EN LEZZETLİ BALIKLAR İÇİN ‘’BALIK TAKVİMİ’’

Besin değeri oldukça yüksek olan balığın özellikle de balık yağının başta kalp rahatsızlıkları ve birçok sağlık sorununa iyi geldiği biliniyor. Fakat, balık mevsimine göre tadı değişen bir besindir. Yılın farklı dönemlerinde balık türleri denizlerdeki miktarı, yağ oranı gibi konularda farklılık gösterir. Sevdiğiniz balık çeşitlerinin yılın hangi ayında en lezzetli zamanı olduğunu öğrenmek için yazımızın devamını takip edebilirsiniz.

EN LEZZETLİ BALIKLAR İÇİN ‘’BALIK TAKVİMİ’’
EN LEZZETLİ BALIKLAR İÇİN 'BALIK TAKVİMİ'

Hamsi ve Kefalin Ayı: Ocak

Hamsi ve kefalin en çok yağlandığı ocak ayı bu balıkları tüketmek için en doğru zamandır bununla beraber bu ay bol ve lezzetli olan diğer balıklar ise palamut uskumru ve çinekoptur.

Kalkan Yeme Zamanı: Şubat

Yılın ikinci ayında birinci ayına kıyasla azalan hamsinin yerini kalkan balığı doldurur. Ayrıca kalkan balığının dışında kefal de hala tüketilebilir.

Barbunya ve Gümüş Balığı: Mart

Mart ayı barbunya ve gümüş balığının en lezzetli olduğu aydır. Ayrıca, uskumru çiroz olmaya başlar ve pilaki şeklinde tüketilebilir. Şubat ayında en lezzetli haline gelen kalkan balığı da mart ayında da tadını korur.

Balıkta Bolluk Zamanı: Nisan

Nisan ayında birçok balık türü lezzetli halleriyle sofralarda yerini alabilir. Kalkan balığı şubattan nisana dek daha da yağlanarak lezzetini kaybetmez. Barbunya, kefal, gümüş balığı gibi diğer balık türleri de lezzetli haldedir.

Kış Balıklarıyla Vedalaşma Zamanı: Mayıs

Mayıs ayına gelindiğinde hamsi, palamut ve istavrit gibi kış balıkları yağını kaybetmeye başlar. Levrek, barbunya ve dil balığı gibi balıklar ise bu dönemde tercih edilebilir.

Balıkta Çeşit Azalıyor: Haziran

Havaların ısınmasıyla azalan balık çeşitliliği kendini göstermeye başlar. Bu ayda balık tüketmek isteyenler kırlangıç ya da karagöz balıklarını tercih edebilirler.

Balığın En Az Olduğu Ay: Temmuz

Balık çeşidinin en az olduğu temmuz ayında balık tüketmek isteyenler hala yağını ve lezzetini kaybetmemiş barbunya balığını tercih edilebilir. Ayrıca, temmuz sardalya tüketmek için de uygun bir zamandır.

Çingene Palamudu Kendini Gösterir: Ağustos

Temmuz ayında başlayan sardalya zamanı bu ayda en lezzetli ve en yağlı halindedir. Çingene palamudu ise ağustos ayında ağlara takılmaya başlar.

Balık Sezonu Başlar: Eylül

Balık sezonun açıldığı bu ayda yağmur suyuyla iyice gelişen palamut doğru tercihtir. İstavrit, sardalya da tadını korur.

EN LEZZETLİ BALIKLAR İÇİN 'BALIK TAKVİMİ'
EN LEZZETLİ BALIKLAR İÇİN 'BALIK TAKVİMİ'

Balıkların Göç Zamanı: Ekim

Karadeniz’de gelişen balıklar Marmara Denizi’ne göç etmeye başlar. Bu göç nedeniyle ekimde lüfer lezzetlenir; palamut, barbunya, tekir ve istavrit yağlı ve hala lezzetlidir.

Kış Balıkları Geri Dönüyor: Kasım

Hamsi bu ayda çıkmaya başlar, uskumru içinse en verimli ve lezzetli zamandır.

Balıkta En Bol Çeşit: Aralık

Yılın son ayında bütün balıklar yağlanıp en lezzetli hallerine erişirler. Lüfer, palamut ve uskumru bu ayda oldukça yağlı ve besleyicidir. Ayrıca, hamsi, çinekop ve barbunya da bolca bulunur.

EN LEZZETLİ BALIKLAR İÇİN 'BALIK TAKVİMİ'

Siz de bu yazımız sayesinde balık tüketmek için en doğru ve lezzetli zamanı bulabilirsiniz. Besleyici ve lezzetli sofralar sizinle olsun, şimdiden afiyet olsun.

BU YAZIYI OKUYANLAR BU YAZILARI DA OKUDU

HERKESTEN ÖNCE HABERDAR OLUN