Çevre Dostu Bir Yaşam İçin Günlük Hayatınızda Yapabileceğiniz Değişiklikler

Yılın ilk günleri hayatımızı gözden geçirdiğimiz, yapmak istediğimiz değişiklikler üzerine düşündüğümüz ve harekete geçecek enerjiyi en yoğun hissettiğimiz zaman dilimidir. Hal böyleyken 2020’ye hem kendimizi hem de dünyayı ve tüm canlıları gözeten bir girizgâh yapmak, yeni yılın yenileyici enerjisini hayatımızda yapacağımız çevreci bir dönüşüme aktarmak son derece iyi bir fikir! Eğer gündelik hayatınızı çevre dostu bir şekilde yeniden organize etmek istiyorsanız ve hangi noktadan yola çıkacağınızla ilgili soru işaretleriniz varsa, tam ihtiyacınız olan küçük ipuçları bu yazımızda!

Tüketim Alışkanlıklarınız Üzerine Düşünün

Nüfusun kalabalıklaşmasından kaynaklı olarak özellikle büyükşehirlerde ortaya çıkan çöp ve atık miktarı da fazlasıyla arttı. Tükettiğiniz her şeyi tüketmeye gerçekten ihtiyacınız var mı diye düşünerek işe başlayabilirsiniz. Mesela, spor salonunda giydiğiniz galoşu çöpe atmak yerine bir sonraki gidişinizde tekrar kullanabilirsiniz. Meşrubatınızı pipet kullanmadan da yudumlayabilirsiniz. Poşet yerine bez çanta kullanımı giderek yaygınlaştı. Bu alışkanlığınızı buzdolabı poşeti veya streç film tüketimini azaltmak için üretilmiş yeniden kullanılabilir malzemeler edinerek destekleyebilirsiniz.

Tüketim Alışkanlıklarınız Üzerine Düşünün - Çevre Dostu Bir Yaşam İçin Günlük Hayatınızda Yapabileceğiniz Değişiklikler
Çantanızda Ufak Değişiklikler Yapın - Çevre Dostu Bir Yaşam İçin Günlük Hayatınızda Yapabileceğiniz Değişiklikler

Çantanızda Ufak Değişiklikler Yapın

Dışarıda geçirdiğimiz zamanlar, kullan-at ürünlere en çok ihtiyaç duyduğumuz anlar oluyor. Ancak çantamızda taşıdığımız ürünleri gözden geçirerek bu noktada da daha çevre-dostu bir pratik geliştirmek mümkün. Mesela, bir termos edinerek kahvecinizi ziyaret ettiğiniz her seferde bir adet kâğıt bardak tüketmekten kaçınabilirsiniz. Su içmeye elbette ihtiyaç duyuyoruz ama suyunuzu sonrasında çöpe atacağınız plastik şişelerde almaktansa bir matara yardımıyla çantanızda taşıyabilirsiniz.

Beslenmenizi Gözden Geçirin

Gündelik hayatınızda çevre dostu bir dönüşüm gerçekleştirmek istiyorsanız beslenmeye dair de değişiklikler yapmak kaçınılmaz. Gıda tüketimi üzerine kurulu devasa endüstri, kolaylıkla dışında durabileceğimiz bir zincir değil. Ama ne yediğimiz üzerine düşünmek ve tüketimimizi daha bilinçli kılmak tabii ki mümkün. Başlangıç olarak, yaşadığınız ülkede veya bölgede üretilen besinleri tüketerek ulaşım için enerji sarf edilmesinin önüne geçebilirsiniz. İlaveten, mevsime uygun gıdaları tüketmeye ve ağırlıklı olarak bitki temelli bir diyet geliştirmeye özen gösterebilirsiniz.

Beslenmenizi Gözden Geçirin - Çevre Dostu Bir Yaşam İçin Günlük Hayatınızda Yapabileceğiniz Değişiklikler
Ulaşım Biçiminizi Değiştirin - Çevre Dostu Bir Yaşam İçin Günlük Hayatınızda Yapabileceğiniz Değişiklikler

Ulaşım Biçiminizi Değiştirin

Yeşil bir gündelik hayata doğru adım atarken muhakkak değerlendirmeye almanız gereken konulardan bir tanesi de enerji tüketimi. Karbon ayak izinizi asgari düzeye indirmek istiyorsanız ne sıklıkla uçtuğunuzdan toplu taşımayla olan ilişkinize kadar çeşitli meseleleri masaya yatırmak gerekiyor. Yakın mesafelere yaya olarak veya bisiklet yoluyla ulaşmayı, uzak mesafeler içinse toplu taşıma kullanmayı tercih ederek enerji tüketiminizi azaltabilirsiniz.

Küresel ısınmaya bağlı olarak yaşanan iklim değişikliğinin ne kadar ciddi boyutlara ulaştığı düşünülünce, hayatımıza dair ufak değişikliklerin etki alanı çok kısıtlı gibi görünebilir. Ama çevreci bir perspektifle hayatınızı gözden geçirmeye başladığınızda tek başınıza bile yapabileceğiniz ne kadar çok şey olduğunu fark edeceksiniz. Aklınıza gelen her şeyi birden hayata geçiremezseniz kaygıya ve vicdan azabına teslim olmayın. Sıradaki adımı planlarken yapabildiğiniz kadarı için kendinizi takdir etmeyi unutmayın!

BU YAZIYI OKUYANLAR BU YAZILARI DA OKUDU

HERKESTEN ÖNCE HABERDAR OLUN