Yazın Spor Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz

Yazın Spor Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz

Spor yapmak hayatımızı pozitif yönde etkileyen bir eylemdir. Kilo vermek ya da almanın dışında zinde ve enerjik bir vücuda sahip olmanın en etkili yolu spor yapmaktır. Herkesin spor yapma nedeni farklıdır fakat nedeni her ne olursa olsun özellikle yaz mevsiminde spor yaparken dikkat edilmesinde fayda var. Sıcak mevsimlerde spor yaparken özen gösterilecek, dikkat edilecek birçok farklı detay vardır.

Sıvı Tüketimini Artırın

Hava sıcaklığı ne kadar yükselirse vücudumuzun sıvıya olan ihtiyacı o kadar artacaktır. Spor yaparken terleriz ve terledikçe sıvı kaybederiz. Bu sıradan bir terleme ya da sıvı kaybı değildir. Ter ile birlikte kaybettiğimiz sıvının içinde vücudumuz içinde oldukça önemli mineraller ve vitaminler bulunur. Bu kaybı dengelemenin en olmazsa olmaz yolu bol bol sıvı tüketmektir. Her şeyden önce su bu anlamda bize en faydalı olabilecek ve en ulaşılabilir sıvı kaynağıdır. Suyun dışında meyveli soda ya da az miktarda enerji içeceği de tercih edebilirsiniz ancak kontrollü olmakta fayda var.

Sıvı Tüketimini Artırın - Yazın Spor Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz
Hangi Saatlerde Nerede? - Yazın Spor Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz

Hangi Saatlerde Nerede?

Açık havada spor yapmak kulağa hoş gelse de bazı saatlerde açık alanda spor yapmak vücudunuza zararlar verebilir. Çünkü doğrudan güneş ışığına maruz kalmak sağlığımız için pek de iyi bir tercih değildir. Ama yine de günün erken ve serin saatlerinde henüz hava ısınmamışken spor yapmak size gelebilir. Güneşin battığı saatlerde spor yapmak oldukça ideal ve keyiflidir. Kapalı alanda da spor yapmanın bazı püf noktaları vardır. Örneğin mekanın sıcaklığı ne çok soğuk ne de çok sıcak olmalıdır. İkisinin de fazlası bedeninizi zorlayacaktır.

Bedeninizle Konuşun

Zihniniz size "Şu gün, şu saatte spor yapacağım." diyebilir fakat vücudunuz size zihninizin söylediğinin tam tersi yönünde bildirim verebilir. Kendinizi belli bir zaman dilimini içinde spor yapmaya zorlamamalı ve bedeninize kulak vermelisiniz. Eğer o an planladıklarınızı yapamayacak gibi hissediyorsanız, onun yerine kısa bir yürüyüş ya da basit antrenmanlar yapmayı deneyin. Hiçbir zaman temponuzu bir anda artırmayın, bedeninize kulak vererek yavaş yavaş artırın.

Bedeninizle Konuşun - Yazın Spor Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz
Yediklerinizi Önemseyin - Yazın Spor Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz

Yediklerinizi Önemseyin

Sıvı kaybı için söylediklerimizin çoğu beslenme içinde geçerli. Yazın spor yaparken ter ile kaybettiğimiz vitamin ve mineralleri geri almamız gerekir. Beslenmek spor yapan bedenler için oldukça fazla önem taşır. Karbonhidratı az olduğu, sağlıklı yağ ve sebze tüketiminin arttığı bir beslenme yöntemi spor yapan herkes için önerilir.

BU YAZIYI OKUYANLAR BU YAZILARI DA OKUDU

HERKESTEN ÖNCE HABERDAR OLUN