Masa Başı Çalışanlar İçin Pratik Egzersiz Önerileri

Masa başında çalışmak elbette bedenimiz için bazı fiziksel zararlar doğuruyor. Bel ve sırt ağrıları, kilo alma, göz yorgunluğu ve kuruluğu, baş ağrısı bunlardan yalnızca bazıları. Peki bu zararları minimuma indirmek için neler yapabiliriz? Gündelik hayatın meşguliyeti içerisinde uygulayabileceğimiz pratik egzersizler neler?

Masa Başı Çalışanlar İçin Pratik Egzersiz Önerileri

Boyun Egzersizleri

Derin bir nefes aldıktan sonra başınızı düz bir konuma getirin. Nefes aldıktan sonra başınızı göğüs bölgenize dokunacak şekilde aşağı eğip, nefes alarak tekrar kaldırın. Ardından başınızı saat yönü ve saatin tersi yönünde döndürmeyi deneyin. Bu boyun egzersizleri sayesinde kaslarınız gevşeyecek ve böylece boynunuzla ilgili fiziksel rahatsızlıklara yakalanma olasılığınıza katkı sağlayacaktır.

Kalça Germe Egzersizleri

Oturur pozisyondayken ayaklarınızı üst üste koyup uzatın. Ellerinizi birbirine kenetleyerek ileriye doğru uzanın. Yirmi saniye kadar bekledikten sonra gevşeyin. Bir saat içerisinde bunu iki ya da üç kez tekrar etmeniz yararlı olacaktır.

El Bileği Egzersizleri

Özellikle çizim yapan veya sıkça mouse kullanan, yani ellerini ve bileklerini fiziksel anlamda zorlayan çalışanların karşılaşabildiği Karpal Tünel Sendromu’ndan kaçınmak için el bileği egzersizleri yapabilirsiniz. Bileğinizi saat yönünde ve tersi yönde 10 kez çevirmeniz yeterli olacaktır.

Masa Başı Çalışanlar İçin Pratik Egzersiz Önerileri

Parmak Egzersizleri

Parmaklarınızı açabildiğiniz kadar açın ve on saniye kadar beklettikten sonra ellerinizi gevşettin. Bu hareketi birkaç kez üst üste tekrarlayın.

Bir başka parmak egzersizi yapmak isterseniz, el parmaklarınızı iç içe geçirin ve avuçlarınızı karşıya doğru omuz seviyesinde tutarak ittirin. On beş saniye boyunca bu konumda kalın.

Gün İçerisinde Dikkat Etmeniz Gerekenler

• Gün içerisinde dik konumda oturmaya dikkat edin. Postürünüzü dik tutmak için ayaklarınızın yere tam basmak çok önemli. Aksi takdirde kalça ve bel bölgesine yük binecektir.
• Mümkün olduğu kadar sık ayağa kalkıp yürümeli ve gün içinde oturma pozisyonunuzu en azından yarım saatte bir değiştirmelisiniz.
• Öne eğilirken belden değil kalçadan destek almanız beden sağlığınız açısından daha faydalı olacaktır.

Sektörümüz gereği masa başında çalışmamız gerekebiliyor ancak bu küçük egzersizlerle bedenimizi koruyabilir, ileride yaşayabileceğimiz pek çok rahatsızlık için önlem alabiliriz. Herkese iyi çalışmalar!

BU YAZIYI OKUYANLAR BU YAZILARI DA OKUDU

HERKESTEN ÖNCE HABERDAR OLUN