Etkili Ders Çalışmanın Püf Noktaları

Etkili Ders Çalışmanın Püf Noktaları

Ders çalışmak; pek çoğumuzun kaçtığı ya da yapmayı ertelediği aktivitelerden biridir. Bazen ders çalışmak için masamıza başına geçeriz ancak zamanın çok az bir kısmını verimli olarak kullanırız. İşte bu yazıda size vereceğimiz bazı öneriler ile hem masa başında geçireceğiniz vakti kısaltıp efektifleştirmeyi; hem de ders çalışmayı daha eğlenceli bir hale getirmeyi umuyoruz.

1) Hangi Şekilde Daha Çabuk Öğrendiğinizi Belirleyin

Herkes aynı şekilde öğrenemez. Kimisi görsel hafızayla okuduğu kitap sayfasının fotoğrafını çeker gibi öğrenir, kimi duyarak, kimi ise yazarak daha etkili bir şekilde öğrenir. İnsanların pek çoğu yazarak daha iyi öğreneceğini sansa da, bu herkes için geçerli değildir. Sizin için en doğru olan öğrenme yolunu bulduktan sonra, ders çalışmanız çok daha etkili sonuçlar verecektir.

Etkili Ders Çalışmanın Püf Noktaları
Etkili Ders Çalışmanın Püf Noktaları

2) Düzenli Bir Ortam Klişesinden Çıkmalısınız

Yıllarca bize, düzenli bir ortamda ders çalışmamız gerektiği aşılandı. Ancak bu durum, kişiden kişiye değişebilir. Kimi insan ders çalışmak için sessiz ve düzenli bir ortam ararken kimi insan kalabalık bir cafede kulaklıkla müzik dinleyerek çalışmayı tercih eder. En rahat ve hızlı şekilde nasıl odaklanabildiğinizi keşfetmek ve buna uygun bir ortamda çalışmak sizin elinizde.

3) Post-it ve Hatırlatıcılardan Yararlanın

Çalışmanız gereken veya anlamadığınız konulara dair anahtar kelimeleri ya da kendi anlayabileceğiniz şekilde yazdığınız özetleri renkli kağıtlara yazıp devamlı baktığınız yerlere yapıştırabilirsiniz... Bu notları o kadar çok okumak zorunda kalacaksınız ki, ister istemez beyninizde yer edinecekler!

Etkili Ders Çalışmanın Püf Noktaları
Etkili Ders Çalışmanın Püf Noktaları

4) Hedef Belirleyin

Biliyoruz bunu söylemesi kolay, yapması ise biraz zor ama bir kere denediğiniz takdirde işe yaradığını göreceksiniz. Bütün konuları sınavdan önceki akşama yığmanın ne kadar büyük bir stres kaynağı olduğunu hepimiz biliyoruz. Bunun yerine kendinize gündelik hedefler koymanız sizi motive edecektir.

5) Telefonunuzu Çevrimdışı Tutmaya Hazır mısınız?

Okurken ‘’Yok artık!’’ dediğinizi duyar gibiyiz ancak en basit ama en etkili yöntemi sona sakladık. Müzik ya da kalabalık ortamlar dikkat dağıtmayabilir ama telefonunuza dakika başı gelen bildirimler siz farkında olmadan ders çalışma sürenizi en az iki katı uzatıyor. Bu yüzden telefonunuzu kapatarak veya uçak moduna alarak çalışmayı denerseniz farkı mutlaka göreceksiniz.

Etkili Ders Çalışmanın Püf Noktaları

Umarız tavsiyelerimiz işinize yarar. Şimdiden iyi çalışmalar :)

BU YAZIYI OKUYANLAR BU YAZILARI DA OKUDU

HERKESTEN ÖNCE HABERDAR OLUN