Yeni Bir Hobi: Evde Sabun Yapımı

Sabun, temizlik dediğimizde aklımıza ilk gelendir. Çeşit çeşit, rengarenk ve mis kokulu sabunlar hangimizi mutlu etmez ki? Günümüzde dışarıdan aldığımız sabunların doğallığından emin olamıyoruz. Bundan dolayı evde sabun yapmak günden güne büyüyen bir trend. Sabun yapımı çok da zorlu bir iş değil. İşin püf noktası malzemeleri doğru oranlarda karıştırmaktan geçiyor. Bugün sizlere en basit anlatımıyla sabun yapım tekniklerinden bahsedeceğiz.

Yeni Bir Hobi: Evde Sabun Yapımı
Yeni Bir Hobi: Evde Sabun Yapımı

Bize Ne Lazım?

• Kokulu sabunlar için esans (lavanta, gül vb. yağlar)
• Silikon sabun kapları
• Blender
• Gözlerinizi korumak için gözlük
• Eldiven
• Tahta kaşık
• Kostik soda veya temiz kül

Sabun, aslında bir tepkime reaksiyonudur. Kimya derslerinden de hatırlayacağımız bazik ve asidik maddelerin tepkimesi sonucu oluşmuştur. Bazlar doğada çok kolay bulunan maddeler değildir. Bundan dolayı kimyasal yöntemlere başvurmamız gerekir. Bunun için kostik soda ya da temiz kül kullanmanız gerekir. Kostik soda kullanacaksanız pencereleri açıp odayı havalandırdığınızdan emin olun. Cam bir kasenin içine 15 gr kostik soda ve 40 ml kadar su ekleyin. Karıştırın ve soğumaya bırakın. Karıştırırken cildinize temas etmemesine özen gösterin. Ardından temiz bir tencereye 120 ml kadar zeytinyağı koyup ısıtın ve içine kostik sodalı karışımı ekleyip blender ile karıştırın. Bu aşamadan sonra esansımızı koyup silikon kalıbımızla sabunumuza şekil vereceğiz. Jel halindeki karışımı silikon kabımıza koyup 24 ila 48 saat bekleyeceğiz. Bu işlemin ardından sabununuz hazır.
Eğer kostik sodadan yapmak istemiyorsanız doğanın gücünden faydalanabilirsiniz. Beyaz kül ve odun külünden de sabununuzu yapabilirsiniz. Her ne kadar kül tehlikeli bir madde olmasa da gözlük kullanmanızı tavsiye ederiz.

Temiz odun küllerini ve 40 ml civarı suyu tencerenize koyun. Bu karışımı biraz ısıtmanız yeterli olacaktır. Karışımı soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra içine bir adet yumurta kırarak miktarı doğru ayarlayıp ayarlamadığınızı görebilirsiniz. Eğer yumurtanın yarısı içeride kalıyorsa miktar doğru demektir. Yeni bir tencerenin içine zeytinyağınızı ekleyin ve ısıtın. Isınan zeytinyağına küllü karışımı ekleyin ve karıştırmaya başlayın. Ardından silikon kabımıza en sevdiğimiz esansı da ekleyerek işleminizi tamamlayın. En az 1 gün bekledikten sonra kalıptan çıkarıp 1 ay kadar kuru bir ortamda beklemeye bırakın. Eğer değişik şekillerde sabunlar yapmak istiyorsanız kalp, kare, yuvarlak gibi kalıplar alabilirsiniz.
Bu sabunları yaparken hem çok eğlenebilir hem de arkadaşlarınıza kendi yaptığınız hediyeleri verebilirsiniz. Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle.

BU YAZIYI OKUYANLAR BU YAZILARI DA OKUDU

HERKESTEN ÖNCE HABERDAR OLUN