleyen ve derin hayallere sürükleyen bir dizi çalgının oluşturduğu melodilerle, bitmesini istemeyeceğimiz bir şölen sunuyor. Herhangi bir enstrümanı çalmayı bilen insanlara hep hayran kalmışızdır. Birçoğumuz bunun ne kadar zor olduğunu, doğuştan gelen bir yetenek gerektirdiğini düşünüyoruz. Elbette yetenek sayesinde çok daha hızlı öğrenebilirsiniz ancak yetenek tek başına yeterli olmayacak, bir çaba gerektirecektir. Her ne kadar kendinize güveniniz olmasa da veya yeteneğinizin olmadığını düşünüyorsanız bile, bir enstrümanı öğrenmeye başlamak için kendinizle beraber çevrenizi de öğrenme sürecine adapte ederek ilk adımı atabilirsiniz. Bu yazımızda bir enstrümanı öğrenmede yapılabilecek temel uygulamaları sizlere anlatacağız.

İlgi Duyduğunuz Enstrümana Karar Verin

Pek çok enstrümanın kendi çapında bir cazibesi mevcut. Birden fazla enstrümanı öğrenme düşüncesi bile muhtemelen sizi heyecanlandırıyor ve hayran bıraktırıyordur. Ancak bu süreçte sabırlı olmak ve sizin için doğru olan enstrümanı seçmek çok önemlidir. İlgi duyduğunuz enstrüman aleti ile uzun bir yolculuğa çıkacaksınız ve bu yolculukta sıkılmamaya, beden gücünüzü zorlamayacak bir enstrümanla çalışmaya hazır olmalısınız. Kararsız kaldığınız noktada, almadan önce ufak denemeler yapmayı da tercih edebilirsiniz.

Sıfırdan Enstrüman Çalmaya Nasıl Başlayabilirsiniz?
Sıfırdan Enstrüman Çalmaya Nasıl Başlayabilirsiniz?

Uygun Bir Ortam Hazırlayın

Çalmak istediğiniz enstrümana karar verdikten sonra, çalışma alanınızı verimli hale getirmek için uygun bir ortam hazırlamalısınız. Sizi bunaltmayacak ve odağınızı dağıtmayacak bir ortamda, öğrenme süreciniz de hızlanmış olacak. Bunun için aydınlık ve havalandırması iyi, yatak ya da koltuk gibi sizi uyku moduna sokan bir alan yerine konforlu bir sandalye ve internete kolayca erişebileceğiniz cihazlardan uzak kaldığınız bir ortamda çok daha etkili bir çalışma gerçekleştirmiş olacaksınız.

Temel Bilgilerle Başlayın

Özellikle sabırsız biriyseniz, ileri düzey şarkılara geçmek için aceleci davranmanız kaçınılmaz olacaktır. Ancak sağlam bir alt yapı ile bilgileri kavramanız sizin için çok daha verimli olacak ve ilerleyen süreçlerde minimum hata ile temiz bir iş çıkarmanızı sağlayacaktır. Enstrümanı aldıktan sonraki ilk adımınız onu akort etmek olacaktır. Gerek akort gerekse notaları okumada çeşitli kurs veya merkezlere giderek, işin ehli birinden yardım alabilirsiniz. Kurs ve benzeri sanat merkezlerine gidecek imkanınız yoksa, internetteki çeşitli kaynak ve sitelerden akort etme ve notaları öğrenme konusunda kolayca yardım alabilirsiniz.

Sıfırdan Enstrüman Çalmaya Nasıl Başlayabilirsiniz?
Sıfırdan Enstrüman Çalmaya Nasıl Başlayabilirsiniz?

Çaba Gösterin

Bir işte ne kadar ustalaşmış olursanız olun, pratik yapmadığınız sürece öğrendiğiniz her şey buhar olup uçacaktır. Bu bir müzik aletini öğrenmek olabildiği gibi, dil öğrenmek ya da yeteri kadar pratik yapılmadığında araba sürmeyi unutmak da olabiliyor. Bir müzik aletini alacak kadar kararlılık gösterdikten sonra, şimdi aynı kararlılığı çaba sarf ederek göstermelisiniz. Her gün en az 1 saatinizi pratik yaparak geçirerek ve temel bilgilerinizin üstüne koyarak kendinizi geliştirmelisiniz. Bu şekilde öğrenme süreciniz hızlanacak ve enstrümanınızı kendiniz keşfedebileceksiniz. Bu noktada pes etmemeye, tıkandığınız yerde kendinize yüklenmemeye ve en önemlisi yapabileceğinize inanmalısınız.

Bu dört adımla birlikte, öğrenme sürecinizi verimli bir hale getirmiş olacak ve çıkardığınız işten keyif alacaksınız. Kendinize olan güveninizi kaybetmeyin; doğru ve düzenli bir çalışma ile istediğiniz her enstrümanı çalabileceğinizi unutmayın. Kim bilir, belki kendi bestelerinizi bile yapabilirsiniz!

BU YAZIYI OKUYANLAR BU YAZILARI DA OKUDU

HERKESTEN ÖNCE HABERDAR OLUN