Stresi Kontrol Etmenin Yolları

Stresi Kontrol Etmenin Yolları

Hayatın her anında çeşitli zorluklar, streslerle karşılaşıyoruz. Bu gibi anlarda sakin kalmak ve eski rutinlerimize geri dönmek pek kolay olmayabiliyor. Durum böyle olunca yapmamız gerekenleri, sorumluluklarımızı ihmal edip, kendi dünyamıza çekiliyor ve sorunlarımızı düşünüyoruz. Bu şekilde kendi kabuğunuza çekilmek ve sadece problemlerinize odaklanmak çözüm bulma yolunda size daha da zorluk çıkarabilir. Bu yazımızda sizlere stresle nasıl başa çıkabileceğinizi anlatacağız. Ancak dilerseniz, öncelikle stresin ne olduğuna bakalım.
Stres, herhangi bir olay veya durumda kişilerin üzerinde hissettikleri gerginlik ve baskılardır. Sosyal çevre, arkadaşlık ilişkileri, iş hayatı gibi çeşitli durumlarda yaşadığımız üzüntü, kaygı gibi durumlar stresi yoğun yaşamamıza neden olabilir. Ancak bu gibi olumsuzlukları üstümüzden atıp stresi kontrol etmenin yolları da mevcut.

1. Durumu Tespit Edin

Öncelikle stres yaşamanıza neden olan durumu tespit etmeye çalışın. Tespit ettikten sonra durumu çözmeye yönelik harekete geçin veya en azından çözümlerin neler olabileceğini düşünün. Çünkü yanlış tepkiler veya duygu yoğunluğundan ötürü yanlış tespitler öfke veya kaygınızın daha çok artmasına neden olarak stres seviyenizi yükseltebilir.

Stresi Kontrol Etmenin Yolları
Stresi Kontrol Etmenin Yolları

2. Düzenli Egzersiz Yapın

Stresle başa çıkabilmek için egzersiz yapabilirsiniz. Egzersiz beden ve ruh sağlığınıza iyi gelir, nefes alışverişinizi düzenler ve aynı zamanda zihinsel anlamda sizi daha huzurlu sağlıklı bir kafa yapısına getirir. Egzersiz yaparak hem dinç bir bedene sahip olabilir hem de odağınızı daha olumlu ve pozitif durumlara yöneltebilirsiniz.

3. Kısa Vadeli Hedefler Belirleyin

Bir uğraşınız veya sorumluluğunuz olmadığı zamanlarda kendi iç dünyanıza sıklıkla yolculuk eder ve genellikle negatif şeylere odaklanırsınız. Bu da strese yol açar. Bu nedenle kendinize kısa vadeli hedefler, hobiler belirleyerek bir uğraş edinebilir ve kafanızı o hedefe verebilirsiniz. Günün sonunda elde edeceğiniz ödül, kaygılarınızı bir kenara bırakıp günün stresinden uzaklaşmanıza yardımcı olacaktır.

Stresi Kontrol Etmenin Yolları
Stresi Kontrol Etmenin Yolları

4. Yardım Almaktan Çekinmeyin

Yaşadığımız stresi, üzüntüyü atlatmak her zaman kolay olmayabilir ve her insanın bu durumları atlatma süresi birbirinden farklıdır. Eğer yaşadığınız stresi kendi başınıza bulduğunuz yöntemlerle çözmeyi yetersiz buluyorsanız psikolojik destek almaktan çekinmeyin ve mutlaka bir yardım alın. İçinize atmak yerine bir uzman desteğinden yararlanmak hayatınızı kolaylaştıracaktır.


Stresinizi kontrol altına almak için yukarıdaki alternatifleri göz önünde bulundurarak kendinize hobiler edinebilir, egzersiz yapabilir veya uzman birinden yardım alabilirsiniz. Günün sonunda kendinizle kaldığınızda yaşadığınız sorunları düşünmek yerine pozitif olumlamalar yapmak ve geleceğe yönelik güzel şeyler düşünmek de ruh sağlığınıza iyi gelebilir ve daha doğru kararlar almanıza yardımcı olabilir.

BU YAZIYI OKUYANLAR BU YAZILARI DA OKUDU

HERKESTEN ÖNCE HABERDAR OLUN