5 Maddede 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı

5 Maddede 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı

Bundan tam 100 yıl önce Mustafa Kemal Atatürk, Bandırma adlı gemiyle Galata rıhtımından Samsun’a doğru yola çıktı… Basit gibi görünen bu olay, aslında Kurtuluş Savaşı’nın fitilini ateşleyen ilk adımdı. 19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Atatürk, Samsun’a ayak bastı. Bundan çok kısa süre sonra da Amasya Genelgesi’yle Milli Mücadele resmen start aldı... Gerisi, bildiğimiz gibi, tarihin gördüğü en büyük özgürlük mücadelelerinden biriydi. Peki 19 Mayıs kutlamaları yakın tarihte nasıl evrildi? Gençliğe adanmasının ve ardından spor bayramı olarak da kutlanmasının sebepleri neler?

2. Atatürk Spor Günü’nden Gençlik ve Spor Bayramı’na

19 Mayıs, ilk kez 24 Mayıs 1935 yılında Atatürk Spor Günü olarak kutlanmıştı ancak Beşiktaş Spor Kulübü’nün girişimleri sonucunda 1938 yılından itibaren 19 Mayıs, her yıl Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanmaya başlandı. 1980’lerde ise Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı olarak en son halini aldı.

5 Maddede 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı

3. 19 Mayıs’ın Kurtuluş Savaşı İçin Önemi

Mustafa Kemal Atatürk, büyük eseri Nutuk’u da 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a çıkışıyla başlatarak, bu olaya verdiği önemi açıkça belli etmişti. Samsun’a çıkarken bir asker olarak görevli olan ve buna göre giyinip kuşanmış olan Mustafa Kemal, ilerleyen günlerde sivil olarak hareket etmeye başlayarak Milli Mücadele’nin temellerini attı. Bunu Amasya Genelgesi, Erzurum ve Sivas Kongreleri takip etti.

4. Atatürk’ün 19 Mayıs Hakkında Düşünceleri

Atatürk, büyük eseri Nutuk’un başında çok açık bir şekilde “19 Mayıs ulusal egemenliğin başlangıç günüdür,” diyerek 19 Mayıs’a gösterdiği önemi vurgulamıştı. 19 Mayıs bu anlamda Cumhuriyet tarihinde çok büyük bir yer taşıyor ve kutlamalar da bu doğrultuda yapılıyor.

5. 19 Mayıs 1919’un 100. Yıldönümü

19 Mayıs’ın 100. yıldönümü de ülkemizde büyük bir coşkuyla kutlanacak. Mustafa Kemal Atatürk’ün bize armağan ettiği değerlere ve ilkelere olan bağlılığımızı ifade edecek, kendisinin istediği gibi “zeki, çevik ve ahlaklı” bir gençliğin Cumhuriyet’i koruduğunu göstereceğiz. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı hepimiz için kutlu olsun!

BU YAZIYI OKUYANLAR BU YAZILARI DA OKUDU

HERKESTEN ÖNCE HABERDAR OLUN