Kışa Hazırlık - Konservelerinizi Yaparken Nelere Dikkat Etmeniz Gerekir?

Sonbaharın gelişi ile tüm evlerde yaz lezzetlerini kış aylarında da sürdürebilme telaşı başladı. Hazırladığınız konserveler ile pratik yemekler yapabilmeniz için konservelerinizin ömrünü uzatacak detayları sizlerle paylaşıyoruz. Konservelerinizi yaparken bunlara dikkat etmelisiniz...

1- Detaylı bir şekilde yıkayın

1- Detaylı bir şekilde yıkayın

Konserve yapacağınız sebze ve meyveleri öncelikle çok iyi bir şekilde yıkamalısınız. İster ürününüzü kabuklarını soyarak isterseniz de soymadan kullanabilirsiniz fakat hangi alternatifi seçerseniz seçin ürünü iyice yıkamanız gerekmektedir.

2- Asit dengesine dikkat edin

Konservesini yaptığınız ürünlerin uzun ömürlü olmasını sağlamak için asit dengesini korumanız gerekmektedir. Domates soslarınızın ana maddesi domates asit dengesini sağlarken, turşu gibi salamura ürünlerde mutlaka limon ya da sirke kullanmanız ürünün ömrünü uzatacaktır.

2- Asit dengesine dikkat edin
3- Kavanozlarınızı sterilize edin

3- Kavanozlarınızı sterilize edin

Konservelediğiniz besinler kadar kavanozlarınızın da hijyenik olması gerekmektedir. Uzmanlar kavanozlarınızı bulaşık deterjanları ile değil de sadece kaynar su ile yıkamanızın daha doğru olduğunu açıklıyorlar. Bulaşık deterjanları kavanozun içerisinde kalıntı bırakabilir ve ürününüzün kısa vadede bozulmasına neden olur.

4- Kavanozları fırında ısıtın

Kavanozların tam anlamıyla hijyenik olması adına kaynar su ile yıkadıktan sonra içlerinde su kalıntısı kalmaması için fırında çok yüksek olmayan bir derecede 5-10 dk boyunca ısıtın. Böylece üzerinde bulunan tüm kalıntılar gidecektir.

4- Kavanozları fırında ısıtın
5- Konserve kapaklarınızı yenileyin

5- Konserve kapaklarınızı yenileyin

Mutfakta vakumlanan kavanozların kullanım sırasında açılmasında sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Kavanozun kapağını açmak için çeşitli yöntemler ve aparatlar kullanılıyor. Kavanoz kapaklarını açarken gerek kavanozda gerekse de kapakta çeşitli deformasyonlar meydana gelebiliyor. Bu nedenle kışlık kavanoz yapacağınız her dönem kavanoz kapaklarınızı yenileyerek tek kullanımlık olarak kullanmanız daha sağlıklı olacaktır.

6- Dolum sırasında kavanozu silme doldurmayın

Kavanozunuzun büyüklüğü ne kadar olursa olsun asla ağzına kadar doldurmamalısınız. Kavanozların kapak bölgesine geldiğinizde 1-2 parmak aşağısında bulunan hafif bombeli alana kadar doldurmanız konservelerinizin daha sağlıklı ve doğru bir şekilde vakumlanmasını sağlayacaktır.

6- Dolum sırasında kavanozu silme doldurmayın
7- 3 geri 1 ileri taktiği ile kapakları kapatın

7- 3 geri 1 ileri taktiği ile kapakları kapatın

Sıcak kavanozu kapatmanın ne kadar zor ve gergin olduğunu biliyoruz. 3 geri 1 ileri takdiği bu işi sizler için hem kolaylaştıracak hem de sağlam bir şekilde kapatmanıza yardımcı olacaktır. Yapmanız gereken, kavanozunuzu düz bir zemin üzerinde doldurun ve ardından kapağı kavanozun ağız bölgesine yerleştirin. Kapağı avucunuzun içi ile 3 kez ters yöne doğru çevirin. Geri çevirmenizde, arka arkaya kavanoz kapağı ve kavanozun dişlerinin birbirlerine sıkıca oturma sesini duyacaksınız ve ardından kapağı 1 kez ileri ittiğinizde kavanozunuz vakumlanmaya başlayacaktır.

Kış aylarında lezzetli ve sağlıklı yemekleri kolayca yapabilmek için girilen bunca zahmet, çoğu zaman sıraladığımız bu detaylar atlanarak yapıldığı için boşa gidiyor. Bu detaylara dikkat ederek hazırladığınız soslarınızın ya da turşularınızın lezzetlerini daha uzun süre koruması için bu detaylara dikkat etmeniz gerekmektedir.

BU YAZIYI OKUYANLAR BU YAZILARI DA OKUDU

HERKESTEN ÖNCE HABERDAR OLUN