Ev Bitkilerinin Bakımı İçin Öneriler

Ev Bitkilerinin Bakımı İçin Öneriler

Evde bitki yetiştirmenin her zaman ruh halinize iyi gelen ve hayatınızı düzene sokan bir etkisi vardır. Özellikle ilkbahar ve yaz mevsimlerinde yeşillenen balkonlar ve salonlar, tazelenmenize ve enerjinizi yenilemenize yardımcı olur. Ancak eğer püf noktaları bilmiyorsanız ve doğru şekilde bakım uygulamıyorsanız bitkileri hayatta tutmak bazen zorlayıcı olabilir. Bu ihtimali ortadan kaldırmak için salonda ya da balkonda yetiştirdiğiniz çiçeklerin bakımında dikkat etmeniz gereken noktaları sizler için derledik!

Doğru Ortam ve Yeterli Ölçüde Sulama

Bitkilerinizin canlı bir görüntüye sahip olması ve sağlıklı bir şekilde büyümesi için gerekli ortamı sağlamanız çok önemli. Bazı çiçekler daha çok günışığına ihtiyaç duyarken bazıları güneşle doğrudan temasa iyi tepki vermeyebilir. Yetiştirdiğiniz bitkilerin ihtiyaçlarına dair detaylı bir araştırma yapmak kesinlikle size çok yardımcı olur. Ancak şunu söyleyebiliriz ki öğle saatlerinde kavurucu güneş ışığına maruz kalmak neredeyse hiçbir bitkiye iyi gelmez. Bazı bitkileri her gün, bazılarını ise haftada bir sulamak gerekir. Ancak sulama saatlerinizi de sabah veya akşam serinliğine denk getirmeli ve çok sıcak saatlerde sulama yapmaktan kaçınmalısınız. Sulama öncesinde saksıdaki toprağın nemli olup olmadığını elinizle kontrol etmeli ve sulamayı sürekli aynı saatte gerçekleştirmelisiniz.

Doğru Ortam ve Yeterli Ölçüde Sulama - Ev Bitkilerinin Bakımı İçin Öneriler
Mevsim Geçişlerinde Komple Bakım - Ev Bitkilerinin Bakımı İçin Öneriler

Mevsim Geçişlerinde Komple Bakım

Evimizde yetiştirdiğimiz bitkilerin yaprakları ve gövdesi zaman içerisinde gözle görülür şekilde büyür. Bu büyüme toprağın altında, köklerde de aynı oranda gerçekleşmektedir. Bitkiniz büyüdükçe toprağın büyük bir kısmı kökler tarafından sarılır ve saksı yetersiz gelmeye başlar. Bunun sonucunda bitkiniz ihtiyaç duyduğu besinleri alamaz. O nedenle her yıl ilkbahar ya da sonbahar aylarında bitkilerinizi elden geçirmeli, ihtiyaç varsa daha büyük bir saksıya taşımalı, toprak ve gübre ilave etmelisiniz. Saksı değişikliğinden sonra bitkinize can suyunu vermeyi unutmayın.

Besin ve Vitamin Takviyesi

Bitkilerinizin daha güçlü ve sağlıklı bir hale gelmesi için dönem dönem çeşitli takviyelere başvurmakta fayda var. Yumurta haşladığınız suyu soğumasını bekledikten sonra saksıların dibine dökebilirsiniz. 3-4 ayda bir saksının dibine bir adet doğum kontrol hapı kırarak bitkinizin çiçeklenmesini sağlayabilirsiniz. Bitkilerinizin bağışıklık sistemini güçlendirmek için çeyrek aspirini bir litre suda eritip bu karışımı sprey şişesi yardımıyla bitkilerinizin yapraklarına 15 günde bir az miktarda uygulayabilirsiniz.

Besin ve Vitamin Takviyesi - Ev Bitkilerinin Bakımı İçin Öneriler
Bitkilerinizi Kedinizden, Kedinizi Bitkilerinizden Korumak - Ev Bitkilerinin Bakımı İçin Öneriler

Bitkilerinizi Kedinizden, Kedinizi Bitkilerinizden Korumak

Eğer evinizde sizinle beraber yaşayan bir kediniz varsa bitkilerinizle ilgili özellikle dikkatli olmalısınız. Kediler bazen doğaları gereği saksılarınızın dibini karıştırabilir veya oradaki toprağı tuvalet olarak kullanabilirler. Bunun önüne geçmek için toprağa birkaç damla sirke damlatabilirsiniz. Bitkilerinizi bu minik arkadaşlarınızın arada sırada gerçekleşen saldırılarından korumak kadar kedilerinizi çiçeklerden korumak da çok önemli. Difenbahya, kasımpatı, begonya ve siklamen çiçeği kediler için zehirli olabiliyor. Evde kediniz varsa bu bitkileri hiç yetiştirmemenizi tavsiye ederiz.

Bu küçük önerileri siz de bir an önce deneyin ve bitkilerinizdeki değişimin tadını çıkarın!

BU YAZIYI OKUYANLAR BU YAZILARI DA OKUDU

HERKESTEN ÖNCE HABERDAR OLUN