Evinizde Besin Yetiştirmenin Kolay Yolları

Toprakla uğraşmanın ruhunuzu rahatlatacağını biliyor musunuz? Evinizde balkon, bahçe, teras veya geniş ışık alan bir alanınız varsa sizler de rahatlıkla evde dilediğiniz besinleri yetiştirebilirsiniz. İşte evinizde besin yetiştirmenin kolay yolları...

Evinizde Besin Yetiştirmenin Kolay Yolları

Ekmek İstediğiniz Besinleri Belirleyin

Besinleri isterseniz tohumdan yetiştirebilir; isterseniz de bir fidanlığa giderek fide demeti satın alabilirsiniz. Fide alacaksanız yaprakların sarı ya da kahverengi değil, yeşil olmasına dikkat edin. Köklerin sarı ya da beyaz olması bitkinin sağlıklı olduğunu gösterir. Tohumdan yetiştirecekseniz, kaliteli tohum aldığınızdan emin olun. Evde yetiştirilen otların tohumları genellikle çok küçük olur, bu tohumları toprakla dolu uygun bir saksıya aralıklarla serin ve üzerini biraz kapatacak kadar toprak ekleyin. Küçük tohumları çok derine gömmemeye özen gösterin. Bazı besinlerin köklerini suya koyarak veya toprağa direkt olarak ekerek evde kolayca besin yetiştirebilirsiniz.

Besini Yetiştireceğiniz Alanı Seçin

Besinler için ışık çok önemlidir. Besinlerin her biri farklı ışıktan hoşlanır. Bazı besinler sıcak ve nem sever ama güneş ışığını direkt almaları iyi olmaz. Nane, maydanoz, fesleğen, kekik gibi bitkiler gölgede rahatlıkla yetişirler ancak minik bir saksı domatesiniz olsun istiyorsanız, güneş gören bir yerde büyütmelisiniz. Yetiştireceğiniz besinler için en iyi yaşam alanını bulana kadar farklı yerleştirmeler deneyebilirsiniz.

Evinizde Besin Yetiştirmenin Kolay Yolları
Evinizde Besin Yetiştirmenin Kolay Yolları

Doğru Saksıyı Bulmaya Özen Göstermelisiniz

Bitkinizin yaşayacağı saksının büyüklüğü ya da derinliği önemlidir. Bitkiniz için önemli olmasının yanı sıra eviniz pencereniz ya da balkonunuz içinde tamamlayıcı bir dekor unsurudur. Saksıyı odanız için bir tamamlayıcı olarak görebilirsiniz. Fidanlıklarda ya da ev aksesuarları satan dükkânlarda saksı çeşitlerini bulabileceğiniz gibi evde daha önce bulunan bir kutuyu ya da tenekeyi yeniden boyayabilirsiniz. Biten kozmetik ürünlerinizin kutularını (örneğin cam krem şişesi vb.) kullanabilirsiniz.

Kaliteli Toprak Tercih Etmelisiniz

Saksınıza çiçeğinizi konumlandırma sırasında odaklanmanız gereken en önemli noktalar toprak, gübre, su ve sulama sistemidir. İyi emen ve bitkiyi daha çok besleyen bir toprak türü seçmeniz önerilir. Evde yetiştirilecek bitkilere ait saksıların altında bir delik olması ve o delikten süzülen suların bir saksı altlığında toplanması önemlidir. Bu toprakları seralardan, fidanlıklardan bulabilirsiniz.

Evinizde Besin Yetiştirmenin Kolay Yolları
Evinizde Besin Yetiştirmenin Kolay Yolları

Karıştırmamak İçin İsimlendirme Yoluna Gidebilirsiniz

Özellikle tohumdan bitki çıkaracaksanız, fesleğeni naneden, maydanozu kekik otundan ayırmak için bir etiketleme yapmanız iyi olur. Etiketleme sistemi elinizin her an bahçenizin üzerinde olduğu izlenimi verir. Yaratıcılığınıza göre farklı ve eğlenceli kodlamalar yapabilirsiniz.

Gelişimlerini Kontrol Edin ve Önlemleri Alın

Bitkilerinizi haşerelerden koruyabilmeniz için yaprakları çok sık incelemeniz ve problemi büyümeden çözmeniz gerekir. Yapraklardaki renk değişimleri, küçük ısırıklar; böcek tırtıl gibi zararlıların habercisidir. Genel olarak korumacı ve gözlemci olun. Bitkiniz neye ihtiyacı olduğunun belirtilerini vermeye çalışır. Budama gerektiği takdirde bitkilerinizi budamaktan çekinmeyin.

Evinizde Besin Yetiştirmenin Kolay Yolları
Evinizde Besin Yetiştirmenin Kolay Yolları

İlk Mahsulünüzün Keyfini Çıkarın!

Taze bitkilerinizi tariflerinizde kullanarak farkı görebilirsiniz. Kendi yetiştirdiğiniz yeşillikleri salataya, pişirdiğiniz ete, makarnanın üzerine koymak enfes bir haz almanızı sağlayacaktır! Kurutabileceğiniz bitkileri de gölgede kurutup uzun süre baharat olarak kullanabilirsiniz.

Evinizde kendi emeğiniz ile yetiştirdiğiniz besinlerin tadı hazır aldıklarınızla asla aynı olmayacaktır. Bunun yanı sıra toprakla uğraşmak ruhunuza iyi gelecek ve üzerinizdeki negatif enerjiyi atmanıza yardımcı olacaktır. Daha sürdürülebilir ve sağlıklı bir yaşam için sizler de evinizde kolayca besinlerinizi yetiştirebilirsiniz.

Evinizde Besin Yetiştirmenin Kolay Yolları

BU YAZIYI OKUYANLAR BU YAZILARI DA OKUDU

HERKESTEN ÖNCE HABERDAR OLUN