Meslek Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Meslek Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Meslek seçimi... Bu tabir, her yaştan insanın belli dönemlerinde çileye dönüşen o stresli zamanları aklına getiriyor olabilir. Belki size ait olan mesleği hiç zorlanmadan buldunuz; belki de hala neyi istediğinize tam karar veremediniz. Bütün bir hayatınız boyunca uğraşacağınız, kazancını elde edeceğiniz ve 7/24 emek vereceğiniz mesleklerin sizin için uygun olup olmadığına karar vermek gerçekten zor bir süreçtir. Bu süreçte birçok kriteri göz önünde bulundurmanız beklenir. Özellikle lisede alt yapısı hazırlanan meslek seçim süreci, genç yaşta pek çok kişiyi strese sokuyor ve bunun beraberinde mutsuz sonuçları doğurabiliyor. Ancak bu süreci planlı ve sakin bir şekilde geçirebilmeniz de mümkün. Gelin sağlıklı bir meslek seçiminin inceliklerine göz atalım.

1) Kendinizi Tanıyın

Pek çok sebepten ötürü bir meslekte karar kılabilirsiniz ancak amacınız mutlu bir iş hayatıysa kişiliğinizi çok iyi analiz edebilmiş olmanız gerekir. Karakterinizi, konfor alanınızı, kendinizi iyi ifade ettiğiniz yerleri belirlemek yöneleceğiniz alan hakkında bilgi verir. İnsan ilişkilerinde nasıl olduğunuz, iletişim becerileriniz, liderlik vasfınız, kriz yönetebilme içgüdüsüne sahip olup olmadığınız gibi pek çok özelliğiniz sizi yansıtır. Örneğin kendinizi samimi ve rahat biri olarak tanımlıyorsanız, resmi ve disiplinli kurumlar sizin için iyi bir tercih olmayacaktır. Bu nedenle bunun gibi örnekleri ve iş ortamlarını da hesaba katmalısınız.

Meslek Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Meslek Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

2) İlgi Alanlarınıza Yönelin

Pek çok sebep etken olabilir ancak; iş hayatından mutsuz olanlar, genellikle maddi beklentiler üzerine kurulu seçimlerinden ötürü sevmedikleri yerlerde çalışan insanlardır. Bunun önüne geçmek için ilgi alanlarınızı bünyesinde bulunduran mesleklere yönelmeye dikkat edin. Bir iş ne kadar yorucu ve zor olursa olsun, ilgi alanınıza giriyorsa alacağınız keyif ve verim kaçınılmaz olacaktır.

3) Yeteneklerinizi Keşfedin

İlginiz var, seveceğinizi düşünüyorsunuz fakat yeteneğiniz yok. Bu gibi durumlar da yaşanabilir elbet, bu nedenle nelere yatkın olduğunuzu saptamak çok önemlidir. Yetenekli olduğunuz işte, yapacağınız çalışmalarla herkesi kendinize hayran bırakabilirsiniz ve o meslekte yükselerek başarılı bir kariyer elde edebilirsiniz. Ayrıca ilgi duyduğunuz bir meslek için yeteneklerinizi geliştirebilir veya bunun için çabalayabilirsiniz. İhtiyacınız olan kurs, eğitim veya diğer beceriler için ekstra destek de alabilirsiniz. Böylece yeteneğiniz olmadığı için başlamaya korktuğunuz mesleğe bir adım daha yaklaşmış olacaksınız.

Meslek Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Meslek Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

4) Seçtiğiniz Meslek Hakkında Araştırma Yapın

Kendinizi, ilgi alanlarınızı ve yeteneklerinizi keşfettiyseniz sıra karar verdiğiniz meslek hakkında araştırma yapmakta! Deneyimlemek ayrı bir tecrübe kazandırsa da önceden birkaç araştırma yapmaktan zarar çıkmaz. Karar verdiğiniz mesleğin neleri barındırdığı, çalışma saatleri, maaş aralığı vb. gibi önemli detaylara dikkat edeceğiniz kısım işte burası. Yaptığınız araştırma sizi tatmin etmiyorsa, çevrenizden veya sosyal medya aracılığıyla bu mesleği yapan kişilerden bilgi alabilir ve sormak istediklerinizi sorabilirsiniz.

Hayatınızın mesleğini bulmak ve doğru kararı verdiğinizden emin olmak dünyanın en güzel hislerinden biri olabilir. Ancak unutmayın! Hala emin değilseniz veya hali hazırdaki işinizde mutlu olamadıysanız hiçbir şey için geç kalmadınız. Siz istediğiniz sürece her şey, denemeye değer :)

BU YAZIYI OKUYANLAR BU YAZILARI DA OKUDU

HERKESTEN ÖNCE HABERDAR OLUN