Güneşlenmenin Cildimize Etkileri

Güneşlenmenin Cildimize Etkileri

Belki de en çok özlediğimiz, beklediğimiz ve üzerine planlar, hayaller kurduğumuz mevsim yazdır. Güneşin etrafa yaydığı pozitif enerji sayesinde kendimizi sokağa atmak, güneşlenmek, yüzmek ve eğlenmek isteriz. Yaşam ve enerji kaynağı olan güneşin sağlık üzerindeki etkisi yadsınamaz ancak kontrolsüz ve uzun süre güneşlenmek bir takım problemler doğurabilir. Neyse ki bu problemlere karşı ne yapmamız gerektiğini biliyoruz. Önlem aldığımız sürece yazı yaşamamıza engel olan hiçbir şey yok.

Doğru Ortam ve Yeterli Ölçüde Sulama - Güneşlenmenin Cildimize Etkileri

Kontrolsüz Güneşlenmek Nelere Yol Açar?

Her şeyde olduğu gibi güneşlenmenin de fazlası zararlıdır. Kontrolsüz ve uzun süre güneş altında kalmak; kızarıklık, batma, yanma, kaşıntı, hassasiyet gibi belirtilerle seyreden güneş yanıkları gibi durumlara yol açabiliyor. Bu gibi durumlarda mutlaka bir doktorla görüşülmelidir.

Kontrolsüz Güneşlenmek Nelere Yol Açar? - Güneşlenmenin Cildimize Etkileri
Güneşle İyileşmek - Güneşlenmenin Cildimize Etkileri

Güneşle İyileşmek

Olumsuz etkilerinin yanı sıra güneşten doğru yararlanıldığında tam bir D vitamini deposuna dönüşebilir. Güneşin, birtakım deri hastalıklarının iyileşmesinde ve D vitamini sentezinde oldukça etkili bir yapısı vardır.

D Vitaminin Rolü

D vitamini vücudumuzdaki kalsiyum dengesini düzenler, diş ve kemiklerimizin gelişiminde oldukça önemli bir rol oynar. Ayrıca sadece bunlarla kalmayıp bağışıklık düzenlenmesi, tansiyon kontrolü ve kansere karşı vücudu güçlendirmek gibi önemli etkileri de vardır.

D Vitaminin Rolü - Güneşlenmenin Cildimize Etkileri
Güneşten D Vitaminini Hangi Saatlerde Almalıyız? - Güneşlenmenin Cildimize Etkileri

Güneşten D Vitaminini Hangi Saatlerde Almalıyız?

D vitamini güneşin ışınlarının içinde bulunur, bu ışınlar içinde bulunan UVB’nin doğrudan deri ile teması sayesinde bu alışveriş gerçekleşir. Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde vücudun herhangi bir alanının güneş ışınlarına maruz kalması gayet yeterli olacaktır.

Güneş Işınlarının Zararlı Etkisinden Korunmak İçin Neler Yapmalıyız?

- Güneşin en zararlı olduğu 11:00-13:00 saatleri arasında güneşe çıkılmamalı
- Güneş ışınlarının geçirgenliğini en aza indiren giysiler tercih edilmelidir.
- Geniş kenarlı veya en ideali kulakları ve enseyi kapatacak şekilde kumaş içeren Lejyoner şapkası uygun olabilir.
- Ağaç ve gölgelikler doğrudan UV ışınlarından korunmakta önemlidir; ancak UV ışınlarından tam korunma sadece doğrudan gelen değil, hem doğrudan hem de dolaylı ışınlardan korunma ile olur.
- Güneş koruyucu kremlerin kullanılması bir korunma yöntemidir ve son yıllarda oldukça yaygın olarak uygulanmaktadır; ancak bunların da kullanma özellikleri vardır ve mutlaka diğer korunma yöntemleri ile birlikte uygulanmalıdır.

Güneş Işınlarının Zararlı Etkisinden Korunmak İçin Neler Yapmalıyız? - Güneşlenmenin Cildimize Etkileri

BU YAZIYI OKUYANLAR BU YAZILARI DA OKUDU

HERKESTEN ÖNCE HABERDAR OLUN