Uzun Süre Oturarak Çalışanlara Tavsiyeler

Uzun Süre Oturarak Çalışanlara Tavsiyeler

Uzun Süre Oturarak Çalışanlara Tavsiyeler

Gün içinde ne kadar fazla hareket edersek sağlığımıza o derece iyi geleceğini hepimiz biliyoruz. Ancak günümüzde birçok insan masa başı işlerde, gün boyu oturdukları yerden kalkmadan çalışıyor. Özellikle hareket alanımızın oldukça kısıtlandığı pandemi döneminde artan hareketsizlik de birtakım sağlık sorunlarına yol açabilmekte. Bunlardan kaçınmak adına bu yazımızda oturarak çalışanlar için birkaç tavsiyede bulunacağız.

Sırtınızı Destekleyin

Sırt ağrısı uzun süre masa başında çalışan insanların en sık karşılaştığı sorun olarak karşımıza çıkıyor. Sandalyenizi sırtınızın alt kısmının düzgün bir şekilde desteklemesini sağlayacak şekilde ayarlayarak sırt ağrısı riskinizi azaltabilirsiniz. Yüksekliği, konumu ve eğimini değiştirebilmeniz için kolayca ayarlanabilen sandalyelerden satın almanızı öneririz. Dirsekler 90 derece açılı, sırt dik ve omuzlar rahat paralel bir pozisyonda tutulmalıdır. Ayaklarınızın altına bir basamak koyarak da daha uzun süre rahat ve dik bir oturma pozisyonu sağlayabilirsiniz.

Sırtınızı Destekleyin
Ekranınızı Göz Hizasına Yerleştirin

Ekranınızı Göz Hizasına Yerleştirin

Ekranınız doğrudan önünüzde olmalıdır. Monitörü yaklaşık bir kol boyu uzağa ve ekranın üst kısmı kabaca göz hizasında olacak şekilde yerleştirmelisiniz. Monitörü doğru yerleştirmek için bir monitör standına ihtiyacınız olabilir. Ekranın çok yüksek veya alçak konumlandırılması boynunuzu bükmenize sebep olur, bu da boyun ağrılarına davet çıkarır.

Klavyeyi Doğru Konumlandırın

Yazı yazarken klavyeyi tam olarak önünüze yerleştirin. Bileklerinizi yazma nöbetleri arasında dinlendirmek için masanın önünde yaklaşık 100 mm-150 mm boşluk bırakın. Kollarınızı L şeklinde bükülü ve dirseklerinizi yanlarınızda tutun. Eğer hala rahat bir pozisyon yakalayamadıysanız bilek desteği kullanabilirsiniz.

Klavyeyi Doğru Konumlandırın
Işıklandırmaya Dikkat Edin

Işıklandırmaya Dikkat Edin

Çalışma alanınızın yeterli ışık aldığından emin olun. Düşük ışık gözünüzü yorar ve çalışma motivasyonunuz düşürür. Ayrıca yüksek ışık da dikkatinizin dağılmasına yol açacaktır. Bu yüzden masanızı konumlandırırken gün ışığını hesaba katın ve gözünüz için doğru ışık koşullarını yakalamaya çalışın.

Egzersizlerden Vazgeçmeyin

Aynı pozisyonda çok uzun süre oturmayın. Duruşunuzu olabildiğince sık değiştirdiğinizden emin olun. Sırtınız için sık sık kısa molalar vermek az aralıklarla verilen uzun molalardan daha iyidir. Diğerleri gerginliği alırken kısa molalar kaslara gevşeme şansı verir.

Hem omuriliği korumak hem de kilo almayı engellemek için evde veya ofiste yapabileceğiniz küçük egzersizler;
• Telefon konuşmalarını ayakta yapabilirsiniz. Bu sırada evde veya ofiste küçük turlar atabilirsiniz.
• Asansör yerine merdivenleri kullanarak hareketsizliği azaltabilirsiniz.
• Çevrenizde ufak egzersiz ekipmanları bulundurmak molalarınızı kardiyo seanslarına dönüştürebilir. Örneğin sürekli elinizi ve bileğinizi hareket ettirecek egzersiz topları veya kollar için germe hareketi sağlayan bantlar gibi.
• İş hayatının stresi bazen düzenli nefes almayı ihmal ettirebiliyor. Sık sık derin nefesler alın, bir süre nefesinizi tutun ve vücudunuzu şişirin. Böylece akciğerlerinize hava girecek ve stresiniz azalacaktır.

Bu yazımızda masa başı iş hayatını daha sağlıklı hale getirecek tavsiyeler paylaştık. Sizler de bu tavsiyeleri uygulayarak uzun süre masa başında çalışmanın doğurabileceği zararlardan kaçınabilirsiniz. Sağlıklı bir hayat dileğiyle...

Egzersizlerden Vazgeçmeyin

BU YAZIYI OKUYANLAR BU YAZILARI DA OKUDU

HERKESTEN ÖNCE HABERDAR OLUN