Yün Kazak ve Hırkalar İçin Bakım Önerileri

Yün Kazak ve Hırkalar İçin Bakım Önerileri

Kış neredeyse geldi, havalar da soğumaya başladı; dolayısıyla mevsimlik kıyafetlerimiz yerini kazaklara ve hırkalara bıraktı. Sahne artık kenara kaldırılmış kışlık kıyafetlerde!

Renk renk, desen desen; yumuşak dokusu ve görüntüsüyle bile içimizi ısıtan kışlık kıyafetlerinizi kombinlemeye hazır olduğunuzu düşünüyoruz. Ancak kışlık kıyafetler her ne kadar sıcak tutsa da bakımı biraz zahmetli olabiliyor. Zaman zaman yünlü kazak ve hırkalarınızın bakımına da vakit ayırmanız gerekebilir. Bu yazımız size yünlü kazak ve hırkalarınızın bakımında yapmanız gerekenler konusunda yardımcı olacaktır.

Elde Yıkamaya Çalışmalısınız

Çok kısa bir vakit ayırarak sevdiğiniz kazak ve hırkaları elde yıkamaya özen gösterin. Yünlü kıyafetinizi ters çevirin ve ılık ya da soğuk su ile yıkayın. Sıcak su sanılanın aksine kıyafetinizi daha da yıpratacak ve formunu bozacaktır. Soğuk suda yıkama işlemini diğer triko kıyafetleriniz için de uygulayabilirsiniz. Uygun bir deterjan ve dilerseniz saç kremi ile de yumuşatarak yıkama işlemini yapabilirsiniz. Kazağın veya hırkanın deterjandan tamamen arındığına emin olup, soğuk suya da birkaç kez bastırarak da temizleyebilirsiniz.

Yün Kazak ve Hırkalar İçin Bakım Önerileri
Yün Kazak ve Hırkalar İçin Bakım Önerileri

Yıkadığınız Kıyafetleri Asmayın

Yünlü kazak ve hırkalar asıldığında deforme olabiliyor. Bu nedenle yıkadığınız yün kazak ve hırkalarınızı asmak yerine, serin bir yere doğru veya bir havlu üzerine düzgünce sermelisiniz. Çünkü asılan yün kazak ve hırkalar yumuşak dokusunu kaybediyorlar. Ayrıca bu tür kıyafetlerinizi çok sık yıkamamaya da özen göstermelisiniz. Aksi halde çamaşır veya kurutma makinesinde çekerek ve formlarını kaybedebiliyorlar.

Kıyafetlerinizi Sıkmaktan Kaçınmalısınız

Diğer kıyafetlerde uyguladığınız sıkma işlemini, aynı şekilde yün kazak ve hırkalarınızda yapmamanız gerekmektedir. Çünkü yün kazak ve hırkalar; dikişleri, ipleri ve çeşitli özelliklerinden ötürü en ufak müdahalede bozulmaya çok yatkındır. Kuruması için yine düz bir havlunun üzerine yerleştirin. Asma ve sıkma işlemini uygulamadığınız sürece kıyafetleriniz deforme de olmayacak ve formları bozulmayacaktır.

Bu püf noktalara dikkat ederek sevdiğiniz yün kazak ve hırkalarınızı daha uzun vadede kullanabilir ve zarar görmelerini engelleyerek yeniliklerini ilk günkü gibi koruyabilirsiniz.

Gelelim tüylenen yün kazak ve hırkalarınızı gün içinde nasıl temizleyebileceğinize!

Yün Kazak ve Hırkalar İçin Bakım Önerileri
Yün Kazak ve Hırkalar İçin Bakım Önerileri

Tüylenen Yün Kazak Ve Hırkalar Nasıl Temizlenir?

Yün kazak ve hırkaların en büyük problemleri tüylenmeleridir. Bu görüntü rahatsız edici boyutlara kadar ulaşabilmekte ve günlük hayatınızda, yaptığınız kombinlerde kendinizi ayrıca kötü hissetmenize de yol açabilmektedir. Elbette sürekli kullanmanın da tüylenme gibi oluşumlara etkisi vardır. Yani tüylenmenin sadece kumaştan dolayı olduğunu söylemek pek doğru olmaz.

Tüylenen kazaklarınızın üzerini koli bandı ile yapıştırıp çekerek kolayca temizleyebilirsiniz. Bu yöntem evde en kolay uygulayabileceğiniz yöntemdir. Ayrıca tüy toplama aparatlarını kullanarak da koli bandında olduğu gibi etkili bir sonuç alabilirsiniz.

Bu yazımızda sizlere yün kazak ve hırkalarınızı daha uzun yıllar boyunca kullanabilmeniz için dikkat etmeniz gerekenlere değindik. Elde yıkadığınız, asmadığınız ve sıkma işlemi uygulamadığınız sürece yün kıyafetlerinizi istediğiniz kadar, uzun yıllar boyunca kullanabilirsiniz. Bu şekilde kıyafetlerinizin ömrünü uzatır ve böylece tasarruf da yapabilirsiniz.

BU YAZIYI OKUYANLAR BU YAZILARI DA OKUDU

HERKESTEN ÖNCE HABERDAR OLUN