Kendi Organik Sabununuzu Yapın

Artık kimyasal maddelerin kullanıldığı ürünlerin vücudumuzun ve doğanın doğal dengesini bozduğunu biliyoruz. Yiyecek, içecek, giysi ve hatta mobilya kategorisinde dahi doğallığın, organik olanın tercih edilmeye başlandığı bir dönemdeyiz. Vücudumuza, zihnimize ve cildimize mümkün olduğunca iyi bakmalıyız.

İyi bakmanın yolu da hiç kuşkusuz yukarıda bahsettiğimiz gibi organik ve doğal ürünleri kullanmaktan geçiyor. Haftanın en az 2 gününü kendimize bakım yaparak geçiriyoruz. Doğal maskeler ve şampuanlar kullanmaya özen gösteriyoruz. Kullandığımız sabunların dahi doğal olmasına dikkat ediyoruz. Ancak her zaman doğal sabuna ulaşmak pek kolay olmuyor. Peki, bu sabunları kendi evinizde, organik yollardan üretebileceğinizi söylesek ne dersiniz? Evet, artık sabunu da doğal ve organik bir şekilde üretebilirsiniz. İhtiyacınız olan tek şey gerekli malzemeler, yeterince özen ve birazcık da sabır. Nasıl yapacağınız konusunda bir fikriniz yoksa biz size fikir verelim.

Kendi Organik Sabununuzu Yapın

Yeşil Çay Sabunu
Yeşil çay bilindiği üzere yüksek miktarda antioksidan içerir. Bu sayede vücudunuzu ve cildinizi arındırır, yeniler, parlaklık katar.

Malzemeler
3 ½ bardak Hindistan cevizi yağı
8 yemek kaşığı zeytinyağı
2 ½ bardak shea yağı
Yarım fincan kül suyu
Yarım bardak saf su
3 yemek kaşığı yeşil çay yağı
1 yemek kaşığı yeşil çay tozu
Yeşil çay özü (tercihe göre)
Şekillendirici kalıplar

Yapılışı
İlk önce kül suyu ile saf suyu bir kapta karıştırın. Bir kenarda dinlenmeye bırakın. Bir sos tenceresinde shea yağını ve Hindistan cevizi yağını eritin. Karışım eridikten sonra zeytinyağını ekleyin ve ocağın altını kapatın. Yeşil çay yağını ve yeşil çay tozunu karışıma eklemek için 10 gram olacak şekilde tartın. Yapım aşamasının sonunda kullanmak üzere kenara ayırın. Soğuyan yağ karışımını derin bir kaseye dökün. Oda sıcaklığına ulaştığında su ve çayı bir çırpma teli ile hafifçe karıştırın. Macun kıvamına geldiğinde yeşil çayı ve yağını ekleyin. Karışımı şekillendirici kalıplara dökün ve üzerine yeşil çay tozu serpin. 24 saat kurumaya bırakın. Kuruduktan sonra kalıplardan çıkarın. 4 hafta boyunca sabunlaşması için bekleyin.

Yeşil Çay Sabunu - Kendi Organik Sabununuzu Yapın

Defne Sabunu

Cildi gençleştiren, güneş lekelerini önleyen defne cildin en yakın dostudur diyebiliriz. Sadece cildi tazelemekle kalmaz aynı zamanda saçların parıl parıl parlamasına yardımcı olur.

Defne Sabunu - Kendi Organik Sabununuzu Yapın

Malzemeler
Gliserin barı
6 damla zeytinyağı
6 damla defne yağı
Şekillendirici kalıplar

Yapılışı
Temizlik malzemesi satan dükkânlardan ya da alışveriş sitelerinden gliserin barı alın. Alacağınız gliserin barı şeffaf ve renksiz olmalı. Gliserin barını aynı çikolatanın eritme yöntemi gibi benmari usulü eritin. Eriyen gliserin barının içine defne yapraklarını ekleyin. Tahta bir kaşık yardımıyla iyice karıştırın. Defne yağını da ekleyerek karıştırmaya devam edin. Karışımı şekillendirici kalıplara dökün. 1 ya da 2 gün kurutun. Daha sonra sabunun iyice kıvam alabilmesi için 1 ay bekletin. Sabununuz hazır!

Zeytinyağı Sabunu

Zeytinyağının faydaları saymakla bitmez. Cilde doğal nemini kazandırır, besler. Saçları besler ve sağlıklı bir şekilde uzamasına yardımcı olur. Aynı zamanda parlaklık kazandırır. Bu değerli bilgilerden sonra gelin hep birlikte zeytinyağı sabununu nasıl yapacağınıza göz atalım.

Malzemeler
Beyaz temiz kül
30-40 ml su
120 ml zeytinyağı
1 tutam kaya tuzu
Gözlerinizi koruyabilecek bir gözlük
Eldiven
Tahta kaşık
2 adet tencere
Şekillendirici kalıplar

Zeytinyağı Sabunu  - Kendi Organik Sabununuzu Yapın

Yapılışı
Temiz külleri derin bir tencereye koyun. Üzerine suyu ekleyin ve ocakta iyice ısıtın. Karışım kaynamaya yakınken ocaktan alın. Soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra karışımın için bir adet yumurta bırakın. Eğer yumurtanın yarısı içeride yarısı dışarıda kalıyorsa kül miktarı doğrudur. Yumurta tamamen karışıma batıyorsa biraz daha kül ekleyin. Eğer yumurtanın hepsi karışımın üzerinde duruyorsa su ekleyin ve yumurtanın tam ortada kalacağı şekilde durmasını sağlayın.

Başka bir tencere alın ve zeytinyağını tencerenin içine döküp 40°C'ye ulaşana kadar ısıtın. Isınan yağı ılıtın. Üzerine küllü suyu ilave edin. Tencereyi tekrar ocağa alın ve kısık ateşte tahta kaşık yarımıyla karıştırmaya başlayın. Tam da bu esnada karışımın içine bir tutam kaya tuzu ekleyin. Karıştırmaya devam edin. Ocaktaki karışım puding kıvamını aldıktan sonra olmuş demektir. Hazır olan karışımı şekillendirici kalıplara dökün. 1-2 gün bekletin. Sabun kuruyunca 1-2 ay daha kurumaya bırakın. Ardından sabununuzu kullanmaya başlayın.

Siz de evinizde organik sabununuzu hazırlayın, doğallıktan gelen güzelliği keşfedin.

BU YAZIYI OKUYANLAR BU YAZILARI DA OKUDU

HERKESTEN ÖNCE HABERDAR OLUN