6 Adımda Ofiste Sağlıklı Beslenmek

Çalışma hayatının büyük bir bölümü ofis içinde geçiyor. Neredeyse günün tamamını çalıştığımız işe ayırıyor ve onunla ilgileniyoruz. Çoğu zaman oturduğumuz masadan kalkmıyoruz. Sadece öğle arasında bir saatlik bir mola veriyoruz ve o saat içinde de yeteri kadar hareket etmiyoruz. Yemeğimizi yiyoruz ve masamıza geri dönüp yeniden çalışmaya başlıyoruz.

Hareketsizlik sebebiyle gün içinde performans düşüşü de yaşıyoruz. Yavaş yavaş bastıran uyku da cabası. Tabii ki bunun beslenme tarzı ve düzeniyle de ilgisi var. Çoğu zaman hızlı yiyip ofise bir an önce dönmek için fast food ürünlerini tercih ediyoruz. Ardından gelen tatlı isteğini de bol şekerli tatlılarla gideriyoruz. Bu yüzden günün çoğunu verimsiz bir şekilde geçiyoruz.

Ofiste sağlıklı beslenme düzeni mümkün mü? Evet, tabii ki mümkün. Peki, bunu nasıl yapmalısınız?

Simitle Kahvaltı Yapmayın
Sabah kahvaltı yapmak için yeterli zamanınız olmayabilir. Bu sebeple kahvaltı öğününü geçiştirecek poğaça, simit gibi yiyeceklere yöneliyor olabilirsiniz. Ancak kahvaltıyı yüksek karbonhidrat ve yağ içeren besinlerle yapmak, bünyenizde ciddi sorunlara yol açabilir. Bunun yerine sağlıklı proteinlerle, lif açısından zengin besinlerle kahvaltınızı yapmalısınız.

Çok Şekerli ve Karbonhidratlı Besinlerden Uzak Durun
Bisküvi, çikolata ve benzeri yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durmalısınız. Bu gibi yiyecekler vücudunuzda gereksiz ağırlığa sebep olur ve sizi hantallaştırır. Vücudunuzda ödem oluşmasına sebep olur. Bu nedenle gün içinde performansınızda düşüş yaşarsınız. Bisküvi, çikolata gibi besinler yerine kuru meyve, kuruyemiş tüketmeye özen göstermelisiniz.

Ara Öğünlerinizde Sağlığa Yer Açın
Ara öğünlerinizde de karbonhidrat alımına dikkat etmelisiniz. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bisküvi, şeker, kraker gibi besinlerden uzak durmalısınız. Meyveli yoğurt, kuru meyve, ceviz, badem gibi daha sağlıklı yağlar içeren ve bünyenize iyi gelen besinleri tüketmelisiniz.

Kısa Egzersizler Yapın
Ofis ortamında çok fazla hareket gerektiren egzersizler yapmanız elbette mümkün değil. Ancak oturduğunuz yerden vücudunuzu esnetebileceğiniz ufak tefek egzersizler var. O egzersizleri yapmaya özen göstermelisiniz. Örneğin masanızdan kalkıp, ofis içinde 5 dakikalık kısa yürüyüşler yapabilirsiniz. Böylece hareketsizlik nedeniyle vücudunuzda oluşan şişkinliğin önüne geçebilirsiniz.

Bol Bol Su Tüketin
Su tüketimi herkes için çok önemli bir konu. Özellikle de gün boyu ofiste çalışanlar için daha büyük önem taşıyor. Eğer gün içinde ihtiyacınız olan sıvıyı almazsanız, hem vücut direncinizde hem de performansınızda düşüş yaşarsınız. Günde ortalama 2 litreye yakın su tüketmeye özen göstermelisiniz. Çünkü bütün gün hareketsiz bir şekilde masada oturduğunuz için vücudunuzda şişkinlik ve ödem oluşacaktır. Sıvı tüketimiyle bunların oluşmasını engelleyebilirsiniz.

Çay ve Kahve Tüketimine Dikkat Edin
Ofise gelir gelmez kahve ya da çay içerek güne başlıyorsanız aslında hata yapıyorsunuz. Çok fazla kahve ve çay tüketimi konsantrasyon bozukluğuna sebebiyet verir. Bu nedenle çay ve kahve tüketimini en aza indirgemelisiniz.

BU YAZIYI OKUYANLAR BU YAZILARI DA OKUDU

HERKESTEN ÖNCE HABERDAR OLUN