92. Oscar Ödül Töreni Yaklaşırken İzleyebileceğiniz Filmler

Dünyanın en prestijli sinema ödülü olarak kabul edilen ve Oscar adıyla da anılan Akademi Ödülleri, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (AMPAS) tarafından 1929’dan itibaren yıllık olarak düzenlenen bir törenle sahiplerine takdim ediliyor. 9 Şubat 2020’de 92’ncisi gerçekleşecek olan Oscar Ödül Töreni için 24 kategoride aday gösterilen filmlerin açıklanmasıyla birlikte nefesler tutuldu. Sinema dünyasını yakından takip etmek isteyenler için en çok dalda adaylığa sahip olan filmlerin listesini hazırladık. Gelin, Oscar heyecanını hep beraber yaşayalım!

Joker

DC Sinematik Evreni’nden tanıdık bir karakter olan Joker, daha önce Jack Nicholson, Mark Hamill Heath Ledger ve Jared Leto’nun oyunculuklarıyla defalarca kez beyazperdeye taşınmıştı. Bir “orijin” hikayesi olarak değerlendirilebilecek ama doğrudan DC Evreni’yle tutarlılık iddiası taşımayan 2019 yapımı Joker filmi ise Todd Phillips’in yönetmenliği ve Joaquin Phoenix’in başrol oyunculuğuyla ekrana geldi. “En İyi Film”, “En İyi Yönetmen” ve “En İyi Erkek Oyuncu” da dahil olmak üzere 11 dalda ödüle aday gösterilen film, bu yılın en iddialı yapımlarından bir tanesi. İyilikle ile kötülük, delilik ile akıllılık arasındaki ince çizgiye vurgu yapan film, vurucu tarzıyla ekran başına çakılıp kalmanıza sebep olabilir. Warner Bros’un açıklamasına göre bir kez daha gösterime girecek olan Joker’i beyazperde izleme fırsatını kaçırmayın!

Joker - 92. Oscar Ödül Töreni Yaklaşırken İzleyebileceğiniz Filmler
The Irishman - 92. Oscar Ödül Töreni Yaklaşırken İzleyebileceğiniz Filmler

The Irishman

Yönetmenliğini Martin Scorsese’nin yaptığı The Irishman; Robert De Niro, Al Pacino ve Joe Pesci gibi efsaneleşmiş oyuncuları bir araya getirdiği için 2019 yılının en çok beklenen filmleri arasında yer almıştı. Hem sinema salonlarında gösterime giren hem de Netflix’te yayınlanan film, gerçekçi tarzı ve eleştirel bakış açısıyla izleyicilerin beğenisini topladı. “En İyi Film” ve “En İyi Yönetmen” dahil 10 kategoride Oscar ödülüne aday gösterilen The Irishman, II. Dünya Savaşı gazilerinden Frank Sheeran’ın mafyaya dahil olmasını takiben gelişen olayları konu alıyor.

Once Upon a Time… in Hollywood

Ünlü yönetmen Quentin Tarantino’nun öne çıkan yapımlarından Once Upon a Time… in Hollywood, 1960’ların sonuna doğru bir kapı aralayarak sizi geçmişe doğru bir yolculuğa çıkaracak. Oyuncu kadrosunda Leonardo DiCaprio, Brad Pitt ve Margot Robbie’nin yer aldığı filmde, geçmişte ses getirmiş bir televizyon dizisinde rol almış bir aktörün dublörü ile geliştirdiği dostluk ilişkisine odaklanılıyor. “En İyi Film”, “En İyi Yönetmen” ve “En İyi Erkek Oyuncu” ile birlikte 10 kategoride adaylığa sahip olan yapımın 92. Akademi Ödülleri’nden hangi sonuçla döneceği heyecanla bekleniyor.

Once Upon a Time… in Hollywood - 92. Oscar Ödül Töreni Yaklaşırken İzleyebileceğiniz Filmler
1917 - 92. Oscar Ödül Töreni Yaklaşırken İzleyebileceğiniz Filmler

1917

Yönetmenliğini Sam Mendes’in yaptığı 1917 filmi, I. Dünya Savaşı esnasında geçiyor ve Almanların Hindenburg Hattı’na çekilmesini takiben bir görevi iptal ettirmekle sorumlu tutulan iki İngiliz askerinin hikayesine odaklanıyor. “En İyi Film” ve “En İyi Yönetmen” kategorileriyle birlikte 10 dalda adaylığa layık görülen filmde, Dean-Charles Chapman, George MacKay, Andrew Scott ve Benedict Cumberbatch gibi tanınmış İngiliz oyuncular rol alıyor. Mendes’e dedesi tarafından anlatılan bir hikâyeden esinlenen filmin en çok övgü aldığı noktalarsa gerçekçi tarzı ve başarılı müzik kullanımı.

Bonus: Parasite

2019 yılının en çok konuşulan filmlerden Parasite, özellikle “En İyi Uluslararası Film” dalının en kuvvetli adayı olarak öne çıkıyor. Sinemanın nabzını tutarken Batı dünyasının ötesine geçmek istiyorsanız yönetmenliğini Bong Joon-Ho’nun yaptığı ve Güney Kore’ye sınıf temelli bir perspektifle yaklaşan filmi muhakkak izlemelisiniz!

Bonus: Parasite - 92. Oscar Ödül Töreni Yaklaşırken İzleyebileceğiniz Filmler
Bonus 2: Little Women  - 92. Oscar Ödül Töreni Yaklaşırken İzleyebileceğiniz Filmler

Bonus 2: Little Women

2020 yılı Oscar adaylıklarına ilişkin tartışmalara konu olan filmlerden bir tanesi Little Women. Küçük Kadınlar kitabını temel alan film; “En İyi Film”, “En İyi Kadın Oyuncu” ve “En İyi Uyarlama Senaryo” dahil olmak üzere 6 dalda aday gösterildi. Ancak yönetmen koltuğundaki Greta Gerwig’in tamamı erkek adaylardan oluşan “En İyi Yönetmen” kategorisinde yer almaması, Akademi’nin eleştiri oklarına hedef olmasıyla sonuçlandı. Tartışmaları takip etmek için bu yapımı da izlemenizi öneririz.

BU YAZIYI OKUYANLAR BU YAZILARI DA OKUDU

HERKESTEN ÖNCE HABERDAR OLUN