Son Yılların Trendi: Minimalist Yaşam

Şimdi şöyle bir etrafınıza bakın, satın alıp sadece birkaç defa kullandığınız ürünleri fark ettiniz mi? Günümüzde bir ürünü satın almak için ihtiyaç duyup duymadığımızı çok fazla gözetmiyoruz. Bilinçsizce satın alımlar yapıp evlerimizi adeta bir depoya dönüştürüyoruz. Bunun sonucunda yaşam alanımızı daraltıyor ve kendimize daha az odaklanıyoruz. Satın alarak mutlu olmaya çalışıyoruz.

İşte minimalizim tam bu noktada devreye giriyor! Bizim için gerekli olmayan hiçbir şeyin yaşam alanımıza ait olmadığı fikri, bu kalabalıktan uzaklaşmamız için bize bir yol haritası sunuyor. Bu yaşam tarzının yaratıcıları olan Ryan Nicodemus ve Fields Millburn da minimalizmi mutluluğa giden yolda fazlalıklarımızdan arınmak olarak tanımlıyor. Peki bu nasıl mümkün olabilir? Cevabı bu yazımızda!

Son Yılların Trendi: Minimalist Yaşam
İhtiyaç Duymadığınız Eşyalarla Vedalaşın - Son Yılların Trendi: Minimalist Yaşam

İhtiyaç Duymadığınız Eşyalarla Vedalaşın

Minimalist düşünceye göre yaşam alanımızda gereksiz olan her eşya, bizim yaşam kalitemizi düşürüyor. Nereden aldığınızı, neden sakladığınızı dahi hatırlamadığınız ürünler ya da kalabalık bir görünüm oluşturan dekoratif eşyalar da bu kategoriye dahil. Minimalist yaşam tarzının olmazsa olmazı ise ihtiyacınız olmayan her şeyle vedalaşmak ve kendinize alan yaratmak. Bu sayede evinizde sadelik ve sakinlik kavramları hüküm sürecek, sizi mucizevi bir ferahlık hissi çevreleyecek.

Kıyafet Dolabınızı Temizleyin

Ne giyeceğimize karar verememe, seçtiğimiz kıyafeti dolabın içinde bir türlü bulamama sıkıntısını bugünlerde hepimiz yaşıyoruz. Bunun üstesinden gelmek ise çok basit! Fazla ayakkabılarınızdan ve kıyafetlerinizden kurtulun. Seneler önce satın aldığınız ve neredeyse artık hiç giymediğiniz kıyafetlerin size faydası olmayacaktır. İşinize yaramayan, varlığını dahi unuttuğunuz kıyafetlerinizi elden çıkarırsanız azın aslında çok demek olduğunu fark edeceksiniz.

Kıyafet Dolabınızı Temizleyin - Son Yılların Trendi: Minimalist Yaşam
İnsanlarla ve Deneyimlerle Bağ Kurun - Son Yılların Trendi: Minimalist Yaşam

İnsanlarla ve Deneyimlerle Bağ Kurun

Bazen mutlu hissetmek için yeni ürünler satın almaya ihtiyaç duyduğunuz oluyor mu? Harcama yapmanın yaşattığı mutluluk haline hepimiz biraz alıştık. Ama bunun sonucunda bir ev dolusu kullanılmayan eşya ile baş başa kalmanız olası. Eşyalar yerine gerçek insanlar ve gerçek deneyimlerle bağ kurmayı deneyin. Sahip olduklarınızın sayısını azaltarak hayatınızda temasa yer açın.

Ekranlardan Uzaklaşın

Minimalist yaşam tarzından bahsediyorsak sadece gereksiz eşyalardan kurtulmak yeterli olmayacaktır. Minimalizimin amacı gereksiz tüketimden kaçınmaktır. Böyle bir durumda ise sosyal medyadan bahsetmemek imkansız! Eklediğimiz arkadaşlar, beğeni sayılarımız, saatler süren sosyal medya gezintilerimiz… Ekran karşısında geçirdiğimiz zamanın sonucunda kendimize ayırdığımız zaman azalıyor. Minimalist bir felsefeye doğru adım adım ilerlerken kendinize çevrimdışı saatler belirleyebilir ve bu zaman dilimini yeni bir hobi edinmek, gerçek dünya ve deneyimlerle bağ kurmak için kullanabilirsiniz.

Ekranlardan Uzaklaşın - Son Yılların Trendi: Minimalist Yaşam
İsraftan Kaçın - Son Yılların Trendi: Minimalist Yaşam

İsraftan Kaçın

İhtiyaç duymadan tüketim yaptığımız bir diğer konu ise yiyecekler ve enerji. Bazen tabağa yiyebileceğimizden çok daha fazlasını dolduruyoruz, bazen de hesaplamadan satın aldığımız meyveleri bozulana kadar dolapta bekletiyoruz. Kullanmadığımızda kapatmayı unuttuğumuz ışıklar, dişimizi fırçalarken akmaya devam eden musluk… Minimalist yaşam tarzı bizi bütün bunlara dair daha dikkatli olmaya davet ediyor. Böylece daha sorumlu, daha sağlıklı ve daha mutlu yaşayacağımız bir hayatın kapılarını aralıyor.

Sizi gerçekten mutlu edecek kadarına sahip olmanız gerektiğini aklınızdan çıkarmayın. Minimalist yaşam tarzını deneyimleye başladığınızda siz de göreceksiniz ki daha fazla alan, daha fazla sağlık, huzur ve mutluluk sizi bulacaktır.

BU YAZIYI OKUYANLAR BU YAZILARI DA OKUDU

HERKESTEN ÖNCE HABERDAR OLUN