Vitaminler ve Vücuda Olan Etkileri

Vitaminler kış aylarındaki kurtarıcılarımızdan birisi olarak bilinirler. Rengarenk meyvelerin içerisinde bulunan vitaminler sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazlarından bir tanesidir. Adını Latince'deki "Vita" yani "yaşam" sözcüğünden alması da bize bu konuda bazı ipuçları sunuyor. Çeşitli gıdalardan aldığımız organik bileşikler olan vitaminlerin birden fazla türü bulunmakta. Peki hangi vitamin vücudumuza ne sağlar ve hangi gıdalardan bu vitaminleri edinebiliriz? Bu yazımızda bu sorulara yanıt bulabilirsiniz.

Vitaminler ve Vücuda Olan Etkileri

A Vitamini

Yağda çözünen bir tür vitamin olan A vitaminini özellikle deri ve göz sağlığınızı korumaya yardımcı olur. Ayrıca kemik, diş ve eklemlerin gelişimine katkı sağlar. Havuç, balık, süt, yumurta, kereviz, fıstık, mantar gibi besinlerden bu vitamini rahatlıkla alabilirsiniz.

B Vitamini - Vitaminler ve Vücuda Olan Etkileri

B Vitamini

Suda çözünür ve B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 ve B12'den oluşan bir vitamin kompleksi şeklindedir. Metabolik faaliyetlerde öncü rolünde yer alır. Protein, yağ ve karbonhidratların vücutta kullanımında etkili olan B vitamini ayrıca sinir ve kasların gelişiminde de aktif görev üstlenir. Bu vitamini süt ve süt ürünleri, kırmızı et, tahıllar ve koyu yapraklı sebzeler gibi çeşitli ürünlerden elde edebilirsiniz.

C Vitamini

Suda çözünen ve genellikle bağışıklık sistemiyle eşleştirilen C vitaminini almak sağlıklı ve güçlü bir bünye için birebir! İnsanlar doğadaki birçok hayvanın aksine bu vitamini sentezleyemez ve vücudunda depolayamazlar. Bundan dolayı dışarıdan gıdalar yoluyla alınması gerekir. Domates, turunçgiller, çilek, kivi, mango, brokoli, kırmızı biber gibi gıdalardan siz de bu vitaminleri edinebilirsiniz.

C Vitamini - Vitaminler ve Vücuda Olan Etkileri

D Vitamini

Yağda çözünen ve çoğu zaman gün ışığıyla ilişkilendirilen D vitamini kas ve kemiklerin korunmasında önemli bir rol üstlenir. D vitamininin öncül maddesi besinlerden alınır ancak sentezlenmesinde güneş ışığı etkili olur. Karaciğer, kırmızı et, tahıl, yumurta, süt ürünleri ve balık gibi besinlerden bu vitamini alarak güneşin keyfini çıkartabilirsiniz.

E Vitamini - Vitaminler ve Vücuda Olan Etkileri

E Vitamini

Bir antioksidan olan ve yağda çözünen E vitamini vücudun bağışıklık sistemini destekleyerek hücre yenilenmesine katkıda bulunur. Bu önemli vitamini bitkisel yağlar, kırmızı et, balık ve tahıllar yoluyla vücudunuza kazandırabilirsiniz.

K Vitamini

Kanın pıhtılaşmasını sağlayan ve kemikleri güçlendiren K vitamini aynı zamanda kalp ve damar sağlığını korur. Aynı zamanda daha güçlü bir hafızayla ilişkilendirilen K vitaminini yeşil yapraklı sebzelerden alabilirsiniz.

Siz de bu rehberden faydalanarak hangi vitaminin vücuda ne sağladığını bulabilirsiniz. Vitaminlerin gücünden faydalandığınız sağlıklı ve mutlu bir yaşam dileriz.

BU YAZIYI OKUYANLAR BU YAZILARI DA OKUDU

HERKESTEN ÖNCE HABERDAR OLUN