Daha Çevreci Bir Yaşam İçin Atıksız Mutfak

Daha Çevreci Bir Yaşam İçin Atıksız Mutfak

Çevreyi koruyarak, fazla tüketimden uzak ve bilinçli bir yaşam sürmek sandığınızdan daha kolay. Minimal bir yaşam sürmek denildiğinde ilk olarak tüketimi azaltmak olarak düşünebilirsiniz fakat çevreci yaşam sadece tüketimi azaltmak anlamına gelmiyor aynı zamanda atık üretimini de azaltmak anlamına geliyor. Peki evinizde atıklarınızı azaltmak için neler yapmalısınız? Nereden başlamalısınız? İşte daha çevreci bir yaşam için atıksız Mutfak rehberi...

Atıksız Mutfak Nedir?

Atıksız mutfak; mutfakta geçirilen zamanı ve harcadığınız enerjiden tasarruf etmenizi amaçlayan çevre dostu yaşam stilidir. Tüketim ve üretim alışkanlıklarınızı değiştirmek istiyorsanız değişime ilk olarak evinizden başlamalısınız. Az kullanılan eşyaların gerekliliğini sorgulamalı, kullanılan malzemeleri gözden geçirmeli, üretici markayı araştırmalısınız, atıklarınızı kontrol etmeli ve iyice ayrıştırmalısınız.

Atıksız Mutfak Nedir?
1. Doğru Alışveriş Yapmaya Dikkat Edin!

Atıksız Mutfak İçin Neler Yapmalısınız?

1. Doğru Alışveriş Yapmaya Dikkat Edin!

Dünyada her yıl 1.3 milyar ton yiyecek çöpe gidiyor. Bu israfı önlemek adına alışverişe giderken evinizin eksiklerini belirlemeniz ihtiyacınızdan fazla tüketim yapmanıza engel olacaktır. Alışverişiniz sırasında aldığınız ürünlerin plastik ambalajlarının olmamasına, plastik poşet kullanmamaya da dikkat etmelisiniz.

2. Porsiyonlarınızı Belirleyin!

Günlük ya da haftalık olarak alışverişe gidiyorsanız listenize almak istediğiniz ürünlerin miktarlarını da eklemeniz gıdaların çöpe gitmesini engelleyecektir. Alışveriş periyodunuz ve tüketim sıklığınıza göre ürünleri satın almaya özen göstermelisiniz. Aldığınız ürünlerin daha uzun süre taze kalması için meyveleri elmalardan ayrı yerleştirmelisiniz. Sebze ve salata malzemelerini de peçeteyle örtebilirsiniz. Patates, soğan ve sarımsakları oda sıcaklığında ışıksız bir kutuda saklayabilirsiniz.

2. Porsiyonlarınızı Belirleyin!
3. Olabildiğince Az Çöp Çıkartın!

3. Olabildiğince Az Çöp Çıkartın!

Yiyecekler bayatladığında onları çöpe atmak yerine yeniden değerlendirebilirsiniz. En büyük israfın çöpe giden ekmeklerde yaşanıyor. Kuruyan ekmekleri biriktirip, blendırdan geçirip galeta unu haline getirip onları tariflerinizde kullanabilirsiniz. Sebze çeşnisini hazır almak yerine kabak, domates ve patlıcan gibi besinleri soyduktan sonra o kabukları çöpe atmayarak işe başlayabilirsiniz. Hepsini yağlı fırın kağıdına koyarak 30 derecede iki saat kurumaya bırakıp, kavanozda biriktirip, sonra hepsini blendırdan geçirerek sebze çeşnisi yapabilirsiniz. Diğer sebze meyve atıklarından da kompost yapabilirsiniz.

4. Elinizde Olan Malzemeleri Değerlendirin!

Her seferinde yeni bir streç film yerine cam kutuları, kavanozları saklama kabı olarak kullanabilirsiniz. Plastik damacanaları cam şişeler ile değiştirerek içtiğiniz suyun plastiğe temas etmemesini sağlayabilirsiniz. İkinci el ürünlere bir şans verebilirsiniz. Şarj edilebilir, doldurulabilir ürünler almaya dikkat etmelisiniz. Tamir etmek, yeniden düşünmek, ihtiyaç olmayanı geri vermek gibi adımlar da değerlendirme adımının içinde yer alıyor.

4. Elinizde Olan Malzemeleri Değerlendirin!
5. Bonus Öneriler

5. Bonus Öneriler

• Karpuz, portakal, elma kabuklarından reçel yapılabilir.
• Havuç, kabak, kereviz, soğan, pancar ve limon gibi sebze meyvelerin kabuklarını atmayıp; tavuk, et, sebze suyu yaparken kullanabilirsiniz.
• Limon, mandalina, portakal kabukları kurutulup öğüterek tatlılarınıza aroma katması için kullanabilirsiniz.
• Kabak, havuç kabuklarından zeytinyağlı yapmayı deneyebilirsiniz.
• Domates kabuklarını fırın tepsisine dizip fırında kurutup, öğütüp çorbalara, yoğurt üzerine serpiştirebilirsiniz.

Evinizde mutfağınızda bulunan ihtiyaç fazlası eşyalarınızdan kurtularak çevreci bir davranış sergileyebilirsiniz. Mutfağınızda ihtiyacınız olduğunu düşündüğünüz çoğu ürünün görevini basit çözümler ile de halledebilirsiniz. Gereğinden fazla zaman, enerji ve para harcamak yerine mutfağınızda doğal, atıksız ve pratik çözümler üretebilirsiniz.

BU YAZIYI OKUYANLAR BU YAZILARI DA OKUDU

HERKESTEN ÖNCE HABERDAR OLUN