Enerji Tasarrufu Sağlamanın Yolları

Sınırsız istekleri olan insanlık maalesef sınırlı enerji kaynaklarına sahip. Hayatın her alanında ihtiyaç duyduğumuz enerjiyi ulaşım, ısıtma ve soğutma, üretim ve aydınlatma gibi birçok alanda kullanıyoruz. İhtiyaçlarımız arttıkça kaynaklarımız da o hızla tükenmeye devam ediyor. Bunun önüne geçmek için dünyaya karşı olan sorumluluğumuzu yerine getirmeli ve enerji tasarrufu yapmaya başlamalıyız. Evde yapabileceğiniz küçük ölçekteki tasarruflar zamanla çığ gibi büyüyerek ev ekonominize de katkı sağlar. Bu yazımızda enerji tasarrufu adına neler yapabileceğinizi sizler için derledik.

Işığı Verimli Kullanın

Gereksiz yere açık kalan her aydınlatma odalarımıza olduğu kadar elektrik faturalarımızın üstüne de bolca ışık saçar. Eğer faturalarımızı hafifletmek istiyorsak birkaç adımda bunu başarmak oldukça kolay. Öncelikle, gün ışığından olabildiğince faydalanmaya çalışmalıyız. Odalarımızı doğal ışık alacak şekilde düzenleyerek masalarımızı ve sandalyelerimizi pencere kenarlarına yerleştirebiliriz. Bunun dışında kullanmadığımız odalardaki lambaları söndürmek faturalarımıza olumlu ölçüde yansır. Odaya birkaç dakika içinde dönecek bile olsanız ışığı kapatmanız gerekir.

Tasarruflu ampuller sıradan ampullere göre iki kat daha az enerji harcarlar. Daha uzun ömürlü tasarruflu ampulleri kullanmak büyük ölçüde enerji tasarrufu yapmamızı sağlar. Ayrıca kirli ve tozlu lambalar yüzde 25 daha fazla enerji tüketimine yol açarlar. Bu lambaların daha verimli çalışabilmesi için kuru bez ile silmenizi öneririz. Bu tasarruf önlemleri her ne kadar göze küçük görünse de alışkanlık kazandığımız taktirde büyük farklar yaratmanıza yardımcı olur.

Işığı Verimli Kullanın
Buzdolabınız Enerji Canavarına Dönüşmesin

Buzdolabınız Enerji Canavarına Dönüşmesin

Buzdolapları sürekli çalışma halinde oldukları için elektrik harcamanızın önemli bir bölümünü oluştururlar. Ancak doğru tasarruf metotlarını kullanırsanız buzdolabınızı daha verimli kullanabilirsiniz. İlk olarak buzdolabınızın doğru bir konumda yerleştiğinden emin olun. Buzdolapları sıcağa ne kadar yakın olurlarsa kendilerini soğutmak için o kadar fazla enerji harcarlar. Olabildiğince fırın ve benzeri ısı yayan ev eşyalarının uzağına yerleştirmeniz gerekir. Buzdolabınızın kapağını her açtığınızda ısı kaybı yaşanır bu yüzden uzun süre açık tutmamalısınız. Sıvı yiyecekler başta olmak üzere yiyeceklerinizi buzdolabına saklama kabı içerisinde yerleştirmeniz gerekir. Açıkta duran yiyecekler nem oranını arttırır ve böylece buzdolabınız daha fazla enerji harcamak zorunda kalır.

Klima Kullanımına Dikkat

İlkbahar aylarına girmemiz ile havalar yavaştan ısınmaya başladı. Özellikle yaz aylarında sıkça kullandığımız klimalar dikkat edilmediği taktirde ciddi miktarda enerji israfına yol açabilirler. Öncelikle klimamızın ayarlarını iyi bilmekte fayda var. Çok düşük sıcaklık ayarları ortamı daha hızlı soğutmaz. Bu yüzden yaz aylarında çok düşük sıcaklık değerleri ayarlanmamalı varsa zaman ayarı gibi özellikler de kullanılmalıdır. Klima bakımınızı düzenli olarak sezon başlamadan önce yaptırmanız da gerekir. Klima açıkken camların ve kapıların da kapalı olduğundan emin olun. Çünkü birden fazla odanın iklimlendirilmesi klimanızın verimini tamamen düşürür.

Klima Kullanımına Dikkat
Elektronik Eşyaların Fişini Çekmeyi Unutmayın

Elektronik Eşyaların Fişini Çekmeyi Unutmayın

Kullanmadığınız elektronik eşyaların fişini çekmediğiniz taktirde bu eşyalar elektrik tüketmeye devam ederler. TV’ler, oyun konsolları ve bilgisayarların fişini çekmeli veya kablolarda bulunan açma kapama düğmesini kullanarak kapatmalısınız. Ayrıca elektrikli ocak ve fırın gibi ev aletlerinin de sürekli enerji tüketmesine izin vermemelisiniz. Bu aletlerin ne kadar elektrik harcadığını merak ediyorsanız ürün kitapçıklarındaki Watt kısmını inceleyebilir ve ne kadar tasarruf yapabileceğinizi görebilirsiniz.

Sizler de evde deneyebileceğiniz bu yöntemlerle enerji tasarrufu sağlayabilir ve dünyamızın hem bugününe hem yarınına sahip çıkabilirsiniz.

BU YAZIYI OKUYANLAR BU YAZILARI DA OKUDU

HERKESTEN ÖNCE HABERDAR OLUN