Mevsim Geçişlerinde Bağışıklık Sistemini Güçlendirmenin Yolları

Mevsim Geçişlerinde Bağışıklık Sistemini Güçlendirmenin Yolları

İlkbaharın gelişiyle beraber doğa nihayet kış uykusundan uyandı. Havalar ısınmaya, kuşlar cıvıldamaya ve ağaçlar yeşermeye başladı. Bu ani değişiklikler ruh halimizi her ne kadar olumlu etkilese de önlemimizi almazsak bağışıklık sistemimizi zayıflatabilir.

Bağışıklık sistemi vücuda dışarıdan gelen mikrop ve enfeksiyonlara karşı vücudumuzun oluşturduğu savunma mekanizmasıdır. Oldukça karmaşık bir yapıya sahip olan bağışıklık sistemimizi günlük hayatımızın bir parçası haline getirebileceğimiz sağlıklı alışkanlıklar ile destekleyebiliriz. Böylece hastalıklara yakalanma veya alerjilerin tetiklenme ihtimali azalır. Bu yazımızda özellikle mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemimizi güçlü tutmanın yollarını sizler için derledik.

Kaliteli ve Yeterli Uyku Şart

Uyku ve bağışıklık sistemimizi birbiriyle oldukça yakından bağlantılıdır. İyi bir uyku sizi gün içinde zinde hissettirir. Kalitesiz bir uyku ise bağışıklık sisteminizi zayıflattığı gibi aynı zamanda hastalıklara davetiye çıkarır. Uzmanlar yetişkin bireylerin günde en az 7 saat uyuması gerektiğini söylüyor.

Kaliteli ve Yeterli Uyku Şart - Mevsim Geçişlerinde Bağışıklık Sistemini Güçlendirmenin Yolları
Su Tüketimini Arttırın - Mevsim Geçişlerinde Bağışıklık Sistemini Güçlendirmenin Yolları

Su Tüketimini Arttırın

Su bağışıklık sistemimiz dahil vücudumuz için çok önemli bir rol oynuyor. Vücudumuzda enfeksiyonla savaşan önemli bağışıklık hücrelerini taşıyan lenf adındaki sıvı büyük ölçüde sudan oluşur. Susuz kalmak, lenf hareketini yavaşlatır ve bazen bağışıklık sisteminin bozulmasına neden olur. Bunun önüne geçmek için günde en az 8 bardak su kuralından şaşmamak lazım.

Soğuk Bir Duş Alın

Her gün 2-3 dakikalık bir soğuk duş almanın bağışıklık sisteminizi güçlendirebileceğini biliyor muydunuz? Soğuk duşlar ayrıca kardiyovasküler, solunum ve iskelet sistemleri için de faydalıdır ve zihinsel sağlığınızı da olumlu yönde etkiler. Ancak duş aldıktan sonra saçlarınızı iyice kurutmayı ve sıkı giyinmeyi unutmayın. Havaların sıcaklığına aldanıp hasta olmanızı istemeyiz.

Soğuk Bir Duş Alın - Mevsim Geçişlerinde Bağışıklık Sistemini Güçlendirmenin Yolları
Stresten Uzak Durun - Mevsim Geçişlerinde Bağışıklık Sistemini Güçlendirmenin Yolları

Stresten Uzak Durun

Stres ve kaygıyı gidermek bağışıklık sistemini güçlendirmenin kilit noktalarındandır. Stres fiziksel sağlığımızı en az zihinsel sağlığımız kadar etkiler. Hepimiz küresel salgın nedeniyle yüksek seviyelerde stres yaşıyoruz ve uzun vadeli stres bağışıklık hücresi işlevindeki dengesizliklere neden olabilir. Bunun önüne geçmek için hayatımızda stres oluşturan etmenlerden mümkün olduğunca kaçınmalıyız. Stres herkes için farklılık gösterse de stresinizi hafifletmek ve gevşemeyi teşvik etmek için meditasyon, düzenli egzersiz ve yoga gibi aktiviteler deneyebilirsiniz.

Diyetinizi Yakından Takip Edin

Bağışıklık sisteminin düzgün çalışması için doğru şekilde beslenmesi gerekir. Rafine, işlenmiş ürünleri diyetinizden çıkarmak ve bunları besleyici, doğal seçimlerle değiştirmek bağışıklık sisteminize düzgün bir şekilde gelişmesi için ihtiyaç duyduğu yakıtı verecektir. Özellikle bahar ayları tüm lezzetli meyve sebze seçenekleriyle yeni bir diyet oluşturmak ve sağlıklı beslenmeye ilk adımı atmak için mükemmel bir zamandır.

Vitamin ve mineraller de dengeli beslenmenin önemli bir parçasıdır. Ancak bazı vitamin ve mineraller abartılı bir şekilde alındığında toksik etkiler oluşturabilir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlayacak vitaminler şunlardır:

• B6 Vitamini kan hücrelerinin üretimine katkı sağlar ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Tavuk, somon, ton balığı, muz, yeşil sebzeler ve patates gibi besinlerde bolca bulunur.
• Sağlıklı kemikler oluşturmak ve kemik sağlığını korumak için D vitamini olmazsa olmazdır. Güneşe maruz kalma D vitamini almanın en kolay ve en çok bilinen yoludur. Özellikle ilkbahar-yaz döneminde güneşten verim almanız çok daha kolaydır.
• C vitamini antioksidan etkisiyle birlikte bağışıklık sistemi için en önemli vitaminlerden biridir. Bu vitaminden yeterli seviyede almak için portakal, mandalina, greyfurt, kivi, çilek, ananas, ıspanak gibi besinler tüketebilirsiniz.

Bu uygulamaları kullanarak siz de bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir ve sağlıklı bir ilkbahar geçirebilirsiniz. Doğanın bize armağanı olan bu mevsimi huzurlu ve mutlu geçirmeniz dileğiyle…

Diyetinizi Yakından Takip Edin - Mevsim Geçişlerinde Bağışıklık Sistemini Güçlendirmenin Yolları

BU YAZIYI OKUYANLAR BU YAZILARI DA OKUDU

HERKESTEN ÖNCE HABERDAR OLUN