Spordan Önce Bunları Yapmaya Dikkat Edin!

Spordan Önce Bunları Yapmaya Dikkat Edin!

Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile artık her şeyi oturduğunuz yerden tek tuşla halledebilirsiniz. Hareketliliğin azalmasının insan vücudu üzerinde sayısız olumsuz etkisi bulunmaktadır. Bu etkilerden kurtulmak veya etkileri azaltmak için spor yapmak sizlere birçok anlamda fayda sağlayacaktır. Spor salonunda ya da açık havada spor yaparken, bazı konulara dikkat etmezsek, sağlık için yapmış olduğumuz spor bizim daha ciddi sakatlıklarla karşılaşmamıza neden olabilir. Spor öncesinde ve sonrasında yapmanız ve yapmamanız gereken her şeyi sizin için listeledik.

Bol Bol Sıvı Tüketin!

Egzersizlerinize başlamadan önce yeterli miktarda su aldığınıza dikkat etmelisiniz. Spordan hemen önce tüketmemeye dikkat edin aksi takdirde mideniz rahatsız olacak ve şişkinlik hissedeceksiniz. Egzersiz sırasında su içmek için yeterli vakti bulamayabilirsiniz. Bu yüzden, egzersizinizi tamamladıktan sonra daha fazla su içmeyi asla unutmamalısınız. Egzersiz sonrasında hem elektrolit hem de glikojen depolarını yenilemeniz toparlanma sürecinde kritik rol oynadığı için yenileyici içeceklerden de faydalanabilirsiniz.

Spordan Önce Bunları Yapmaya Dikkat Edin!
Spordan Önce Bunları Yapmaya Dikkat Edin!

Isınma Hareketlerini Atlamayın!

Spora başlamadan önce ısınma hareketleri ile vücudunuz bu sürece hazırlanır. Kaslarınızı tam hareket aralığında çalıştıracak dinamik bir esnemeyle başlarsanız, koordinasyon ve oksijen akışını arttırabilirsiniz. Bu da daha iyi bir performans ve daha az sakatlık riski anlamına gelir. Yoga yaparken tercih ettiğiniz çocuk pozunda birkaç dakika kalmanız bile esnemenize yardımcı olacaktır. Ayrıca üst beden çalışmalarından önce kollarınızla daireler çizmeyi, alt beden için de bacaklarınızı sallamayı deneyebilirsiniz.

Bir Fincan Kahve Tüketin!

Spor yapmadan yarım saat önce içilen kahve yağ yakımına destek verir. Egzersizde daha çok kalori yakmanızı sağlar. Üstelik bir fincan şekeriz kahve sadece 1 kalori. Spor sonrası kahve ise kaslar için yakıt görevi görür ve bir sonra egzersiz için daha güçlü olmanızı sağlar.

Spordan Önce Bunları Yapmaya Dikkat Edin!
Spordan Önce Bunları Yapmaya Dikkat Edin!

Spordan Sonra Soğuma Hareketlerini Unutmayın!

Spor yapmaya başlamadan önce yaptıklarınız kadar spor yaptıktan sonraki eylemlerinize de dikkat etmeniz gerekmektedir. Soğumayı atlamak, hareket açılarını daraltabilir ve buna bağlı olarak da sakatlık riskini yükseltebilir. Egzersiz sonrası özellikle ön bacak veya baldır kasları gibi yorgun bölgelere odaklanarak gerilmiş kasları geçici olarak rahatlatabilirsiniz. Omuz, boyun, sırt, kalça ve üst bacak kaslarını rahatlatmak için sırtüstü yere uzanıp, dizlerinizi göğsünüze çekin, belinizden aşağısını sağa düşürün, dizleriniz sağ tarafta yerdeyken kollarınızı açın ve kafanızı sol tarafa doğru yatırın. Vücudunuzdaki rahatlamayı hissedeceksiniz.

Ilık Duş Alın!

Soğuk suyla duş aldığınızda yanmayı azaltıp, toparlanma sürecine katkı sağlarsınız Duş alırken sıcak ve soğuk su değişimi yaparak kendi kendinize uyguladığınız hidroterapi ile kan dolaşımınızı hızlandırabilirsiniz aynı zamanda vücudunuzun laktik asitten kurtulmasına yardımcı olursunuz.

Spordan Önce Bunları Yapmaya Dikkat Edin!
Spordan Önce Bunları Yapmaya Dikkat Edin!

Spor Aç Mı Yapılır Tok Mu?

Düşük/orta tempolu egzersizlerde açlık/tokluğun performansa belirgin bir katkısı yok. Ama yüksek tempolu egzersizler uyguluyor ve performansa önem veriyorsanız egzersiz öncesi mutlaka beslenmelisiniz. Egzersiz yaparken yağ yakımını hedefliyorsanız aç karnına olmanız daha hızlı kilo vermenizi sağlar. Uzun süren (bir saat ve fazlası) egzersiz tempolarında aç olmamaya çalışın. Bu sizi kas yıkımından koruyacak ve sakatlanmanızı önleyecektir. Vücut geliştirme ile ilgileniyor ve ağırlık egzersizleri uyguluyorsanız genel olarak tok olarak egzersiz yapmanız sizin için daha faydalı olacaktır.

Spora başlamadan önce ve bitirdikten sonra yapmanız gereken adımları atlamamaya dikkat etmelisiniz. Isınma ve soğuma hareketlerini yapmadan spor yaparsanız daha büyük sağlık sorunlarına yol açmanız mümkün. Sağlıklı bir vücuda kavuşmak isterken yanlış bir hareket yapmamaya çabalamalısınız. Listelediğimiz maddelere uyarak daha sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz.

BU YAZIYI OKUYANLAR BU YAZILARI DA OKUDU

HERKESTEN ÖNCE HABERDAR OLUN