Evde Leziz Kahveler Yapmak İçin İpuçları

Evde Leziz Kahveler Yapmak İçin İpuçları

Evde izolasyon sürecinin dünya genelinde hâkim olmasıyla birlikte gündelik pratiklerinizde çeşitli değişiklikler meydana gelmiş olabilir. Mis gibi kahve kokusuyla sizi çağıran, her sabah ilk durağınız olan kahve dükkânı büyük olasılıkla şu aralar kapalı. Sabahları en sevdiğiniz kahveyi yudumlayamadan güne başlamak da pek keyifli olmayabilir. Ancak evde de alıştığınız tatları yakalamak ve kahve keyfinizi yaşatmak mümkün. Mutfağınız birbirinden leziz kahvelere ve muhteşem kokulara ev sahipliği yapsın istiyorsanız, işinize yarayacak bazı ipuçları bu yazımızda!

Filtre Kahve Sevenlere French Press!

Evde filtre kahve yapımı için en yaygın kullanılan ekipmanlardan bir tanesi French Press. Kullanımı çok basit olan bu aletlerde kahvenizi hazneye koyup üzerine sıcak su ilave ediyorsunuz. Kahve demlendikten sonra ağız kısmında bulunan süzgeci aşağı doğru bastırarak kahve taneciklerinin filtrelenmesini sağlıyorsunuz. Bu kadar basit bir süreç ile mükemmel kahveyi elde etmenin imkânsız olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. O zaman hemen sizinle French Press kullanımının püf noktalarını paylaşalım; siz bu yöntemleri denedikten sonra bu fikri tekrar masaya yatıralım.

Öncelikle az miktarda sıcak su yardımıyla cam haznenin ısınmasını sağlayın. Böylece demlenme esnasında kahvenizin soğumasını önlemiş olursunuz.

Kullanacağınız kahvenin boyutu ve miktarı çok önemli! Çekirdeklerinizi iri taneli olacak şekilde öğütün. Her 250 ml hacminde bardak için 25 gr kahve kullanın. Doğru oranı yakalamak için kahve ölçüm kaşıklarından faydalanabilirsiniz.

Filtre Kahve Sevenlere French Press! - Evde Leziz Kahveler Yapmak İçin İpuçları
Filtre Kahve Sevenlere French Press! - Evde Leziz Kahveler Yapmak İçin İpuçları

Suyun sıcaklığının 85 dereceden fazla olmamasına özen gösterin. Su sıcaklığının fazla olması kahve tanelerinizin yanmasına ve ortaya acı bir tat çıkmasına yol açar. Kesin bir sonuç elde etmek için termometre kullanabilirsiniz.

Cam hazneye kahveyi ve suyu koyduktan sonra tahta bir kaşık yardımıyla karıştırın. Kronometrenizi çalıştırın ve kahve aromalarının suyun içinde iyice çözünmesi için tam 4 dakika bekleyin. Daha az beklemek sulu, daha fazla beklemek ise acı bir tat ortaya çıkaracaktır. Bu noktada esnek olmayın.

Filtre kahveniz hazır!

Espresso Bazlı Kahveler İçin Moka Pot!

Filtre kahvenin biraz sade olduğunu düşünüyorsanız; Latte’den Americano’ya, Mocha’dan Cappucino’ya çok sayıda seçeneği de evde üretmeniz mümkün. Tek ihtiyacınız olan bu kahvelerde baz olarak kullanmak üzere Espresso hazırlamak. Bu noktada şık bir Moka Pot imdadınıza yetişecek!

İtalya’da çaydanlık kadar yaygın kullanılan ve neredeyse her evde bulunan Moka Potlar termodinamik prensibiyle çalışıyor ve elektriğe dahi ihtiyacınız olmadan leziz kahveler üretmenize yardımcı oluyor. Moka Pot kullanırken dikkat etmeniz gereken noktalar ise şu şekilde:

Alt kısımdaki hazneye sıcak su doldurun. Suyun uzun sürede kaynaması kahve tanelerinizin yanmasına sebep olur ve ortaya acı bir tat çıkarır. Sıcak su kullanarak bu sorunun önüne geçebilirsiniz. Su miktarının hazne içerisinde yer alan emniyet sibobunu geçmemesine özen gösterin.

Espresso Bazlı Kahveler İçin Moka Pot!  - Evde Leziz Kahveler Yapmak İçin İpuçları
>Espresso Bazlı Kahveler İçin Moka Pot! - Evde Leziz Kahveler Yapmak İçin İpuçları

Moka Pot için Türk kahvesinden daha kalın, filtre kahveden daha ince öğütülmüş kahve taneleri kullanın. Alt haznenin içine oturtulan delikli bölmeyi kahve ile doldurun. Kahveyi bastırmayın ya da sıkıştırmayın. Yapacağınız denemelerde kullandığınız kahve miktarını damak tadınıza göre artırın veya azaltın.

Çaydanlık kısmını da yerleştirdikten sonra Moka Pot’u orta ateşte yanan ocağa yerleştirin. Kısık ateş kaynama süresini uzatacağı için kahve tanelerinin yanmasına yol açabilir. Zaman geçtikte alt haznedeki suyun kahve tanelerinin arasından geçerek demlendiğini ve çaydanlık kısmına aktığını göreceksiniz. Su bittiğinde Moka Potunuz fokurdamaya başlayacak. Ancak ocağı kapatmak için o anı beklemeyin. Çaydanlığınızın yarısı kahve ile dolduktan sonra Moka Potu ateşten alın. Espressonuz hazır! Bunu kullanarak dilediğiniz kahveyi hazırlayabilirsiniz.

Her zaman çekirdek kahve kullanmaya ve kahvenizi demlemeden hemen önce uygun boyutta öğütmeye özen gösterin. Leziz bir kahvenin en önemli anahtarı taze kahve taneleridir.

Espresso Bazlı Kahveler İçin Moka Pot!  - Evde Leziz Kahveler Yapmak İçin İpuçları

Afiyet olsun!

BU YAZIYI OKUYANLAR BU YAZILARI DA OKUDU

HERKESTEN ÖNCE HABERDAR OLUN