Damak Tadınıza Uygun Kahve Çekirdeğini Bulma Rehberi

Kahvenizi nasıl içmeyi tercih edersiniz? Telvesiyle pişirilen, eşsiz kokusuyla sizi sohbete çağıran bir Türk kahvesi mi, yoksa asidite oranı orta düzeyde, her yudumunda benzersiz aromaları hissedeceğiniz demleme kahve mi?

Damak Tadınıza Uygun Kahve Çekirdeğini Bulma Rehberi
Damak Tadınıza Uygun Kahve Çekirdeğini Bulma Rehberi

Dünya tarihinin belki de en önemli buluşları arasında yer alan kahvenin bizim topraklarımıza girişi Osmanlı dönemine kadar gidiyor. Ülkemizde kahve denildiğinde akla ilk gelen içecek olan Türk kahvesinin artık çok ciddi rakipleri var. Son yıllarda her köşe başında karşılaştığımız yeni nesil kahvecilerde de dünyanın dört bir köşesinden gelen kahve çeşitleriyle karşılaşmanız mümkün… Peki sizin damak tadınıza en uygun kahve hangisi? Bu sorunun cevabını ararken sizlere yardımcı olacak bir blog hazırladık.

Kahve Çekirdekleri ve Türleri

Güney-Orta Amerika, Afrika, Karayipler, Güney ve Güneydoğu Asya gibi dünyanın tropikal yerlerinde yetişen kahvenin ticari olarak 4 farklı çeşitte tarımı yapılıyor: Arabica, Robusta, Liberica ve Excelsa.

Kahve Çekirdekleri ve Türleri - Damak Tadınıza Uygun Kahve Çekirdeğini Bulma Rehberi
Kahve Çekirdekleri ve Türleri - Damak Tadınıza Uygun Kahve Çekirdeğini Bulma Rehberi

Dünyadaki kahve üretimin %75’ini oluşturan Arabica’nın üretimi geniş bir coğrafyaya yayılıyor. Rakımı 600 metrenin üzerindeki mineral zengini topraklarda üretilen Arabica kahve çekirdekleri; daha tatlı, içimi yumuşak, aromalı, asidite oranı yüksek bir yapıdadır.

Yetiştirilmesi daha kolay ve kafein oranı Arabica’ya göre daha yüksek olan Robusta ise sert ve güçlü kahvelerin yapımında kullanılıyor. Eğer içtiğiniz kahvenin tadı uzun süre damağınızda kalsın istiyorsanız Robusta kahve çekirdeklerini tercih edebilirsiniz.

Bilinirliği Robusta ve Arabica’ya göre daha düşük olan Liberica ise Filipinler’de yetişiyor. İsli ve yavan bir aromasıyla kahve tüketen insanlar arasında pek tercih edilmiyor.

Güneydoğu Asya’da yetiştirilen Excelsa ise yoğun bir aromaya sahip. Bu kahve çekirdekleri genellikle harman kahvelerin tadını güçlendirmek için kullanılıyor.

Kahve Çekirdekleri ve Türleri - Damak Tadınıza Uygun Kahve Çekirdeğini Bulma Rehberi
Kahve Çekirdekleri ve Türleri - Damak Tadınıza Uygun Kahve Çekirdeğini Bulma Rehberi

Damak tadınıza uygun kahve bulmak için dikkat edeceğiniz bir diğer konu ise kavrulma derecesi ve tekniği. Kahve çekirdeklerinin bir kısmı farklı teknik ve derecelerde kavrulduktan sonra yapısını değiştirerek çok daha farklı ve özel aromalara sahip olabiliyor. Bazıları ise aromalarını kaybediyor.

• Kahvenizde ekşimsi bir tat arıyorsanız az kavrulmuş kahveleri,
• Aromatik bir tat arıyorsanız orta düzeyde kavrulmuş kahveleri,
• Bitter bir tat arıyorsanız çok kavrulmuş kahveleri tercih edebilirsiniz.
Blend ya da bir diğer adıyla harman kahveler tercih ederseniz daha geniş bir tat aralığı elde edebilirsiniz.

Dünyada en çok tercih edilen kahve çeşitlerini ise şu şekilde sıralayabiliriz. Etiyopya

Genellikle meyveli ve çiçeksi bir tada sahip olan Etiyopya toplandıktan sonra 12 saat içerisinde kabuğu soyularak ve yıkanarak elde ediliyor. Eğer yumuşak içimli kahveleri seviyorsanız Etiyopya sizin için iyi bir seçim olabilir.

Kenya

Asitlik oranı yüksek ve meyveli bir tada sahip olan Arabica çekirdeklerinden üretilir. Eğer parlak aromalı ve tropik meyveli bir kahve arayışı içerisindeyseniz Kenya'yı deneyebilirsiniz.

Brezilya

Damağınızda yoğun fındık ve bitter çikolata lezzetleri bırakan Brezilya genellikle espresso bazlı kahvelerde yerini alıyor. Eğer sert içimli bir kahve arıyorsanız Brezilya'yı tercih edebilirsiniz.

Guatemala

Guatemala'nın volkanik arazilerinde yetişen çekirdekler oldukça yoğun, aromatik ve baharatlı bir lezzete kavuşuyor. Eğer yoğun lezzetli kahveleri seviyorsanız Guatemala'yı seçebilirsiniz.

Kolombiya

Eğer sert kahveden hoşlanmıyorsanız dengelenmiş bir asiditeye ve yumuşak bir içime sahip olan Kolombiya kahvelerini tercih edebilirsiniz. Kosta Rika

Meyveli ve çiçeksi tatlara sahip olan Kosta Rika keskin asiditesi ile de dikkatleri üzerine çekiyor. Arabica türü çekirdeklerin ıslak işlenmesi sonucu ortaya çıkıyor. Yumuşak içimli ve orta kıvamlı bir kahve arıyorsanız Kosta Rika'yı listenize yazabilirsiniz. Honduras

Eğer tatlımsı ve yumuşak içimli kahvelerden hoşlanıyorsanız karamel ve fındık aromalarıyla öne çıkan Honduras'ı deneyebilirsiniz. Endonezya

Zengin bir toprak ve iklim yapısına sahip olan Endonezya'dan çıkan kahveler birçok farklı lezzeti çatısı altında toplayabiliyor. Fındıksı, topraksı, çikolatalı veya baharatlı olabilen bu çeşitte bölgeler arası farklar belirgin rol oynar. Eğer aynı anda birden çok lezzete sahip kahveleri seviyorsanız Endonezya'yı deneyebilirsiniz.

Siz de bu rehberden faydalanarak kendiniz için en uygun olan kahve çeşidini bulabilir ve kahveden aldığınız hazzı maksimuma çıkarabilirsiniz. Sağlık ve mutluluk hep sizinle olsun.

BU YAZIYI OKUYANLAR BU YAZILARI DA OKUDU

HERKESTEN ÖNCE HABERDAR OLUN