Uyku Kalitenizi Artırmaya Yardımcı Olacak Tavsiyeler

Kaliteli bir uykuyla yaşam kalitemiz arasında doğru bir ilişki olduğuna dair çok sayıda bilimsel çalışma vardır. Fakat buna rağmen zaman zaman hepimiz uykuya dalmakta zorluk çekeriz. Uzun ve sağlıklı bir yaşam için akşamları iyi uyumaya özen göstermemiz gerekir.

Fizyolojik sistemler ve beyinsel faaliyetler uyurken yenilenir. Uyku hapları bir seçenek olsa da getirdiği yan etkilerden dolayı faydaları şüpheli bir yöntemdir. Kaliteli bir uyku için yapabileceklerinizi bu yazıda görebilirsiniz.

Alternatif Çevreci Ulaşım Yöntemleri
Her gün aynı saatlerde uyumak - Alternatif Çevreci Ulaşım Yöntemleri

Her gün aynı saatlerde uyumak

Her gün aynı saatlerde düzenli bir uyku, kaliteli uykunun ilk anahtarı. Özellikle de her gün aynı saatlerde kalkmak oldukça önemli. Böylece günün sonunda aynı saatlerde uykunuz gelmeye başlar.

Karanlık Bir Odada Uyumak

Vücudumuz için hayati derecede önemli olan melatonin hormonunun yalnızca karanlık bir ortamda salgılanabildiğini biliyor muydunuz? Yatmadan en az bir saat önce odanızın ışığını loşlaştırmak ve elektronik cihazlarınızı kullanmayı bırakmak uyku konusunda sizlere büyük bir destek sağlayacaktır.

Karanlık Bir Odada Uyumak - Alternatif Çevreci Ulaşım Yöntemleri
Ortamı Serin Tutmak - Alternatif Çevreci Ulaşım Yöntemleri

Ortamı Serin Tutmak

Yazın sıcak günlerinde uyuyamamak hepimizin hayatı boyunca en az bir kere başına gelmiştir. Kaliteli bir uykuya giden önemli araçlardan biri de yattığınız yerin serin olmasından geçiyor. Dinlendiren bir uyku için beynimiz ve bedenimizin sıcaklığının normalden 1 derece daha düşük olması gerekir. Dolayısıyla 18-20 derece aralığı yattığınız yer için oldukça ideal.

Yatağı Uyumak İçin Kullanmak

Eğer 20 dakika içerisinde uykuya dalamıyorsanız, yataktan çıkarak başka işlerle uğraşabilirsiniz. Örneğin televizyon izleyebilirsiniz. Hatta daha iyisi kitap okuyabilirsiniz. Fakat bunları yatağınızın dışında yapmalısınız. Böylece beyniniz uykuyla yatağı bağdaştıracak dolayısıyla bu durum uyku kalitenizi yükseltecek.

Yatağı Uyumak İçin Kullanmak - Alternatif Çevreci Ulaşım Yöntemleri
Kafeini Azaltmak - Uyku Kalitenizi Artırmaya Yardımcı Olacak Tavsiyeler

Kafeini Azaltmak

Hangimiz koca bir bardak kahveyi sevmeyiz ki? Ya da taze demlenmiş bir çay. Gün içerisinde buna benzer kafein kaynakları tüketiriz. Fakat kafein 12 saate kadar vücudumuzda kalabilir. Bu nedenle yatmadan önce kafein tüketmesek de erken saatlerde aldığımız kafein vücudumuzda aktif kalmayı sürdürür. Eğer uyku problemleri yaşıyorsanız sorunlarınızdan biri bu olabilir.

Bu ipuçlarını takip ederek siz de güzel bir uykuya giden yolu keşfedebilirsiniz. Ancak herkesin fizyolojisi farklıdır ve bu yüzden uykuya dalma yöntemleri de farklı olacaktır. Kendinizi dinleyin, derin bir nefes alın ve sakinleşin…

BU YAZIYI OKUYANLAR BU YAZILARI DA OKUDU

HERKESTEN ÖNCE HABERDAR OLUN