Spor Yapmanın İncelikleri

Spor Yapmanın İncelikleri

Spor, yaşantımız için oldukça önemli bir yere sahip olmakla birlikte, bizi ruhsal ve fiziksel açıdan da geliştiren bir aktivitedir. Pek çok nedenden ötürü spor yapmak isteyebiliriz. Fazlalıklarımızdan kurtulmak ya da zinde olmak için olduğu kadar; bunu bir alışkanlığa dönüştürmek gibi sebeplerimiz olabilir. İstediğimiz takdirde hepimiz spor yapabiliriz ancak elbette vücudumuzu böylesine etkileyen bir uğraşın kendine özgü incelikleri ve dikkat edilmesi gereken noktaları var. Bu incelikleri dikkate almak, sağlığımız için hayati önem taşır. Aksi takdirde çok büyük sağlık sorunlarına veya sakatlanmalara yol açabiliriz.

Hedefleriniz Gerçekçi Olsun

Spor veya başka bir hobi; neye başlamak isterseniz isteyin, öncelikle hedeflerinizi ortaya koymalısınız. Bunun için de hedeflerinizin gerçekçi olması gerekmektedir. Elbette başta çok zorlanacak ve motivasyonunuzu kaybedeceksiniz ancak gerçekçi hedefler koyduğunuz ve adımlarınızı yavaş attığınız takdirde daha verimli sonuçlar alırsınız. Ayrıca küçük hedefleri tamamladığınızı gördükçe motivasyonunuz artacak ve sporu bir amaç yerine yaşam tarzına dönüştürebileceksiniz.

Spor Yapmanın İncelikleri
Spor Yapmanın İncelikleri

Nabzınızı Ölçün

Yaptığınız spor boyunca ne kadar rahat olabileceğiniz konusunda nabız devreye girecek. Genellikle yeni başlayanlar için maksimum nabız sayısının yavaştan başlatılıp giderek artırılması gerektiği söylenir. Siz de yaşınızı 220'den çıkararak maksimum nabız sayınızı bulabilirsiniz. Eğer bir spor salonunda egzersiz yapacaksanız, spor salonlarında kolaylıkla nabız ölçebilirsiniz. Evde yapmayı tercih ederseniz de nabız ölçer alarak kendiniz de ölçebilirsiniz.

Tempoyu Giderek Artırın

Başta da söylediğimiz gibi, yeni başladıysanız kendinize çok yüklenmemeniz gerekiyor. Daha kararlı bir yol izlemek için yavaş adımlar ve hafif ağırlıklarla çalıştığınız bir yol izleyin ve daha sonra yürüme dakikalarınızı ve temponuzu artırın. Yürümekten sıkıldığınız günlerde koşmayı da tercih edebilir; böylelikle daha hızlı kalori yakabilirsiniz. Elbette haftanın her günü spora efor harcamak zorunda değilsiniz ancak tempoyu artırmak size zor geliyorsa yine başlangıç seviyesinde sporunuza devam edebilirsiniz.

Spor Yapmanın İncelikleri
Spor Yapmanın İncelikleri

Esneme ve Isınmayı İhmal Etmeyin

Spor öncesi ısınmak ve esneme hareketleri yapmak hareketleri daha kolay yapmanızı ve sporun sonunda verim almanızı sağlar. Esneme ve ısınma hareketleri sakatlanma riskinizi azaltır, kan dolaşımını yavaşça artırarak sizi spora hazırlar.

Beslenmenize Dikkat Etmelisiniz

Spor yapanlar için bir diğer önemli unsurlardan biri ise sağlıklı beslenmedir. Organizmaları sağlamlaştırmak ve enerjiyi doğru oranda depolamak için dengeli ve düzenli beslenmek gereklidir. Bu düzeni sağlayan besinler yeteri kadar alınmadığı takdirde gelişimimiz ve fiziksel performansımız açısından bir eksiklik meydana gelecektir. Gerekli protein, karbonhidrat ve vitaminlerle sporunuzu desteklerken aynı zamanda verimi de yüksek oranda alacaksınız. Sağlam bir beslenme programı ile sporunuzu da tamamlamış olacaksınız.

Spor Yapmanın İncelikleri

Tüm bu inceliklere dikkat ettiğinizde başaramayacağınız hiçbir spor, yapamayacağınız hiçbir hareket yok! Bütün bu detaylar karar verdiğiniz spor yolunda size en büyük verimi sağlayacak ve motivasyonunuzu koruyarak hedeflerinize ulaşmanızı sağlayacak. Enerjinizin ve keyfinizin yerinde olduğu sağlıklı günler dileriz :)

Önemli uyarı: Eğer kronik bir rahatsızlığa sahipseniz, spora başlamadan önce doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin!

BU YAZIYI OKUYANLAR BU YAZILARI DA OKUDU

HERKESTEN ÖNCE HABERDAR OLUN