Alternatif Çevreci Ulaşım Yöntemleri

En son ne zaman trafik yoğunluğunun ortasında kaldınız? Muhtemelen çok yakın bir zamanda. Birçok araç bir araya geldiğinde çevremiz de çıkan gazlardan dolayı bu hava kirliliğinden oldukça büyük bir darbe alır. Bu sorun gezegendeki herkesi etkiler ve sorumluluğu hepimize aittir. Esas olan güven içerisinde ve çevreci ulaşım araçlarına yönelip karbon ayak izimizi mümkün olan en düşük seviyeye indirmektir. Bu ulaşım araçlarından bazılarını bu yazımızda derledik.

Mikro Hareketlilik - Alternatif Çevreci Ulaşım Yöntemleri

Mikro Hareketlilik

Son zamanlarda ortaya çıkan bir kavram olan “mikro hareketlilik” içinde bulunduğumuz trafik sorununa son verebilecek kadar güçlü. Kısaca mikro hareketlilik kent içi yetersiz ulaşım sorunlarına son vermek için kurulmuş elektrikli bisiklet paylaşımı, elektrikli scooter paylaşımı ya da istasyonsuz bisiklet paylaşımları gibi sistemleri içine alan bir bütündür. ABD’de yapılan bir araştırmaya göre kent içinde yapılan yolculukların %60’ı 8 kilometrenin altındadır. Bu yolculukların yalnızca %15 kadarı 75 kilometre ve üzeridir.

Bisiklet, E-Scooter

Bisiklet bir yere varmanın en çevreci ve etkin yollarından biridir. Vücudunuzu çalıştırıp sağlığınıza sağlık kattığı gibi çevremizi de zararlı gazlardan korur. Ehliyet gerektirmez ve bedavadır.

E-Scooter da ülkemizde son zamanlarda popüler olmuş seçenekler arasında. Çeşitli paylaşım uygulamalarını telefonlarınıza indirerek köşe başında gördüğünüz bir e-scooter’ı kullanabileceğiniz gibi ilgili marketlerden ya da internetten de sipariş edebilirsiniz.

Bisiklet, E-Scooter - Alternatif Çevreci Ulaşım Yöntemleri
Elektrikli ve Hibrit Araçlar - Alternatif Çevreci Ulaşım Yöntemleri

Elektrikli ve Hibrit Araçlar

Önümüzdeki yıllarda güçlenerek büyüyecek olan trendlerden biri olan şarj edilebilir araçlar daha iyi bir hava kalitesi ve yaşanılabilir bir çevre amaçlar. Kullanımı oldukça basittir, ister evinizde isterseniz istasyonlarda tıpkı telefonunuzu şarj eder gibi şarj edebilirsiniz. Son yılların popüler isimlerinden biri olan Tesla’nın CEO’su Elon Musk, bu arabaları Amerika’da 23.000$’dan başlayan fiyatlarla satışa çıkarmıştır.

Araç Paylaşımı

İçinde bulunduğumuz pandemi sürecinden dolayı şu an için bu çözümü rafa kaldırmanızı tavsiye etsek de bu alternatif hayat normale döndükten sonra düşünülebilecek ilk çözümler arasındadır. Birçok araç trafikte tek kişi gidiyor. Bu hem trafikte sıkışıklık yaratıyor hem de gaz salınımını çoğaltıyor. Bu sorundan yola çıkılarak hayat bulmuş bir konsept olan araç paylaşımı aynı yere gidecek olan insanların aynı arabayı ve masrafları paylaşması demektir. Bu uygulamalara internetten ulaşabilir ya da telefonunuza bununla alakalı çeşitli uygulamalar indirebilirsiniz.

Araç Paylaşımı - Alternatif Çevreci Ulaşım Yöntemleri
Yürümek - Alternatif Çevreci Ulaşım Yöntemleri

Yürümek

Yakın mesafelere yürümek hem trafik yoğunluğunu azaltmak için hem de bedeniniz için oldukça güzel bir aktivitedir. Artı bir ekipmana ya da plana gerek olmadan yapılacak kısa yürüyüşler sayesinde gezegenimiz sizlere minnettar olacak.

Gezengenimiz için yapabileceklerimiz yalnızca çevre dostu ulaşımla sınırlı değil. Günlük hayatımızda yapacağımız ufak değişimlerle çok daha sürdürülebilir bir yaşam bizleri bekliyor. Sağlık ve mutluluklar dileriz.

Araç Paylaşımı - Alternatif Çevreci Ulaşım Yöntemleri

BU YAZIYI OKUYANLAR BU YAZILARI DA OKUDU

HERKESTEN ÖNCE HABERDAR OLUN