Yılbaşında Sofranızı Şenlendirecek Tarifler

Yeni yılı sevdiklerinizle beraber evde karşılamayı ve hep beraber gülüp eğlenmeyi planlıyorsanız gecenize eşlik edecek özenli bir sofra hazırlamanız çok önemli. Bu nedenle, 2019’un son yazısında hem misafirlerinize değer verdiğinizi gösterecek hem de akşamınızı özel kılacak bir yılbaşı sofrası için size destek olabilecek yemek tariflerini derledik.

Ana Yemek Olarak Tuzda Tavuk

Antakya’ya özgü lezzetlerden tuzda tavuk, kolay ama uzun süreye yayılan bir tarife sahip olduğu için evlerde sıklıkla yapılan bir yemek değil. “Akşam yemeği hazırlıklarına erkenden başlarım” diyorsanız, tuzla kaplı bir harcın içinde piştiği için yumuşacık olan tavuk eti sizi pişman etmeyecek!

Malzemeler:
1 adet bütün tavuk
4 kg kaya tuzu
3 adet yumurta akı
Su

Ana Yemek Olarak Tuzda Tavuk - Yılbaşında Sofranızı Şenlendirecek Tarifler

Yapılışı:
Tavuğunuzu güzelce temizleyin. Bir kabın içerisinde tuz, yumurta beyazı ve bu karışımın sürülebilir bir harç haline gelmesine yetecek kadar suyu karıştırın. Bir fırın tepsisin altına hazırladığınız tuz harcından bir parmak kalınlığında serin. Üzerine tavuğu yerleştirin. Tavuğun üstünü hiç boşluk kalmayacak şekilde harcınızla kapatın. 200 derecelik fırında 3 saat pişirin. Fırından çıkardığınız tavuğun üzerindeki kalın tuz tabakasını bir bıçak yardımıyla kırın ve yumuşacık tavuğunuzu çıkarıp servis edin.

Zeytinyağlı Portakallı Kereviz - Yılbaşında Sofranızı Şenlendirecek Tarifler

Zeytinyağlı Portakallı Kereviz

Kış aylarının vazgeçilmez kök sebzelerinden kereviz, portakal suyuyla pişirildiğinde tam da yılbaşı sofranıza layık bir zeytinyağlı olacak.

Malzemeler
1 adet büyük boy kereviz
2 adet patates
1 adet kapya biber
1 adet havuç
2 adet portakal
1 diş sarımsak
Zeytinyağı
Tuz

Yapılışı:
Geniş bir tencereye zeytinyağını, dilimlediğiniz sarımsakları ve biberi koyun; kavurmaya başlayın. Küp şeklinde doğradığınız patates, havuç ve kerevizleri tencereye ilave edin. Kısa bir süre kavurduktan sonra iki adet portakalın suyunu tencereye ekleyin. Yemeğiniz kaynamaya başladıktan sonra altını kısıp tuz ilave edin. Kısık ateşte 15-20 dakika pişirdikten sonra altını kapatıp soğumaya bırakın.

Balsamik Sirkeli Roka Salatası

Kendine özgü aromaya sahip olan balsamik sirke, özellikle İtalyan mutfağında pek çok yemekte kullanılan bir sos. Yılbaşı gecesinde sofranızda özel bir salata yer alsın istiyorsanız, roka salatası tarifimizi muhakkak denemenizi öneririz.

Malzemeler
2 demet roka
10 tane çeri domates
Bir avuç ceviz
Ufalanmış beyaz peynir
Zeytinyağı
Balsamik sirke
Tuz

Balsamik Sirkeli Roka Salatası - Yılbaşında Sofranızı Şenlendirecek Tarifler

Yapılışı:
Rokayı ve domatesleri yıkayıp güzel bir salata kasesine doğrayın. Ufaladığınız cevizleri ve peyniri ilave edin. Sos olarak zeytinyağı ve balsamik sirke kullanın. Tuzu da ekleyip karıştırdıktan sonra tadı damağınızda kalacak roka salatanız hazır!

Tahinli Kabak Tatlısıı - Yılbaşında Sofranızı Şenlendirecek Tarifler

Tahinli Kabak Tatlısı

Malzemeler
2 kg soyulmuş balkabağı
4 su bardağı şeker
1 çay bardağı tahin
Ceviz

Yapılışı:
Kabak dilimlerinizi geniş bir tencereye yerleştirin ve şekeri kabağın üzerine döküp yaklaşık 12 saat bekleyin. Kabaklarınız şekeri emdikten ve su saldıktan sonra ocağın altını açın. Kısık ateşte, pişip pişmediğini kontrol ederek 40-60 dakika pişirin. Kabaklar kolaylıkla çatal batırabileceğiniz kadar yumuşadıklarında ocağın altını kapatabilirsiniz. Tencereniz soğuduğunda kabak dilimleriniz bir kaba alın, üzerinde tahin ve ceviz gezdirin. Tatlınız hazır!

2020 yılında sofralarınızın her daim şen olması dileğiyle…

BU YAZIYI OKUYANLAR BU YAZILARI DA OKUDU

HERKESTEN ÖNCE HABERDAR OLUN