Sonbaharda Tüketebileceğiniz Birbirinden Lezzetli Tatlı Tarifleri

Sonbaharda Tüketebileceğiniz Birbirinden Lezzetli Tatlı Tarifleri

Sonbaharda ağaçların dökülen yapraklarının hüzünlü ve romantik havasını lezzetli tatlılar ile daha keyifli bir hale getirebilirsiniz. Havaların soğumaya başlaması ile tezgahlarda yerini alan sonbahar meyve ve sebzeleri sayesinde içinizi ısıtacak, lezzetiyle enerjinizi tazeleyecek birbirinden lezzetli tatlı tariflerini sizler için derledik.

Kabak Tatlısı

Sonbaharın tatlı bir telaşı vardır. Bir yandan kışa hazırlanırken, bir yandan soğuklarla mücadele başlar. Sonbahar denildiği zaman akıllara ilk gelen besin balkabağıdır. Balkabağının sağlığa sayısız faydası vardır. Besin değeri oldukça yüksek olan balkabağının sadece tatlısı değil çorbası da sonbahar aylarında en çok tercih edilen çorbalardandır. Aynı zamanda içeceklerde ve cheesecake tariflerinde de sıklıkla rastlayabilirsiniz. Kabak tatlısı az malzeme ile yapılan çok lezzetli tatlılardan biridir.

Malzemelerimiz ise; 2 kg bal kabağı, 2.5 su bardağı toz şeker ve üzeri için 3 çorba kaşığı kıyılmış ceviz veya antep fıstığı.

Kabakların sert kabuklarını ve yeşil kısımlarını bıçakla keserek temizleyip dilimleyin. Yıkayıp suyunu süzün. Geniş bir tencereye kabak dilimlerini yan yana dizin (üst üste gelmemelerine dikkat edin). Üzerine toz şekeri serpiştirin. Tencerenin kapağını kapatıp 1 saat bekletin. Suyunu bırakan kabakları çok kısık ateşte 20 dakika pişirin. Tencerenin kapağını açıp 25 dakika daha pişirin. Tencereyi ocaktan alıp soğumaya bırakın. Üzerlerine ceviz veya antep fıstığı serpiştirerek servis yapın.

Kabak Tatlısı
Ayva Tatlısı

Ayva Tatlısı

Balkabağı kadar ayva da tatlı reçetelerinde çok sık gördüğümüz besinlerden biridir. Bu lezzetli tatlı için gereken malzemeler; 2 adet büyük boy ayva, 8 yemek kaşığı toz şeker, 1 su bardağı su, 1/2 çay bardağı vişne suyu, 1 adet çubuk tarçın, 5 adet karanfil, 1/2 adet limonun suyu. Servisi için; 100 gram kaymak, 1 yemek kaşığı toz antep fıstığı kullanabilirsiniz.

Bol suda yıkadığınız ayvaların kabuklarını soyun ve ortadan ikiye kesin. Kararmaması için limonlu su içine kabuklarıyla birlikte yerleştirin. Ayva çekirdeklerini daha sonra kullanmak üzere bir kenara ayırın. Geniş tabanlı bir tencereye tek sıra halinde dizdiğiniz her bir ayvanın üzerine tepeleme 2 yemek kaşığı toz şeker ekleyin. Ardından su, limon suyu, ayva çekirdekleri, ayva kabukları ve baharatlarını de tencereye yerleştirin. Tencereyi ocağa alın ve orta ateşte su kaynayıncaya dek pişirin. Kaynayan suya vişne suyunu da ilave edin ve tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte pişmeye bırakın. Yaklaşık bir saat sonra suyunu iyice çekip renk alan ayvaların pişip pişmediğini bir bıçak yardımıyla kontrol edin. Pişmişse ilk sıcaklığının geçmesi için ocaktan alın ve dinlenmeye bırakın. Pişen ayvaları servis tabağına alın ve tencerede kalan şerbetinden hafifçe üzerine sürün. Kaymak ve toz Antep fıstığı ilavesiyle ılık ya da soğuk olarak tatlıları servis edin.

İncirli Cheesecake

İncirin sağlığa birçok faydası bulunur. İncir tatlılarda sıkça tercih edilen bir meyvedir. Davet sofralarınızın vazgeçilmezi olacak incirli cheesecake için malzeme listesi; 600 gram labne peyniri, 1 su bardağı toz şeker, 3 adet yumurta, 1 paket vanilin, 2 yemek kaşığı (silme) un, 1 tatlı kaşığı mısır nişastası. Tabanı için gereken malzemeler; 2 paket yulaflı bisküvi, 3 yemek kaşığı tereyağı. Dilerseniz üzerine pudra şekeri veya bal ile sunabilirsiniz.

İncirli cheesecake için kelepçeli bir kek kalıbı kullanmanız daha iyi olacaktır. Kabın içerisine su ile ıslatılmış bir pişirme kâğıdı ya da alüminyum folyo ile sarın. Tabanı için yulaflı bisküvileri robottan un kıvamına gelene kadar çekin. Bisküvileri eritilmiş tereyağı ile harmanlayarak kek kalıbının içerisine bastırarak yayın. İç dolgusu için bir karıştırma haznesine şeker, un, vanilin ve nişastayı dökün ve karıştırın. Labneyi bu kuru karışımların bulunduğu hazneye eklemeden önce bir çatal veya spatula yardımı ile ezin. Ardından 3 adet yumurtayı, her seferinde bir tane olmak üzere, yavaşça bu karışıma yedirin. İç dolgu için hazırladığınız karışımı kalıbınıza dökün. Fırın tepsisine kelepçeli kalıbınızı yerleştirebileceğiniz bir kalıp yerleştirin ve içine 2-3 parmak yüksekliğe gelecek şekilde su koyun. Su dolu kalıbın içine kelepçeli kalıbı yerleştirin ve önceden ısıttığınız 160 derece fırında pişmeye bırakın. Cheesecake pişmeye başladıktan 15-20 dk sonra yıkayıp doğradığınız incirleri karışımın üzerine yerleştirin ve yeniden fırına verin. Cheesecake piştikten soğuk bir şekilde servis edebilirsiniz.

Üzüm çeşitleri, incir, mürdüm eriği, kızılcık, böğürtlen, frambuaz, kuşburnu, elma, nar, armut, cennet hurması, kivi ve muşmula da sonbaharda gözüken meyvelerin başında gelir. Hepsi ile tatlı yapıyor olabilmek mümkün. Elma ile tereyağlı bir turta, frambuaz ile cheesecake yaparak tüketebileceğiniz birbirinden lezzetli tatlı tarifleri ile sizlerde sonbaharın tadını çıkarabilirsiniz.

İncirli Cheesecake

BU YAZIYI OKUYANLAR BU YAZILARI DA OKUDU

HERKESTEN ÖNCE HABERDAR OLUN