Evde Bitki Yetiştirmenin Püf Noktaları

Evde Bitki Yetiştirmenin Püf Noktaları

Şehir hayatının griliği yaşam alanlarımızı da grileştiriyor. Kendimizi doğaya atmak istesek de bu her zaman mümkün olmayabiliyor. Hafta sonları fırsatını bulduğumuzda, hava da güzelse kendimizi en yakın ormana atıyoruz. Doğayla baş başa bir gün geçiriyoruz. Ruhumuz ve bedenimiz yenileniyor. Ancak eve döndüğümüzde şehrin griliği, üzerimizdeki baskısını yeniden hissettiriyor. Eve adım atar atmaz doğayı ve doğada geçirdiğimiz o harika zamanı özlüyoruz.

Aslında zor değil doğaya daima yakın yaşamak. Mesela evinizin bir köşesini çeşitli bitkiler ve çiçekler yetiştirerek minik bir botanik bahçesine çevirebilirsiniz. Elbette orman kadar büyük olmayacaktır ancak etkisi en az onun kadar keyifli olacaktır. Düşünün: Yoğun stresli bir gün geçirmişsiniz. Trafik almış başını gidiyor. Biraz rahatlamaya ihtiyaç duyuyorsunuz. Dışarı çıksanız eve geç döneceksiniz, biliyorsunuz. Bu sizi daha fazla huzursuz edecek. Tek istediğiniz güzel demlenmiş bir çay, bir kitap ve ruhunuzu arındıracağınız yemyeşil bir doğa. İş çıkışında bir ormana gitmeye kalksanız hava zaten kararıyor. Ne ara gidip kendinizi dinlendireceksiniz?

Evinizde yaratacağınız küçük bir bahçeyle, evinize döndüğünüzde rahatlayabilirsiniz. Renkli çiçekler ve bitkilerle uğraşmak, toprağa dokunmak tüm stresinizi alıp götürür uzaklara. Evinizde kendi ormanınızı yaratın. Hem de çok ufak dokunuşlarla. Neler yapmanız gerektiği konusunda biz gerekli olan püf noktalarını verdik içeriğimizde. Yardımcı olması dileğiyle…

Öncelikle Hangi Bitkiyi Yetiştireceğinize Karar Vermelisiniz

Bizden size tavsiye: Bu işi ilk defa yapacaksınız eğer sevdiğiniz bitkileri yetiştirmekle yola koyulabilirsiniz. Çünkü sevdiğiniz bitkiyi yetiştirmekle işe başlamak sizi daha fazla motive edecektir. Bunun dışında daha kolay yetiştirilebilen ve zahmeti çok olmayan bitkileri de ilk adım için seçebilirsiniz.

Bir liste yapabilirsiniz. Yetiştirilecek bitkiler listesi yapmak, bitkinin tohumuna ve bakımına kadar daha detaylı bilgi sahibi olmanıza yardım eder. İşe nereden başlamanız gerektiğine dair bir bilgi sahibi olursunuz ve süreci daha profesyonel bir şekilde yönetebilirsiniz.

Evde Bitki Yetiştirmenin Püf Noktaları
Evde Bitki Yetiştirmenin Püf Noktaları

Evinizin Işık Alan Köşesini Belirlemelisiniz

Evinizde küçük bir keşfe çıkarak hangi bölgenin daha fazla ışık aldığınız tespit edebilirsiniz. Çünkü bitkilerin gün ışığı alması oldukça önemlidir. Gün ışığından yeterli düzeyde faydalanan bitkiler daha sağlıklı büyür ve zahmeti daha az olur.

Saksılar ve Toprak Çok Önemli

Yetiştirmek istediğiniz bitkinin yer alacağı saksıyı ve büyüyeceği toprağın türünü iyi belirlemelisiniz. Bitkinin ait olduğu toprak dışında başka bir toprak kullanmanız, bitkinin sağlıksız büyümesine ve hatta kısa zamanda ölmesine yol açar. Aynı şekilde saksının büyüklüğü ve malzemesi de bitkinin büyümesinde büyük önem taşır. Bu nedenle toprak ve saksı seçimini, yetiştirmek istediğiniz bitkinin özelliklerine göre yapmalısınız.

Evde Bitki Yetiştirmenin Püf Noktaları
Evde Bitki Yetiştirmenin Püf Noktaları

Bakımına Özen Göstermelisiniz

Bitkiler de insanlar gibidir. Susadıklarını ve gün ışığına ihtiyaç duyduklarını yapraklarını dökerek ya da solarak belli ederler. İlgi isterler. Bu nedenle bitkilerinize gereken ilgiyi göstermelisiniz. Suya ihtiyaç duyduğunda onu sulamalısınız. Yerini sevmeme ihtimali de çok yüksek. Böyle bir durumla karşılaştığınız zaman alternatif yerler belirlemeli ve yerini sevip sevmediğini gözlemlemelisiniz. Bitkiniz yerini sevdiyse daha gür bir şekilde açacak ve sağlıklı görünecektir. Yerinden memnun değilse solgun duracaktır. Bitkilerinizin bakımına özen göstererek onları sevgiyle büyütmelisiniz.

BU YAZIYI OKUYANLAR BU YAZILARI DA OKUDU

HERKESTEN ÖNCE HABERDAR OLUN