Fantastik Sinemadan Efsane Üçleme Örnekleri

Yaşadığımız dünyadan uzaklaşmaya ve başka bir dünyanın kapılarını aralayarak gerçekliği geride bırakmaya bazen hepimizin ihtiyacı oluyor. Kaçış edebiyatı olarak da adlandırılan fantastik edebiyat, mevcut gerçekliğin ötesine geçmek için harika bir fırsat sunarken bu kitaplardan uyarlanan filmler de birkaç saatinizi bambaşka bir dünyada geçirmemizi ve rahatlamamızı sağlıyor. Fantastik türde yer alan kitapların ve filmlerin yaşadığımız hayata farklı bir gözle bakmamıza ve eleştirel bir perspektif geliştirmemize yardımcı olduğunu da unutmamak lazım.

Film izlemeye çokça zaman ayırabildiğimiz ve gerçeklikten biraz olsun uzaklaşmaya ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde keyifle izleyebileceğiniz fantastik üçlemeleri sizler için derledik.

Yüzüklerin Efendisi

Fantastik sinema dendiğinde ilk akla gelen yapımlardan olan Yüzüklerin Efendisi üçlemesi, J. R. R. Tolkien’in aynı isimli kitap serisine dayanıyor. Orta Dünya’yı kurgularken haritadan halklara, dillerden tarihe kadar her türlü ince detayı düşünen ve muazzam bir yaratıcılık örneği sergileyen Tolkien’in eserleri, Peter Jackson yönetmenliğinde beyazperdeye taşındı. Henüz bu filmleri izlemediyseniz veya bir kez daha izlemeyi planlıyorsanız ekran karşısında harika saatler sizi bekliyor.

Yüzüklerin Efendisi - Fantastik Sinemadan Efsane Üçleme Örnekleri
Açlık Oyunları - Fantastik Sinemadan Efsane Üçleme Örnekleri

Açlık Oyunları

Suzanne Collins’in 2008 yılında yayınlanan roman üçlemesi, 2012 yılında Gary Ross tarafından sinemaya uyarlanmaya başlanmıştı. Açlık Oyunları’nı takiben beyazperdede yerini alan Ateşi Yakalamak ve Alaycı Kuş filmlerinden oluşan üçleme, distopik bir dünyada geçiyor ve her bölgeden seçilen iki çocuğun bir arenada verdiği ölümüne mücadeleyi konu alıyor.

Kara Şövalye

Joaquin Phoenix, Joker filmindeki performansıyla 2020 Akademi Ödülleri’nde En İyi Erkek Oyuncu ödülüne layık görüldükten sonra birçok kişide Batman’in daha önceki uyarlamalarına dair bir merak oluştu. Christopher Nolan yönetmenliğinde beyazperdeye taşınan seride Joker karakterine hayat veren ve 2008 yılında aramızdan ayrılan Heath Ledger’ın performansı da bu dönemin en çok konuşulan konularından biri haline geldi. Batman Başlıyor, Kara Şövalye ve Kara Şövalye Yükseliyor filmlerinden oluşan seriyi izlemek için harika bir zaman!

Kara Şövalye - Fantastik Sinemadan Efsane Üçleme Örnekleri
Matrix - Fantastik Sinemadan Efsane Üçleme Örnekleri

Matrix

Wachowski kardeşlerin yazıp yönettiği ve ilki 1999’da ekranlara gelen Matrix üçlemesi, yaşadığımız dünyanın beynimizde gerçekleşen bir simülasyon olduğu ve bütün hayatımızın bu gerçekten bihaber geçtiği fikrine dayanan bir seri. Üçleme, toplumsal düzene karşı eleştirel yaklaşımıyla ve kendi zamanının ötesine geçen sinematografisiyle ekrana geldiği anda kült filmler arasında yerini aldı. Matrix, Matrix Reloaded ve Matrix Revolutions filmlerinden oluşan seri, sizi dünyaya farklı bir gözle bakmaya davet ediyor.

Bonus: Hobbit

Orta Dünya’da tarihsel olarak Yüzüklerin Efendisi öncesinde meydana gelen olaylara odaklanan ve J. R. R. Tolkien tarafından kaleme alınan Hobbit kitabı, yine Peter Jackson tarafından bir üçleme halinde sinemaya uyarlanmıştı. Orijinal hikayeye sadık kalınmadığı için serinin fanları tarafından sert eleştirilere maruz kalan filmler, yazar Tolkien’in oğlu Christopher Tolkien’in de olası devam filmlerinin hakkını Peter Jackson’a vermeyi reddetmesine yol açtı. Ancak Orta Dünya’nın büyülü atmosferine doyamayanların doldurduğu sinema salonlarıyla bu seride yer alan filmler de dünya çapında milyonlar tarafından izlendi. Yüzüklerin Efendisi serisini tamamladıktan sonra içinizi bir hüzün kaplıyorsa bu dünyada biraz daha vakit geçirmek için Hobbit’i listenize ekleyebilirsiniz.

Hobbit - Fantastik Sinemadan Efsane Üçleme Örnekleri

Şimdi mısırları patlatın, battaniye altında yerinizi alın ve başka bir evrene doğru yolculuğa çıkmak için “oynat” tuşuna basın.

BU YAZIYI OKUYANLAR BU YAZILARI DA OKUDU

HERKESTEN ÖNCE HABERDAR OLUN