Mutlaka Görmeniz Gereken 5 Antik Kent

Antik kentler adeta bir zaman makinesi gibi tarihimize tanıklık ederken bizlere de muhteşem bir kültürel aktivite imkanı sunarlar. Bu konuda oldukça şanslı olacağız ki ülkemizde birçok medeniyet arkasında sayısız antik kent bıraktı. Bunların arasından sizler için derlediğimiz beş tanesini yazımızın devamında takip edebilirsiniz.

Mutlaka Görmeniz Gereken 5 Antik Kent
Efes - Mutlaka Görmeniz Gereken 5 Antik Kent

Efes

İzmir'in Selçuk ilçesinde bulunan Efes; dünyaca ünlü antik kentlerimizden bir tanesidir. Tarihi M.Ö. 6000'lere kadar giden Efes aynı zamanda Hristiyanlar açısından büyük önem taşır. Konumu itibariyle özellikle Helenistik Dönem’de Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan en önemli politika ve ticaret merkezlerinden birisiydi. Aslen bir liman şehri olan Efes'i görülmesi gerekenler listenize yazabilirsiniz.

Ani

Kars'a 42 kilometre uzaklıkta bulunan Ani antik kenti, tarihi boyunca önemli bir ticaret merkezi olmuştur. Bulunduğu yer dolayısıyla savunmaya müsait ve su kaynaklarına yakındır. Bagratuni Krallığı zamanında önemli bir göç ve kültür merkezi olan Ani, Ermeni, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Gürcü mimarilerinin seçkin eserleriyle bezelidir. Birçok kültürün aynı çatı altında yaşadığı bu antik kent ve Kars'ın büyülü atmosferi bir araya gelince ortaya görülmesi gereken görsel bir şölen çıkıyor.

Ani - Mutlaka Görmeniz Gereken 5 Antik Kent
Göbeklitepe - Mutlaka Görmeniz Gereken 5 Antik Kent

Göbeklitepe

Şanlıurfa'da bulunan Göbeklitepe'nin tarihi 12.000 yıl öncesine değin uzanıyor. Bir kent olmaktan çok toplanma alanı ve yaşam merkezi özelliği gösteren Göbeklitepe bildiğimiz tüm tarihi değiştirebilecek kadar gizemli bilgiler barındırıyor. Eğer tarihimizin derinliklerine inmek istiyorsanız Göbeklitepe doğru bir adres olabilir.

Aspendos

Antalya'da bulunan ve dünyaca ünlü antik kentlerden biri olan Aspendos'un en önemli özelliği içindeki muhteşem amfi-tiyatrosu. Gelişimini su yollarına ve Akdeniz’e olan kolay ulaşıma borçlu olan Aspendos, devrinin kültür ve sanat merkezlerinden birisi haline gelmiştir. Her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği ayrıca konser ve etkinlerin düzenlendiği Aspendos geriye müthiş anılar bırakabilir.

Aspendos - Mutlaka Görmeniz Gereken 5 Antik Kent
Truva - Mutlaka Görmeniz Gereken 5 Antik Kent

Truva

UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan Truva, M.Ö. 3000 yılına kadar dayanan geçmişiyle büyülü bir deneyim sunar. Çanakkale'ye bağlı olan Truva'nın en büyük özelliği ise üzerinde kesintisiz bir şekilde 3000 yıllık bir yerleşimin olmasıdır. Eskiden bir liman kenti olan Truva, nehirden taşınan alüvyonların denizi doldurmasıyla bu özelliğini kaybetmiştir. Homeros’un destanlarında geçen ve hakkında çok sayıda film ve belgesel çekilen bu eşsiz kenti keşfedilecekler listenizin başına yazabilirsiniz.

Eğer geçmişle şimdiyi bağlayan büyülü bir yolculuğa çıkmaya hazırsanız, bu rehber size bu konuda bazı ipuçları sunabilir. Eskiden insanların nasıl yaşadığını görebilir ve şimdiki yaşayışımızla eğlenceli kıyaslamalara girebilirsiniz. Çıkacağınız yolculukta muhteşem anılar biriktirmeniz dileğiyle...

BU YAZIYI OKUYANLAR BU YAZILARI DA OKUDU

HERKESTEN ÖNCE HABERDAR OLUN