Besinler Neden Mevsimi Dışında Tüketilmemeli?

Gün geçtikçe teknolojinin gelişmesi ile besinleri her mevsimde manavlarda, pazarlarda, marketlerde görmeye başladık. Günümüzde artık hangi sebze ve meyve hangi mevsimde yetişir bilemiyoruz. Besinler neden mevsimi dışında tüketilmemeli sorusunu sizler için cevapladık.

Besinler Neden Mevsimi Dışında Tüketilmemeli?

Besin yetiştirme tekniklerinin değişmesi ile ekolojik tarım, hangi sebzenin hangi sezona ait olduğu konusunda kafamızı karıştırmaya başladı. Artık her daim bütün sebze ve meyveleri market raflarında görebiliyoruz. Mevsimi dışında tüketilen meyve ve sebzelerin besin değerleri düşüktür, fiyatları daha yüksek ve lezzetsizdir. Her mevsimde toprak, hava ve değişen iklim koşullarına göre bedenimizin farklı ihtiyaçları doğuyor. Bu nedenle doğanın bize sunduklarını zamanında tüketmemiz gerekir.

Mevsimi haricindeki besinleri tüketmek vücudumuzda çeşitli hastalıklara ve alerjiye yol açabilir. Bu nedenle besinleri taze iken tüketmek sağlığımız açısından da oldukça önemlidir. Serada yetiştirilen veya ithal edilen besinlerin fiyatları normal fiyatlarına kıyasla oldukça yüksektir.

Besinler Neden Mevsimi Dışında Tüketilmemeli?
Besinler Neden Mevsimi Dışında Tüketilmemeli?

Besinlerin hormonları ile oynanarak, kimyasallar ve ilaç takviyeleriyle zamansız olarak yetişiliyor. Bu nedenle, artık her mevsim her şeyi bulabiliyoruz. Her ne kadar dilediğimiz besini dilediğimiz zaman tüketiyor olsak da meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketmeye çalışmak daha sağlıklı. Mevsiminde tüketilen meyve ve sebzelerin besin değeri daha yüksektir. Tercih ettiğimiz besinler, mevsim koşullarına göre bağışıklık sistemimizi de destekler. Ayrıca daha ekonomik ve lezzetlidir. Örneğin; kışın toplanan ıspanakla yazın toplanan arasında C vitamini içeriği açısından üç kat fark saptanmıştır. Öte yandan, yerel ürünler uzaklardan gelenlerden hem daha taze hem daha diridirler.

Hangi besinin hangi mevsime ait olduğunu bilmiyorsanız bu tablo size yardımcı olacaktır.

Kış Meyve ve Sebzeleri

Aralık: Kestane, balkabağı
Ocak: Brüksel lahanası, kereviz, greyfurt, kivi
Şubat: Pırasa, kırmızı turp, mandalina, muz, pazı, brokoli

Kış Meyve ve Sebzeleri
İlkbahar Meyve ve Sebzeleri

İlkbahar Meyve ve Sebzeleri

Mart: Pancar, limon, kuşkonmaz, bakla
Nisan: Enginar, havuç, bezelye, çağla,
Mayıs: Çilek, patlıcan, domates, erik, barbunya

Yaz Meyve ve Sebzeleri

Haziran: Enginar, patates, marul, taze fasulye, dolmalık biber
Temmuz: Kiraz, vişne, karpuz, kayısı, taze sarımsak, mısır, kavun
Ağustos: Mürdüm eriği, üzüm, bamya, dut, iç bakla

Yaz Meyve ve Sebzeleri
Sonbahar Meyve ve Sebzeleri

Sonbahar Meyve ve Sebzeleri

Eylül: Taze ceviz, taze fındık, bamya
Ekim: Armut, karnabahar, nar
Kasım: Lahana, ayva

Marketten veya pazardan sebze ve meyve alınırken meyvelerin iri ve gösterişli olanları değil düzgün, çürüksüz, sulu ve lezzetli olanlarını seçilmelidir. Her besinin doğal ve olgun olup olmadığını anlayacağımız kriterleri vardır. Bu kriterler göz önüne alınarak alışveriş yapılmalıdır. Örneğin yeşil yapraklı sebzelerin yaprağı bol olanları, patatesin yeşillenmemiş ve çillenmemiş olanları, yeşil fasulyenin kırıldığında gevrek ve kılçıksız olanları tercih edilmelidir.

7- 3 geri 1 ileri taktiği ile kapakları kapatın
Sonbahar Meyve ve Sebzeleri

Sağlığımız her zaman önceliğimizdir. Bu nedenle beslenmemize ekstra dikkat etmeliyiz ve her zaman besinleri mevsiminde tüketmeliyiz. Tüketmeyi sevdiğiniz besinleri mevsiminde konserve yaparak ya da taze iken dondurarak tüketmeniz hazır almanızdan daha sağlıklı olacaktır.

BU YAZIYI OKUYANLAR BU YAZILARI DA OKUDU

HERKESTEN ÖNCE HABERDAR OLUN