Mevsim Geçişlerinde Yorgunlukla Başa Çıkma Yolları

Mevsim Geçişlerinde Yorgunlukla Başa Çıkma Yolları

Mevsim geçişlerinde pek çok kişide meydana gelen yorgunluk, depresyon, uyku hali çoğu zaman hastalık belirtileri olarak düşünülse de tamamen hava değişiminin neden olduğu bir durumdur. İklimlerin insan psikolojisi üzerindeki etkilerinin hem olumlu hem de olumsuz yönde olduğu araştırmalar aracılığı ile ortaya konuyor.

Ruh halini ve psikolojik durumu olduğu kadar beslenme alışkanlıklarını da etkileyen mevsim değişiklikleri, bazı bireylerde iştahsızlığa yol açarken bazı bireyler üzerinde aşırı yeme düzensizliklerine yol açar. Uykusuzluk, yorgunluk, baş ağrısı ve halsizlik gibi belirtiler ile meydana gelen mevsim değişikliği sorunları ile başa çıkmak için uzmanların önerdiği bazı yollar bulunuyor. İşte mevsim değişikliğinden etkilenenler için tavsiyeler…

Beslenme Düzenize Dikkat!

Mevsim değişimi ile beraber en çok şikayet edilen konulardan biri olan iştahsızlık, pek çok kişinin en büyük sorunlarından biridir. Yeterince beslenemeyen ve gerek vitamin gerekse de protein alamayan vücutta meydana gelen olumsuz etki; halsizlik, yorgunluk ve depresyonu da beraberinde getirir.

Vücutta birdenbire ortaya çıkan beslenme bozuklukları için alınabilecek en etkili önlem günün en önemli öğünü olan kahvaltıyı aksatmamaktır. Sabah kahvaltısında protein ağırlıklı beslenerek güne başlayan kişilerin daha dinç, enerjik ve mutlu olduğu gözlemleniyor. Sabah kahvaltısında yumurta, peynir, süt ve benzeri gıdaları tüketerek günlük protein ihtiyacınızı karşılayabilir ve mevsim değişimlerinde meydana gelen olumsuz etkileri en aza indirebilirsiniz.

Uykunuzu Yeterince Alıyor musunuz?

Şüphesiz ki günün tüm yorgunluğunu taşıyan vücudun deliksiz ve kaliteli bir uyku ile dinlenerek yeni güne enerjik ve zinde başlaması son derece önemlidir. Uzmanlar çok uyumanın aksine doğru saatlerde ve yeteri kadar uyumanın vücuda daha fazla fayda sağlayacağını dile getiriyor. Gece 11’den sabah 6-7’ye kadar sürecek 7-8 saatlik bir uyku tavsiye eden uzmanlar, vücudun bir süre sonra alarma gerek duymadan kendi kendini uyandırabileceğini savunuyor. Mevsim değişikliklerinde ortaya çıkan sebepsiz yorgunluğu bu şekilde üzerinizden atarak gün boyunca daha dinç olabilirsiniz. Düzenli uyku, sağlıklı beslenme ve fiziksel aktiviteler yardımı ile bahar yorgunluğunu, mevsim değişikliklerini olumsuz etki almadan atlatabilirsiniz.

BU YAZIYI OKUYANLAR BU YAZILARI DA OKUDU

HERKESTEN ÖNCE HABERDAR OLUN