Su Tasarrufu Sağlamanın Yolları

Su yaşamın temelidir. Yediklerimiz, içtiklerimiz ve yaşamsal birçok faaliyetimiz için günün hemen hemen tamamında suya ihtiyaç duyuyoruz. İklim değişimlerinin bu denli hızlı yaşandığı ve küresel ısınmanın etkisini her geçen gün daha fazla hissettiğimiz bir dönemde elbette su tasarrufu hayati bir önem taşıyor.

Kendimiz, sevdiklerimiz, yeryüzünün tüm canlıları ve özellikle takipçimiz olan nesile daha güzel bir dünya bırakabilmek için su kaynaklarımızı doğru kullanmalı, asla israf etmemeye özen göstermeliyiz. İşte bu nedenle sizlerin de evlerinizde uygulayabileceğiniz birkaç basit su tasarrufu yöntemini derledik.

1. Sifon Hacmini Azaltın

Pek çoğumuz tuvaletlerimizde bulunan sifon haznesinin ne kadar çok su biriktirdiğini gözden kaçırıyoruz. Her sifona bastığımızda haznedeki tüm suyu kullanıyor, ardından tüm haznenin yeniden dolmasını sağlıyoruz. Bu da ihtiyacımız olmayan miktarda suyu yeniden döndürdüğümüz anlamına geliyor.

Bunun önüne alacağınız çok basit bir önlemle geçebilirsiniz. 2 litrelik bir pet şişenin içini su doldurun. Ardından doldurduğunuz şişeyi sifon haznenize yerleştirin. Böylece şişe de haznede bir hacim kaplayacak ve siz her sifona bastığınızda içeri koyduğunuz şişenin hacmi kadar az su kullanmış olacaksınız. Basit gibi görünen bu yöntem sayesinde sifona her basışınızda tahmini olarak 2 litre, yılda ise 2 ton sudan tasarruf etmiş olabilirsiniz.

Su Tasarrufu Sağlamanın Yolları - Sifon Hacmini Azaltın
Su Tasarrufu Sağlamanın Yolları - Meyve ve Sebzeleri Yıkarken Harcadığınız Suya Dikkat Edin

2. Meyve ve Sebzeleri Yıkarken Harcadığınız Suya Dikkat Edin

Meyve ve sebzelerimizi yıkarken aslında suyun akıp gidiyor olmasının ne kadar büyük bir su kaybı olduğunu ilk başta göremiyoruz. Ancak sürekli akan su, aslında ihtiyacımızdan fazlasını kullandığımız anlamına geliyor. Bunun önüne geçebiliriz.

Özellikle suyu uzun süre kullanacağınız anlarda sürekli akıtmak yerine bir kapta biriktirin. Ardından temizlemeniz gereken meyve ve sebzeleri bu kabın içine yerleştirin. Göreceksiniz yıkanan meyve ve sebzeler en az sürekli suyun altında tuttuğunuz an kadar temiz olacak.

Elbette bunun başka faydaları da var. Örneğin bu kullandığınız su ile ardından çiçeklerinizi de sulayabilirsiniz. Böylece iki ayrı iş için iki ayrı miktarda su kullanmaktansa hepsini tek bir kap su ile halletmek yıl içinde dünyamızdaki kaynakları korumamıza yetecek kadar su tasarrufu yapmanızı sağlayacak.

3. Sızdıran Musluklar Tahmin Ettiğimizden Fazlasını İsraf Ediyor Olabilir.

Bazen evlerimizde fark etmediğimiz tamirat problemleri baş gösterebiliyor. Bunlardan en yaygını da herhalde muslukların sızdırması. Çoğunlukla önemsiz gibi görünen bu sorun aslında düşündüğümüzden fazla su israf ediyor.

Bir araştırmaya göre dakikada 60 kez damlatan bir musluk ayda 800 litre su sızdıracaktır. Bu da 1 yılda tam olarak 9,200 litre israfı anlamına geliyor. Yani sızdıran muslukları fark ettiğimiz anda tamir etmemiz, önemsiz gibi görünen bu sorunun binlerce litre su israf etmesinin önüne geçebilir.

Su Tasarrufu Sağlamanın Yolları - Sızdıran Musluklar Tahmin Ettiğimizden Fazlasını İsraf Ediyor Olabilir.
Su Tasarrufu Sağlamanın Yolları - Bulaşık ve Çamaşır Makinelerini Doğru Kullanmak Çok Önemli

4. Bulaşık ve Çamaşır Makinelerini Doğru Kullanmak Çok Önemli

• Öncelikle Döngülerinizi Dengeleyin
Bulaşık ve çamaşır makineleri her zaman için elde yıkamaya göre çok daha az su kullanırlar. Ancak bunu daha da iyileştirmek yine sizin elinizde. Bunun için öncelikli olarak doğru rutini belirlemeli, döngülerinizi doğru ayarlamalısınız. Makinelerinizi çalıştırmak için tam olarak dolmalarını beklerseniz bir kez harcadığınız suyla çok daha fazla bulaşık ve çamaşırı temizlemiş olursunuz.

• Teknolojiyi Doğru Değerlendirin
Bugün birçok çamaşır ve bulaşık makinesi daha çok su tasarrufu sağlayabilecek şekilde üretiliyor. Siz de satın alım yaparken makinenin özelliklerinde öncelikli olarak bunu arayabilirsiniz.

• Hangi Programı Kullanacağınıza Dikkat Edin
Bulaşık makinelerinizi çalıştırırken her zaman en kısa döngü ayarını kullanabilir ve mümkünse ön durulamayı devre dışı bırakabilirsiniz. Böylece yine makinenizin ihtiyacı olandan daha fazlasını kullanmamasını sağlayacaksınız. Çamaşır makinelerinizi de yine en düşük devrede çalıştırabilir, ek bir durulama özelliği kullanmayabilirsiniz.

Sizler de evlerinizde kendi deneyimlerinizle elde ettiğiniz yöntemlerle yılda binlerce litre suyu kurtarabilirsiniz. Bu ufak gibi görünen önlemlerle ve çocuklarınıza aşılayacağınız bilinçle yemyeşil bir geleceğin mimarları olabilirsiniz.

Su Tasarrufu Sağlamanın Yolları

BU YAZIYI OKUYANLAR BU YAZILARI DA OKUDU

HERKESTEN ÖNCE HABERDAR OLUN