Kahvenizi Seçerken İşinize Yarayacak İpuçları

Güne başlarken, bir öğleden sonra molasında ya da arkadaş buluşmasında size daima bir fincan kahve mi eşlik ediyor? Kahvenin bu topraklarda çok eskilere de dayanan bir yeri olsa dahi kahve kültürü hızla kendini yeniliyor ve dünyanın başka yerlerindeki kültürlerle etkileşim halinde. Üçüncü nesil kahve kültürünün giderek yaygınlaşmaya başladığı son yıllarda çekirdeklerin nerede yetiştirildiği, nasıl kavrulduğu ve kahvenin nasıl demlendiği kahve tutkunları için oldukça mühim hale geldi. Siz de “Kahvesiz bir gün dahi geçiremem” diyorsanız ama önünüze sunulan sayısız seçenek içinden nasıl tercih yapacağınızı bilemiyorsanız işinize yarayabilecek ipuçları bu yazıda!

Kahvenizi Seçerken İşinize Yarayacak İpuçları

1. Hangi tür çekirdek size daha uygun?

Kahve çekirdeklerinin yetiştirildikleri iklimler çekirdeklerin ortaya çıkaracağı aromalar üzerinde oldukça belirleyici. Ama temelde iki tür kahve çekirdeğinin ticari olarak yetiştirildiğini ve yaygın olarak satışa sunulduğunu söylemek mümkün: Arabica ve Robusta. Eğer daha yumuşak içimli ve daha zengin aromalı kahveler size hitap ediyorsa Arabica çeşitlerinden denemelere başlayabilirsiniz. Ama sizin kahveniz sert olmalı, sizi sarsmalı ve kendinize getirmeliyse Robusta ağırlıklı üretimler size daha çok hitap edecektir.

2. Ne kadar kavrulsun?

Kahve çekirdekleri kavrulduktan sonraki 7-10 gün içerisinde aromalarını en iyi şekilde yansıttıkları hale ulaşırlar. Bu sürenin ardından çok fazla beklemeden, olabildiğince taze şekilde tüketmek en idealidir. Az kavrulmuş kahve çekirdekleri daha hafif bir içime sahipken, orta kavrulmuş olanlar size aromatik bir içimi en fazla yakalayabileceğiniz imkanlar sunar. Koyu kavrulmuş kahvelerde ise çekirdekler aromasını kaybeder ve daha yoğun ve acımsı bir kahve tadı ortaya çıkar.

Masa Başı Çalışanlar İçin Pratik Egzersiz Önerileri
Kahvenizi Seçerken İşinize Yarayacak İpuçları

3. Nasıl demlensin?

Çekirdeğinize karar verdikten sonra sıra demleme yöntemine geldi. Espresso veya filtre kahve makineleri yoluyla demlenen kahveler günümüzde oldukça yaygın olarak tüketiliyor. Ancak bu iki seçeneğe sıkışmayıp farklı metotlara başvurmak ve kahve içimini kişiselleştirmek mümkün. 1940’ların Almanya’sından günümüze uzanan chemex gibi daha hafif bir içim sunan yöntemlerden, sert bir kahve elde etmenizi sağlayan ve ortamda bir İtalyan esintisi yaşatan moka potlara kadar bu noktada da çok sayıda tercih yapabilirsiniz. Kahvenize ilave edilen sütün kıvamına ya da çeşitli aromalara kadar ne istediğinize karar vermek de sizin elinizde.

Bonus: Taze öğütülmüşten şaşmayın!

Bütün tercihlerinizden bağımsız olarak kavrulmuş çekirdeklerin demlemeden kısa bir süre önce öğütülmüş olması kaliteli bir içim açısından son derece önemli. Nerede olursanız olun, yeni öğütülmüş kahve kokusu sizi kendisine doğru çekecektir; kokuyu takip edin!

Masa Başı Çalışanlar İçin Pratik Egzersiz Önerileri

Damak tadınızı keşfetmek için bir an önce denemeye başlayın. Trump Alışveriş Merkezi’ndeki kahvecileri ziyaret edip aklınıza takılanları baristalara sorabilir, size yapacakları önerilere bir şans vererek aradığınız kahveyi bulabilirsiniz.

BU YAZIYI OKUYANLAR BU YAZILARI DA OKUDU

HERKESTEN ÖNCE HABERDAR OLUN